Bolesť chrbta neignorujte, vedie k vážnym problémom, lieky na bolesť ale situáciu nevyriešia

Na bolesti krčnej a hrudnej chrbtice sa sťažujú najmä ženy a ľudia so sedavým zamestnaním. Mužov a manuálne pracujúcich ľudí trápia častejšie bolesti krížov.

08.03.2024 08:00
UP bolesť chrbta Foto: ,
Všeobecní lekári ošetria s bolesťami chrbtice viac ako polovicu všetkých svojich pacientov.
debata (1)

Bolesti svalov, vystreľovanie bolesti do iných častí tela, pálenie alebo bodanie. Poznáte to? Existuje mnoho spôsobov, akým nám telo dáva vedieť, že niečo nie je v poriadku. „Bolesť chrbta môže mať rôzne príčiny – od nesprávneho držania tela, až po degeneratívne ochorenia alebo iné zdravotné problémy. Môže byť reakciou na stres, emocionálne ťažkosti, zlé vzťahy alebo nadmernú záťaž, ktoré spôsobujú napätie vo svaloch. A niekedy sa musíme zmieriť s tým, že dôvod bolesti je jednoducho neznámy.

Chrbtica je spojená s nervovým systémom, a ak niektorá jej časť nie je v poriadku, môže ovplyvniť iné oblasti tela. Napríklad problémy s krčnou a hrudnou chrbticou môžu vyvolať bolesti hlavy, migrény, bolesť alebo brnenie ramien a rúk či slabosť v horných končatinách, najčastejšie v dôsledku útlaku nervu. Problémy v oblasti bedrovej alebo hrudnej chrbtice sa odrazia na bedrách, kolenách a lakťoch.

thumbnail shutterstock 530558272, pr, nepouzivat Čítajte aj Ako vyzrieť na problémy so spánkom?

Odborníci sa zhodnú na tom, že lieky a masti proti bolesti môžu poskytnúť dočasnú úľavu, ale nevyriešia príčinu. Používanie týchto prostriedkov by malo byť skôr symptomatické a dočasné riešenie. Dôležité je, aby sme tento signál neignorovali. Je to jasný dôkaz toho, že je potrebné zmeniť životný štýl, pravidelne cvičiť alebo sa poradiť s odborníkom a začať sa liečiť.

Oveľa účinnejšie je bolestiam chrbta predchádzať ešte skôr, ako vzniknú. V podstate ide o jednoduché známe rady, ktoré väčšina z nás ignoruje. Zahŕňajú pravidelnú fyzickú aktivitu, udržiavanie správneho držania tela, posilňovanie svalov a vyhýbanie sa dlhému sedeniu.

Ak bolesť chrbta pretrváva, treba ju konzultovať s lekárom alebo iným odborníkom. Závislosť od liekov a mastí proti bolesti môže viesť k dlhodobým komplikáciám a neriešené problémy s chrbtom môžu prejsť do závažnejších stavov. K tým patrí rozvoj chronických bolestí, ktoré ovplyvňujú každodenný život a pohyblivosť, k oslabenie svalov, čo môže zvýšiť riziko zranení, k problémom s pohyblivosťou celého tela, k ochoreniu nervového systému, vyvolávajúcemu brnenie alebo slabosti v rôznych častiach tela.

doktor, röntgenová snímka, pľúca Čítajte aj Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy môžu vážne poškodiť zdravie

Ignorovanie pretrvávajúcich príznakov môže podľa neho nechať voľný priebeh degenerácií medzistavcových platničiek, artritíde alebo iným degeneratívnym stavom chrbtice. V konečnom dôsledku tak chronická bolesť a obmedzená pohyblivosť nakoniec negatívne ovplyvnia celkovú kvalitu života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #sedavé zamestnanie #bolesť chrbta