„Príď zasa.“ Deti s poruchami príjmu potravy liečia aj roztomilé psíky

Pacientom v dennom stacionári kliniky detskej psychiatrie najväčšej detskej nemocnice na Slovensku v rámci pomocnej psychoterapie pomáhajú aj roztomilé psíky.

05.04.2024 15:00
nudch canisterapia Foto:
Deťom s poruchou potravy pomáhajú aj štvornohí terapeuti.
debata

„Už prvé reakcie našich pacientov na canisterapiu sú veľmi pozitívne. Táto forma terapie ich vie vtiahnuť do prítomnosti a uvoľniť napätie, ktoré prežívajú. Naši pacienti mávajú niekedy problém zostať v pokoji a prítomnosti, zahltení myšlienkami, často na jedlo, ktoré im spôsobujú nepohodu a úzkosť. Naším cieľom bolo zmierniť úzkosť a napätie, v čom nám tento projekt veľmi pomáha,“ povedal Peter Bartoň, riaditeľ Národného ústavu detských chorôb.

Projekt canisterapie so špeciálne vycvičenými zvieratami sa realizuje v partnerstve so zdravotnou poisťovňou Dôvera.„Na Slovensku máme s liečbou za pomoci zvierat prvé skúsenosti už za sebou. Napriek tomu, že z pohľadu verejného zdravotného poistenia nejde o hradenú terapiu, vieme, že pacientom pomáha a je to aj vedecky podložené,“ povedal Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne.

infografika, poruchy príjmu potravy, anorexia, bulímia Čítajte viac Namočené vreckovky či ryžový chlebíček. To je pohľad na jedlo u ľudí s poruchami príjmu potravy

Každý pes prinesie niečo iné

„V animoterapii vidíme potenciál. Hoci máme v zdravotníctve množstvo vážnych problémov, nemali by sme rezignovať ani na témy, ktoré nie sú na prvý pohľad v centre záujmu,“ dodal s tým, že obdobné spolupráce rozbieha zdravotná poisťovňa aj s ďalšími zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku.

„Canisterapia dokáže deti rozveseliť, zaujať, zasústrediť na prítomnosť a zmierniť úzkosť. Aj pani terapeutka nám povedala, že v stacionári máme veľmi príjemné prostredie a psíci sú tu pokojní a obojstranne to funguje veľmi dobre. Psíkovia sa striedajú, každý psík vie priniesť niečo iné, veľa závisí aj od povahy konkrétneho psa. Naše očakávania sa nám podarilo dosiahnuť, deti sú pri psíkoch uvoľnené a pokojnejšie,“ hovorí Ivana Fuseková, vedúca lekárka denného stacionára.

„Milý, zlatý, hravý psík, zlepšil sa mi deň, ide z toho veľmi pozitívna energia, teším sa na ďalšie stretnutie, rozdáva nám lásku a radosť,“ hovorí jedna z klientiek. Jedno sedenie trvá 90 minút a realizuje sa raz za dva týždne. Lekári dopredu o canisterapii informujú rodičov.

„Aby sme vedeli, či niektoré dieťa nemá strach zo psov, prípadne alergie na srsť a podobne. Nezaznamenali sme zatiaľ žiadne strachy ani alergie a na terapii sa zúčastňuje celá skupinka. Na canisterapiu pacienti prichádzajú po desiate, teda v čase, kedy ešte môže odznievať napätie a úzkosť z jedla. Aktivita sa končí pred obedom, kedy už pacienti opäť môžu byť nepokojnejší, pretože z nasledujúceho jedla môžu mať obavy. Následný obed po canisterapii prebieha v poriadku. Deti majú z psíkov radosť a baví ich byť s nimi. Naplnenie dvoch hlavných cieľov – zmierniť úzkosť a uvoľniť napätie – sa počas terapíí darí dosiahnuť,“ hovorí Ivana Fuseková.

Odborník na výživu: Čo je príčinou záchvatovitého prejedania sa? Ako si s ním poradiť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Aj v domácom prostredí

„Takmer všetky deti v stacionári majú aj doma svojich psíkov alebo iné zvieratká. Vidíme v tom jednoznačne pozitívny účinok a našim pacientom zvykneme zvieratko odporúčať, aby mali niekoho, o koho sa starajú, zvieratko prináša aj zodpovednosť, režim a v neposlednom rade uvoľnenie, lebo už aj samotná manipulácia s ním, keď ho hladkáme, vie privodiť upokojenie. S tým máme veľmi dobré skúsenosti. Preto sme sa veľmi potešili možnosti realizovať canisterapiu v našom stacionári a v rámci detskej psychiatrie sme prvé pracovisko na Slovensku, kde túto formu terapie realizujeme,“ hovorí Ivana Fuseková.

debata chyba
Viac na túto tému: #anorexia #animoterapia #canisterapia