Za vznik hemoroidov môže zlá strava, málo tekutín a pohybu

Závažné progresívne civilizačné ochorenie – aj takýto prívlastok sa zvykne dávať hemoroidom. Podľa gastroenterológa Doc. MUDr. Ladislava Kuželu, PhD. z bratislavského gastroentero-hepatologického centra Thalion trápi toto ochorenie až polovicu Slovákov vo veku nad 50 rokov. „Len o tom nikto nehovorí,“ dodal.

17.11.2012 07:00
hemoroidy - problém s vyprázdňovaním - stolica Foto:
Ilustračné foto.
debata

Úlohou ciev v okolí konečníka je udržať stolicu. Ak sa však tlak v nich zvýši, narastú. V tom prípade už hovoríme o hemoroidoch, ľudovo nazývaných zlatá žila. Žiadne „bohatstvo“ to však nie je, pretože hemoroidy nikto mať netúži.

Podľa lekára za vznik hemoroidov môže zlá strava – nízky príjem vlákniny, málo tekutín počas dňa a tiež poskromne pohybu. Týmto bludným kruhom si vytvárame v tele zlo. Viac ako ženy postihuje toto nepríjemné ochorenie mužov, pričom je tu aj určitá dedičná predispozícia. K zvýšeniu vnútrobrušného tlaku dochádza častokrát aj počas gravidity.

Aby gastroenterológ zistil, v ktorom štádiu sa pacient nachádza, musí ho kolonoskopicky vyšetriť. „Bez toho to nezistím. Hadička mi dá jasnú informáciu, v ktorom štádiu sa pacient nachádza, aby sme mohli zmenežovať jeho ťažkosti a ochorenie udržali na uzde,“ vysvetlil Kužela. Pripomenul, že najčastejší príznak v prvom štádiu, s ktorým pacienti prichádzajú, je práve krvácanie. Čím sú hemoroidy väčšie, tým viac bolia, svrbia a tlačia.

Hemoroidov sa netreba zľaknúť, upozorňuje gastroenterológ. Nie všetky sa podľa jeho slov musia liečiť. „Občas odídu ako prišli.“ Možnosti liečby sú tri – konzervatívna a semikonzervatívna, sú však pacienti, ktorí patria len do rúk chirurgovi, pretože iná liečba v ich prípade efektívna nebude. Súčasťou liečby každého pacienta sú však diétne návyky (málo alkoholu a korenistých jedál a strava bohatá na vlákninu), lokálne účinkujúce látky (krémy, gély, masti, čapíky) a celková perorálna venotonická liečba.

„Ak nepridáme pacientom lieky, tak im nepomôžeme,“ skonštatoval Kužela. Štatistika hovorí jasnou rečou, až u 60 percent pacientov dochádza k ústupu ťažkostí liekmi, úpravou stravovacích návykov a dodržiavaním análnej hygieny.

Gastroenterológ zdôraznil, že ako lekár neodporúča výživové doplnky. Ani ako liek, ani ako prevenciu proti hemoroidom. „Pretože nie je dôvod, aby som pacientovi povedal, aby bral niečo, o čom ani sám neviem, či bude fungovať,“ povedal lekár, ktorý sa na edukačných seminároch snaží zabrániť odporúčaniu „síce neškodného, ale zato málo účinného výživového doplnku, pretože nemá liečivé účinky“. A účinný a bezpečný liek podľa jeho slov k dispozícii je.

debata chyba