Tento typ bolesti hlavy môže signalizovať vysoký krvný tlak

Jedným z najviac rizikových faktorov, ktorý vedie ku závažným kardiologickým komplikáciám a predčasným úmrtiam, je vysoký krvný tlak. Na Slovensku sa týka až dvoch miliónov ľudí a približne pol milióna o ňom vôbec nevie. Práve preto je hypertenzia taká zradná.

27.08.2023 06:00
doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký... Foto: ,
Nemusí sa nijako prejavovať. Preto je hypertenzia taká zradná.
debata

Podľa prezidentky Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti kardiologičky MUDr. Anny Vachulovej, PhD., sú rizikoví najmä ľudia v strednom veku, ktorí si buď nemerajú krvný tlak, alebo odďaľujú liečbu hypertenzie. „Každý by si mal uvedomiť, že artériová hypertenzia je progredujúce ochorenie. Ak nie je liečené, môže spôsobiť poškodenie mnohých životne dôležitých orgánov – nielen srdca, mozgu či ciev, ale aj obličiek a očí,“ tvrdí MUDr. Vachulová.

Za normálny krvný tlak sa považuje hodnota 120/80 mmHg, pričom za hypertenziu sa označuje až tlak nad 140/90 mmHg. Jednorazový záchyt zvýšených hodnôt krvného tlaku v ambulancii lekára ešte nie je smerodajný. Môže ich mať totiž na svedomí aj syndróm bieleho plášťa. Pri podozrení na hypertenziu až meranie krvného tlaku približne trikrát denne a zaznamenávanie nameraných hodnôt pomôže určiť, či pacient naozaj trpí vysokým krvným tlakom.

vyšetrenie, krvný tlak, tlakomer, hypertenzia, srdce Čítajte viac Je hypertenzia iba zvýšenie horného aj spodného tlaku súčasne?

„Arteriálna hypertenzia sa často zistí náhodne, napríklad pri predoperačnom vyšetrení, alebo vyšetrení z iných dôvodov. Pacient o nej nemusí vôbec vedieť, lebo nemá žiadne príznaky, alebo sú len mierne, ako napr. únava, zadýchanie sa pri chôdzi miernym tempom, občasné bolesti hlavy, ktoré možno prisudzovať aj stresu či vyčerpanosti. Často príde na pohotovosť až pri hornom tlaku nad 170–180 mmHg, lebo pociťuje bolesť na hrudníku, návaly horúčavy do hlavy alebo závraty, bolesti hlavy často lokalizované v záhlaví. Môže mať aj rozmazané videnie, napínanie na vracanie, pocit slabosti. Príznaky sú u jednotlivých pacientov rôzne, ľudia ich často nedokážu vyjadriť, tvrdia len, že sa necítia dobre,“ povedala internistka MUDr. Edita Príhelová z bratislavského Preventívneho centra AGEL Clinic v odbornom periodiku Lekárske listy č. 11, ktoré boli koncom júna tohto roka venované kardiológii a angiológii.

Ako si správne odmerať krvný tlak? Len neurobte nasledujúce chyby!
Video
Odhaduje sa, že na Slovensku máme približne dva milióny hypertonikov. / Zdroj: TV Pravda

Zatiaľ čo u mužov sa hypertenzia objavuje už v mladšom veku, u žien je to väčšinou až po päťdesiatke. K nefarmakologickej liečbe patrí úprava životného štýlu – radikálna zmena v živote je totiž jediná cesta, ako sa vyhnúť tabletkám.

Tabuľka hodnôt krvného tlaku (v mmHg)
 
Krvný tlak Horný Spodný
     
Optimálny menej ako 120 menej ako 80
Normálny 120–129 80–84
Vysoký normálny 130–139 85–89
Ľahká hypertenzia 140–159 90–99
Stredná hypertenzia 160–179 100–109
Ťažká hypertenzia 180 a viac 110 a viac
Izolovaná systolická hypertenzia 140 a viac 90 a menej
     

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #hypertenzia