Na východe budú nádory tráviacej sústavy odhaľovať lepšie a rýchlejšie

Endoskopické pracovisko II. internej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach prešlo rozsiahlou modernizáciou. Nové vybavenie umožní poskytovať lepšiu diagnostiku a tým zachycovať ochorenia v skoršom a liečiteľnejšom štádiu.

04.03.2024 05:00
nemocnica Košice Foto:
Nemocnica v Košiciach zlepší svoje služby.
debata (1)

Ide o nadregionálne pracovisko, ktoré tak môže zabezpečovať komplexnú diagnostickú a terapeutickú gastrointestinálnu endoskopiu pre pacientov z celého východného Slovenska. Rýchla a komplexná dostupnosť endoskopie na centralizovanom pracovisku podľa riaditeľa nemocnice Ľuboslava Beňu zvýši záchyt včasných štádií ochorení gastrointesti­nálneho traktu a pomôže predísť potenciálnym onkologickým ochoreniam.

„Vďaka moderným technológiám sa zníži potreba operačných výkonov a zlepší sa kvalita života pacientov. Endoskopia v našej nemocnici sa posúva na úroveň požiadaviek súčasnej medicíny," uviedol Ľuboslav Beňa. Celková investícia predstavovala takmer 1,2 milióna eur.

„Liečba bude omnoho jednoduchšia a určite aj menej nákladná pre nemocnicu. Takéto špičkové prístroje, ktoré postupne zaobstarávame do našich nemocníc, sú benefitom pre pacientov aj pre samotných zamestnancov,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

hrubé črevo, rakovina hrubého čreva Čítajte viac Smrtiaci druh rakoviny čreva odhalí DNA test, už ho máme aj na Slovensku

Aj zákroky, ktoré sa dosiaľ nerobili

Pracovisko sa po rekonštrukcii rozšírilo o novú endoskopickú sálu. Všetky tri vrátane najnovšej sa nachádzajú v kompletne zmodernizovaných priestoroch pracoviska na Triede SNP na treťom poschodí. Najmodernejšou generáciou prístrojov je vybavené Pracovisko intervenčnej endoskopickej rádiológie.

Kompletná zostava s gastroskopom a ultrazvukom je pripojiteľná k takzvanej ERCP zostave (zisťujú sa ňou choroby žlčových ciest a pankreasu), čo umožnilo rozšíriť poskytované zákroky o najnovšie metódy, ktoré sa v rámci východoslovenského regiónu doposiaľ nevykonávali.

Nemocnica v Košiciach predstavila moderné... Foto: Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
nemocnica 2 Nemocnica v Košiciach predstavila moderné endoskopické pracovisko zamerané na diagnostiku a liečbu chorôb tráviaceho traktu.

Najčastejšie sa endoskopické vyšetrenie tráviaceho traktu v kombinácii s röntgenom a ultrazvukom využíva pri podozrení na zhubné nádory. II. interná klinika tak rozšírila svoju činnosť o možnosť kombinovanej endosonografickej a rádiologickej diagnostiky a liečby najmä nádorov žlčových ciest, pečene a pankreasu.

martina lubyova, rozhovor, Čítajte viac Z rakoviny pankreasu sa dostane len 10 percent ľudí, potvrdil to aj odchod bývalej ministerky školstva Martiny Lubyovej alebo Vaša Patejdla

„Umožňuje nám pacienta rýchlo a veľmi presne diagnostikovať. Celý proces vieme dokončiť skôr a včas, aby sme predišli zhoršeniu jeho zdravotného stavu. A do tretice, pacient nemusí vďaka presnému vyšetreniu podstupovať zbytočný chirurgický zákrok, pretože vieme jeho zdravotný stav riešiť počas vyšetrenia aj priamo drenážou,“ vysvetlil vedúci Endoskopického pracoviska II. internej kliniky Eduard Veselíny.

Klinika tiež očakáva zvýšenie počtu diagnostických a terapeutických endoskopických zákrokov z 2000 na 3000 ročne či rozšírenie zákrokov počas jednodňovej ambulantnej starostlivosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #rakovina pankreasu #gastroenterológ #gastroskopické vyšetrenie #gastroskopia #rakovina pečene #rakovina žalúdka #endoskopia