Bosý a len v šortkách. Český otužilec prekonal svetový rekord slávneho Wima Hofa

Česká republika sa pýši novým svetovým rekordom zapísaným v Guinessovej knihe rekordov. Na svedomí ho má športovec Josef Šálek, ktorý 18. februára v Peci pod Snežkou zabehol trať polmaratónu v snehu a ľade bez topánok, a to v rekordnom čase 1:50:42. Svojím časom prekonal doteraz najrýchlejšieho muža na takej trati, ktorým bol legendárny ľadový muž, Holanďan Wim Hof. Na mieste bola Josefovi Šálkovi odovzdaná oficiálna plaketa s potvrdením o prekonaní svetového rekordu.

09.03.2024 16:00
josef salek Foto:
Josef Šálek prekonal rekord Wima Hofa.
debata (1)

Podľa Guinessovej komisie môže byť bežec pri prekonávaní tohto rekordu akokoľvek oblečený, podmienkou však je, že musí bežať úplne bosý, teda bez topánok, ponožiek či akejkoľvek ďalšej pokrývky chodidiel. Josef Šálek, rovnako ako Holanďan Wim Hof v minulosti, sa rozhodol túto trať bežať len v šortkách.

Pôvodný svetový rekord zapísaný v Guinessovej knihe stanovil Wim Hof v roku 2007 a jeho čas bol 2 hodiny, 16 minút a 34 sekúnd. Šálek stihol trasu dvadsaťjeden kilometrov ešte o dvadsaťšesť minút rýchlejšie. To všetko sa navyše udialo 18. februára 2024, teda v deň Jozefových 54. narodenín.

„Bosý som v rámci prípravy behal každý druhý deň desať kilometrov alebo polmaratón, bez ohľadu na počasie. Pri takejto aktivite som vo veľmi intenzívnej prítomnosti. Dostávam sa do určitého stavu meditácie a flow, v ktorom neriešim pochybnosti, ale aktívne som schopný reagovať na prekážky,“ uvádza Josef Šálek.

Na ľadový rekord z tohtoročného februára sa pripravoval niekoľko mesiacov v spolupráci s českým ľadovým mužom Liborom Mattušom.

„Josefovi som pomáhal zžiť sa s chladom, aby bol pripravený na nepríjemné februárové podmienky. Ukázal som mu svoju obľúbenú techniku ľadového vedra, pomocou ktorej dokáže človek otužovať cez chodidlá a dlane namočené v ľadovej vode celé telo a na pocit chladu sa lepšie adaptovať. Trénovať na takéto extrémne výkony treba v podstate neustále, aby bol športovec v špičkovej kondícii,“ hovorí Libor Mattuš, známy český otužilec a autor knihy Chladová terapia, ktorý v minulosti pomáhal pripravovať aj ďalšieho českého držiteľa Guinnessovho rekordu Davida Vencla, ktorý v roku 2021 zaplával 81 metrov pod ľadom len v plavkách a plaveckej maske.

Pred štartom samotného behu Mattuš od rána s kolegami upravoval trať, pretože bola pre beh klzká a nevhodná. Rozbíjali zamrznutý sneh lopatami tak, aby po trati mohol Josef Šálek behať. A podarilo sa.

nohy, kŕčové žily, doktor, liečba Čítajte viac Odstránenie znamienka či operácia kŕčových žíl. Akým zákrokom praje zima?

Chlad si obľúbil

„Chlad som si obľúbil. Každý deň sa otužujem ľadovou sprchou a často chodím v zimnom období zľahka oblečený. Chystám aj ľadové kúpele na nohy, ktoré mi ukázal Libor. K tomu spevňujem a posilňujem telo,“ dodáva čerstvý držiteľ svetového rekordu Josef Šálek.

Svojím úspechom sa snaží motivovať mladšiu, ale aj staršiu generáciu. „Ešte v roku 2017 som mal vyše 15 kilogramov nadváhy, holdoval som alkoholu a fajčil cigarety. Mal som dnu a vyššiu hladinu cholesterolu, preto som sa rozhodol zmeniť svoj život. Začal som pravidelne behať, jesť vegetariánske pokrmy, skončil s alkoholom. Môžem povedať, že beh mi naozaj zmenil život. Verím, že v akomkoľvek veku môžete urobiť zmenu k zdravému a šťastnejšiemu životu,“ hovorí Šálek.

Josef Šálek nie je pre Guinessov svet rekordov pritom žiadnou neznámou. V minulom roku pokoril totiž svoj prvý svetový rekord, keď vydržal vkuse 9 hodín a 38 minút v cvičebnej polohe známej ako plank, teda na špičkách a lakťoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otužovanie #polmaratón #Wim Hof