Vieme, koľko nás stojí rakovina

Analytici vypočítali, koľko miliónov strácame pre neskoro zachytené onkologické ochorenia.

31.03.2024 15:00
rakovina, ruka, stužka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Odborníci sa obávajú, že ak sa nič nezmení, pri rastúcom trende výskytu rakoviny, vysokej úmrtnosti pacientov a starnutí slovenskej populácie bude v najbližších rokoch situácia zo spoločenského, ale najmä z ekonomického hľadiska neúnosná. Ročne totiž na Slovensku pribudne vyše 40-tisíc pacientov s rakovinou.

Podľa štúdie OnkoAliancie Slovensko a Slovenskej zdravotníckej univerzity dosahuje strata produktivity práce spôsobená rakovinou až 10 % ročného slovenského hrubého domáceho produktu.

Vysoký počet onkologických ochorení je často zachytených až v pokročilom štádiu. Národný onkologický inštitút pritom vyčíslil, že 30 až 50 % nádorových ochorení možno predchádzať prevenciou a vďaka moderným terapiám sú mnohé onkologické ochorenia liečiteľné.

Oblasť, na ktorú sa musíme zamerať, je podľa predsedu OnkoAliancie Slovensko Štefana Korca prevencia, včasné začatie liečby a s tým spojené aj presné zadefinovanie a zlepšenie cesty pacienta, skrátenie čakacích lehôt, lepšie regionálne pokrytie špecialistami a dostupnosť modernej terapie v podobe kategorizovaných inovatívnych liekov. „Smutným faktom však zostáva, že Slovensko hradí iba 7 % inovácií registrovaných Európskou liekovou agentúrou za posledné tri roky,“ hovorí Š. Korec. Sme tak na chvoste Európskej únie nielen v úmrtnosti na onkologické ochorenia, ale aj v investíciách do onkológie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkológia #liečba rakoviny #onkologické ochorenia