Kupujete lieky na predpis cez internet? Nerobte to, môžu byť falšované, s obsahom jedu na potkany, cementu či arzénu

Kúpiť si lieky na predpis na internete sa môže zdať ako jednoduchá cesta, ako sa dostať k liekom, ktoré užívate alebo ich užívať chcete, no riziko, že vám prídu falšované a zdraviu škodlivé prípravky je až príliš vysoké.

30.03.2024 16:00
zena tabletka lieky choroba liek Foto:
Lieky na predpis iba od lekára.
debata

Pri nákupe liekov prostredníctvom internetu existuje veľké riziko, že sa dostanete k falšovaným liekom. Tie v niektorých prípadoch vzhľadovo naozaj vyzerajú ako originál a v domácom prostredí pacient nemá možnosť odhaliť, že sa jedná o falšovaný liek.

Falšované lieky môžu obsahovať napríklad jedy na potkany, cement, ťažké kovy ako arzén, hliník a ortuť, protimrazové zmesi, farby na steny, parketový vosk, farbivá do tlačiarní a podobne. Falšované lieky sú spojené s mnohými rizikami – častokrát neobsahujú žiadnu účinnú látku, prípadne jej obsahujú nedostatok alebo nadbytok.

Na liečbu ochorenia preto môžu byť príliš slabé, čo môže mať za následok zhoršenie zdravotného stavu. Naopak, pri príliš vysokej koncentrácii účinnej látky hrozí predávkovanie. Nezriedka sa objavujú prípady, keď prípravok obsahuje úplne inú účinnú látku, ako deklaruje predávajúci.

aspirín, acylpyrín, tabletka, biela, liek, liečivo, lieky Čítajte viac Lieky horšej kvality? Odmietnuť, ak vám ich lekárnik ponúkne?

Na internete len voľnopredajné

Akékoľvek lieky na internete je možné predávať iba cez schválenú a registrovanú internetovú stránku kamennej lekárne, ktorá má na svojom webe umiestnené bezpečnostné logo. Po prekliknutí na logo sa vám zobrazí stránka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, kde sa nachádza zoznam všetkých registrovaných lekární.

Prostredníctvom internetového výdaja je možné vydávať iba lieky, ktoré sú registrované v SR a ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis, čiže voľnopredajné lieky. Lieky viazané na lekársky predpis môže vydávať iba osoba, ktorá dosiahla vysokoškolské vzdelanie v odbore farmácia, a to len v kamennej lekárni.

Lieky na predpis rovnako nevymieňajte alebo nedarujte iným osobám napríklad prostredníctvom sociálnych sietí a rôznych inzertných portálov. (zdroj: Štátny ústav pre kontrolu liečiv)

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #recept #liek #voľnopredajné lieky #liek na predpis