Roky s ňou žije Halle Berry aj Sharon Stone, Tom Hanks ju dostal až štyri roky pred šesťdesiatkou

Diabetes mellitus patrí k najčastejšie chronickým ochoreniam a hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, srdcových infarktov, mŕtvice a amputácie dolných končatín. Dnes si pripomíname Svetový deň diabetu.

14.11.2023 19:50
najlepšie líčenie, MET Gala, Sharon Stone Foto: ,
Herečka Sharon Stone patrí k celebritám, ktoré majú cukrovku.
debata

Podľa najnovších údajov NCZI u nás minulý rok pribudlo najmä diabetikov 1. typu v strednom veku, ale aj detí odkázaných na inzulín. Najviac pacientov bolo v roku 2022 sledovaných pre diabetes mellitus 2. typu.

Tom Hanks si nedával pozor na stravu

Podľa WHO má cukrovku na svete približne 422 miliónov ľudí. Väčšina žije v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Cukrovka sa ale nevyhýba ani bohatým a slávnym.

Pred desiatimi rokmi diabetes 2. typu diagnostikovali hercovi Tomovi Hanksovi. „Bol som totálny idiot,“ povedal o sebe oscarový herec. „Myslel som si, že sa jej vyhnem tým, že prestanem jesť žemle,“ narážal na malé úpravy v jedálnom lístku kedysi v šou Davida Lettermana. Naivne dúfal, že to bude stačiť. Keď sa obzrel o pár rokov späť, bolo mu jasné, že sa mal o seba lepšie starať.

Diabetes mellitus 2. typu je úzko spojený s obezitou, následkom ktorej vzniká inzulínová rezistencia. Spôsobuje ho zlý životný štýl a nevhodná strava. Pri tomto type cukrovky telo produkuje inzulín, ale bunky naň nedokážu reagovať. Zvyčajne vzniká v dospelosti. Lekár preto Tomovi Hanksovi odporučil, aby sa dostal do formy a výrazne schudol.

Tom Hanks s manželkou Ritou Wilson. Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
FASHION-NEWYORK/ Tom Hanks s manželkou Ritou Wilson.

Cukrovke sa nie vždy dá predchádzať

Naproti tomu diabetes mellitus 1. typu je ochorenie, ktoré vzniká, keď pankreas stratí schopnosť vyrábať inzulín. Spôsobuje ho autoimunitná reakcia a jedinou možnosťou, ako ho liečiť, je dodávať telu inzulín. Najčastejšie vzniká v detstve alebo v rannej dospelosti. Cukrovku 1. typu má napríklad od devätnástich rokov herečka Halle Berry, inzulín si pravidelne potrebuje aj Sharon Stone alebo herec Nick Jonas.

Gestačný diabetes mellitus vzniká v tehotenstve. Po pôrode vo väčšine prípadov ustúpi, je však známkou vyššieho rizika pre vznik cukrovky 2. typu v budúcnosti. Tento problém potrápil napríklad Salmu Hayek, keď čakala dnes už 16-ročnú dcéru Valentínu.

Herečka Halle Berry. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Halle Berry Herečka Halle Berry.

Príznaky cukrovky bývajú rôzne a zvyčajne nie sú špecifické len pre toto ochorenie – pocit smädu, potreba močiť častejšie, rozmazané videnie či únava. Trvá aj roky, kým im človek začne pripisovať význam. V dôsledku toho býva choroba diagnostikovaná aj roky po nástupe.

Neliečená alebo nedostatočne liečená cukrovka môže viesť k poškodeniu tkanív, predovšetkým očí, obličiek, periférnych nervov a ciev. Včasná diagnostika je kľúčová, aby sa predišlo následkom. Najlepším spôsobom, ako včas odhaliť cukrovku, sú pravidelné kontroly u všeobecného lekára a krvné testy.

Typické príznaky cukrovky
  • smäd
  • zvýšené močenie
  • rozmazané videnie
  • pomalšie hojenie rán
  • únava
  • častejšie infekcie, najmä slizníc
  • nadmerný hlad
  • brnenie v prstoch
  • strata hmotnosti

Oslavujte striedmosťou

Zabrániť alebo oddialiť sa dá len nástupu cukrovky 2. typu, a to zdravou stravou, pravidelnou fyzickou aktivitou, udržiavaním normálnej telesnej hmotnosti a vyhýbaním sa fajčeniu.

Svetový deň diabetu vyhlasovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Medzinárodnou diabetickou federáciou si každoročne 14. novembra pripomíname od roku 1991 s cieľom zvýšiť povedomie o všetkých typoch cukrovky a podporiť programy prevencie cukrovky 2. typu. V tento deň sa v roku 1891 narodil objaviteľ inzulínu Frederick Banting.

Ako sa stanovuje hladina krvného cukru

1. Stanovenie glykémie nalačno

  • meranie sa robí zo žilovej krvi, minimálne 8 hodín po poslednom jedle
  • pozitívny výsledok je vtedy, ak je v dvoch rôznych dňoch nameraná hodnota v laboratóriu nad 7 mmol/l

Normálne hodnoty glykémie

3,3 – 3,9 mmol/l

Hraničné hodnoty glykémie (prediabetes)

5,6 – 6,9 mmol/l

2. Stanovenie náhodnej glykémie

  • stanovuje sa kedykoľvek počas dňa bez ohľadu na čas podania jedla
  • výsledok je pozitívny, ak máte príznaky diabetu a namerané hodnoty nad 11,1 mmol/l

3. Orálny glukózový tolerančný test

  • vyšetrenie glykémie nalačno: pacient vypije predpísané množstvo roztoku glukózy, potom zostane v pokoji a po 2 hodinách od vypitia roztoku sa opäť zmeria glykémia
  • výsledok je pozitívny pri hodnote nad 11,1 mmol/l

4. Vyšetrenie glykovaného hemoglobínu

  • vyšetruje sa z krvi a odráža priemernú glykémiu za posledné 3 mesiace, pre DCCT metódu je hranica pre diabetes 6,5%.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #Tom Hanks #diabetes mellitus