Túžila česať dcérke bohaté vlásky, namiesto toho prišla drsná diagnóza

Nikdy nebudem mať také pekné vlásky, aké máš ty, maminka. Veta, ktorá Soňu dojala a nahnevala súčasne. Nedokázala totiž pochopiť, prečo je svet taký nespravodlivý a zároveň si uvedomila, akým problémom, otázkam a pohľadom jej malá dcérka bude v budúcnosti čeliť. Vtedy mala len tri roky a na hlave iba pár jemných vláskov.

31.03.2024 09:45
Vanesa alopécia Foto:
Vaneska má už dnes vlásky.
debata (1)

Keď sa marketingová manažérka Soňa so svojím manželom Jaroslavom dozvedeli, že sa stanú rodičmi dievčatka, neskutočne sa potešili. Príchod každého vytúženého dieťaťa je vždy požehnaním. Tehotenstvo prebehlo bez akýchkoľvek komplikácií, obaja sa na svoje budúce životné roly svedomito pripravovali.

„Ako malá som zbožňovala svoju bábiku a celé hodiny som ju dokázala česať, zapletať jej vrkoče, skúšať rôzne čelenky. Vo vlasoch mala snáď všetky farebné odtiene gumičiek a sponiek. V tehotenstve som na toto obdobie často spomínala a nevedela som sa dočkať dňa, keď budem konečne česať vlastnú dcérku,“ spomína si na obdobie radosti Soňa.

Dievčatko s hustými vlasmi a ideálnymi mierami sa narodilo presne na Valentína. Prvé týždne a mesiace boli obaja rodičia v opojení radosti zo svojej vlastnej rodiny. Detskou izbou sa začal šíriť detský smiech a šťastie vôkol seba rozdávala aj Soňa s manželom.

plesina Čítajte viac Už vieme, čo spôsobuje u mužov plešatosť. Kedy bude liek?

Strojčekom na narodeniny

Po prekonaní šiestej choroby si však Soňa všimla, že jej dcérke začali vypadávať vlasy: „Spočiatku som našla zopár pramienkov na vankúši, vo vajíčku. Nevenovala som tomu zvýšenú pozornosť, lekári mi povedali, že môže ísť o dôsledok detských viróz. V deň prvých narodenín však mala Vanes na hlave iba pár, divne stojacich vláskov, ktoré sme jej ostrihali strojčekom na vlasy.“

Stav sa však zhoršoval a čím väčšia Vaneska bola, tým menej vláskov mala. To už rodičov vyrušilo a snažili sa dopátrať, prečo ich dcérka prichádza o vlásky. „Zakaždým nám povedali to isté. Pri horúčke sa to stáva. A vtedy sa roztočil náš kolotoč. Nie vždy totiž strate vlasov predchádzala choroba alebo zvýšená teplota,“ hovorí o náročnom období Jaroslav.

Tie isté otázky, tie isté odpovede. Frustrácia rodičov rástla, no vlásky nie. Pohľady okoloidúcich ľudí a poznámky cudzích ľudí Soňu deprimovali: „Každého zaujímalo len to, prečo naše dievčatko nemá vlásky. Kým ja som vo vnútri trpela, snažila som sa navonok pôsobiť vyrovnane a silne. Nikdy som sa za svoju rodinu nehanbila, neobmedzovali sme sa a ani sa neskrývali. Malá si obľúbila rôzne čelenky a odvážne, trpezlivo absolvovala mnoho vyšetrení u tých najrôznejších špecialistov.“ Stále však nebolo jasné, čím bolo vypadávanie vláskov spôsobené.

Prečo ste tu?

Zmena nastala ku koncu roka 2022. Vtedy lekári po prvýkrát vyslovili diagnózu alopecia areata. Stav, pri ktorom na hlave vlasy chýbajú. Holohlavosť, plešivosť. Stalo sa tak v Olomouci, kam rodičia zobrali svoju dcérku na konzultáciu.

„Tamojší lekári boli prekvapení a nechápali, prečo sme prišli z Bratislavy za nimi. Kým u nás sme sa mali uspokojiť s vodičkami a olejčekmi, ktoré vôbec nezaberali, v Čechách sme začali s reálnou liečbou. Pravidelne sme zároveň chodili aj na kontroly k očnému lekárovi, keďže v rámci prvotných odborných vyšetrení boli Vaneske namerané pomerne vysoké dioptrie. Neverili by ste, ale veľmi to s alopéciou súvisí,“ pokračuje v rozprávaní svojho príbehu Soňa.

Vaneska zodpovedne podstupovala liečbu, ktorú jej lekári v Čechách odporučili. A jej stav sa začal rapídne zlepšovať. Začali jej rásť vlásky. A nielen to. Prestali následne vypadávať. Rodičia neustále hľadali informácie a ďalšie rodiny i ľudí, ktorí s alopéciou žijú. Ako iné ochorenia, tak i alopécia má mnoho typov. Chceli preto čo najviac poznatkov.

Vie sa o tom málo

„Na Slovensku sa však o tomto probléme, najmä v súvislosti s deťmi, hovorí a píše veľmi málo. Bola som milo šokovaná z toho, koľko ľudí a príbehov som vďaka sociálnym sieťam spoznala. No stále som cítila, že všetky tie nakumulované emócie potrebujem dať zo seba von. Dusila som to v sebe príliš dlho. A vtedy, s podporou okolia a rodiny, vznikol skvelý nápad – založiť občianske združenie podporujúce deti a rodiny s alopéciou,“ vraví žena. Na jeseň 2023 sa podarilo založiť občianske združenie Bez vláskov, ale s láskou. V súčasnosti prijíma nových členov.

„Mohla som zatrpknúť, hnevať sa na doktorov a obviňovať ich z neschopnosti a neochoty. No namiesto toho sme sa rozhodli šíriť osvetu a prinášať informácie rodičom, ale tiež ostatným ľuďom, ktorí s vypadávaním vlasov zápasia a doteraz možno netušili, ako možno s alopéciou zaobchádzať. A možno postačí len psychická podpora a vedomie, že v tom nie je rodič sám. Dostalo sa nám toľkej odozvy… Zároveň je to pre mňa istá forma psychohygieny. Vlasy totiž možno stratiť, ale nádej nie,“ dodáva Soňa.

Čo je alopécia areata?

Odpovedá MUDr. Linda Vavříková, Fakultná nemocnica v Olomouci

Alopecia areata patrí medzi nejazviace formy alopécie. Vyskytuje sa v každom veku. Prejavuje sa vznikom ostro ohraničených bezvlasých ložísk, najčastejšie v oblasti štice alebo fúzov. Radí sa medzi autoimunitné ochorenia, s nie celkom známou príčinou. Ochorenie je často pridružené k ďalším autoimunitným ochoreniam, ktorými pacient trpí súčasne, napríklad atopia, vitiligo, autoimunitná tyreoiditída alebo perniciózna anémia.

Reakcia pacientov na terapiu je individuálna, z toho dôvodu sa nedá predvídať ani priebeh samotného ochorenia. Miera alopécie má však zakaždým negatívny psychosociálny dopad na osobu, ktorá ňou trpí. Najčastejšie sa vyskytuje v ranej dospelosti, prepubertálny výskyt je spájaný s rodinnou anamnézou. Stretávame sa tiež so sezónnym nástupom. Vypadávanie vlasov vo väčšom a intenzívnejšom rozsahu badať najčastejšie s nástupom zimy, obdobie od apríla do augusta je relatívne stabilné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alopécia #plešivosť