Bolí vás často hlava? Možno stačí z domácnosti odstrániť vec, ktorá je spúšťačom

Vône môžu spúšťať bolesti hlavy až migrénu. Ak vás často trápi tento problém, zamyslite sa, či vo svojej blízkosti nemáte vôňu, ktoré

02.03.2024 18:00
migréna, bolesť hlavy, Foto:
Migréna je tretím najčastejším ochorením ľudí stredného veku. Niekedy za ňu môžu aj vône.
debata

Zvýšenú citlivosť na vône je možné badať u žien počas menštruácie a ovulácie pre zmenu hladín hormónov. Znížená citlivosť na čuchové vnemy sa zase objavuje pri nádche, chrípke, ochorení Covid-19 či pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.

Niektoré nepríjemné či ťažké vône môžu spôsobiť bolesti hlavy tým, že dráždia dutiny a zvyšuje sa tak tvorba hlienu. Dutiny, ktorých bežnou výplňou je vzduch, sa zapĺňajú v tomto prípade hlienom a vzniká stav podobný alergii.

„Na nahromadený hlien dutiny reagujú zápalom a rozšírením ciev, ktoré v konečnom dôsledku môžu navodiť bolesť hlavy. Medzi takéto látky môžeme zaradiť formaldehyd, cigaretový dym, chloroform či chlór. Týmto mechanizmom môžu pôsobiť aj niektoré parfumy: pre niekoho krásne voňajúce, pre iného ťažké, spôsobujúce bolesť hlavy,“ objasňuje Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max v Martine.

Zápach alebo vôňu nevnímame len ako chemické látky, ktoré vdychujeme, ale aj ako všetky spomienky spojené s týmto pachom. Každý vníma nepríjemnú vôňu inak, ale väčšine smrdia dezinfekčné prostriedky v nemocniciach, pretože ide o choroby a traumy.

„Už len jemný závan nepríjemného pachu môže spôsobiť vyplavenie negatívnych emócií, na čo mozog reaguje stresovou reakciou a zvýšenou pohotovosťou. Mozog vtedy potrebuje na svoju funkciu väčší prísun krvi, v dôsledku čoho sa rozširujú cievy v mozgu a v krku. Práve vazodilatácia spúšťa migrénové bolesti hlavy,“ hovorí farmaceut z lekárne Dr. Max.

doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký tlak Čítajte viac Tento typ bolesti hlavy môže signalizovať vysoký krvný tlak

Rozdielna citlivosť na vône

Čuch patrí medzi evolučne najstaršie zmysly a je zmyslom chemickým. Vedeli ste o tom, že nás chráni pred hroziacim nebezpečenstvom, pretože upozorňuje na látky, ktorých inhalácia môže byť nebezpečná a zároveň vytvára obranné reakcie na dráždivé a škodlivé látky v ovzduší? Spolu s chuťou je čuch dôležitý pri príjme potravy, pretože napomáha tvorbe tráviacich štiav.

Človek dokáže rozoznať asi 10-tisíc rôznych pachových molekúl. Asi len 50 látok dáva čisté čuchové pocity. Medzi základné typy vôní patria koreninové, ovocné, rastlinné (alebo kvetinové), živicové, hnilobné avône po spáleninách. Väčšina vôní je ich kombináciou.

Keď vône liečia

Ktoré vône dokážu zmierňovať a liečiť ochorenia? Aromaterapia sa zaoberá inhaláciou či lokálnou aplikáciou rastlinných silíc. Pri bolesti hlavy je najúčinnejšia aplikácia silice mäty piepornej na spánky a na zadnú časť krku.

Účinné je aj potieranie spánkov silicou levandule, ktorá má navyše pri inhalácii aj upokojujúce účinky a navodzuje správny spánok, ktorý môže byť pri bolesti hlavy prospešný. Silice zlepšujú okrem toho koncentráciu a pamäť.

Môžete vyskúšať taktiež eukalyptový alebo rozmarínový olej. Na trhu sú dostupné aj vonné nosové tyčinky, ktoré obsahujú kombináciu éterických olejov. Bolesti hlavy vás môže zbaviť aj silica bazalky pravej.

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy