Čo môžete urobiť pre zdravý chrbát

Bolesť chrbta... Niekedy znepríjemní život, inokedy dokonca celkom vyradí človeka z bežných činností. Zdravotný stav chrbta človeka ovplyvňuje viacero faktov, okrem iného aj spôsob, ako chodí, sedí, aké má zamestnanie, stravovacie návyky, pohybové aktivity alebo do akej miery ho zaťažuje stres. Bolesť chrbta však nie je ochorenie, ale príznak, ktorý môže mať najrôznejšie príčiny.

28.10.2008 00:05
kancelária - práca - počítač - žena Foto:
Pri práci s počítačom si robte prestávky a striedajte sedenie na stoličke a fitlopte.
debata

Bolesť chrbta môže byť iba menší, niekoľko dní trvajúci problém. Niekedy je však potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Môže totiž ísť o závažné ochorenie, ktoré človeku strpčuje život dlhý čas. Najjednoduchším spôsobom, po ktorom ľudia siahajú pri dlhodobejších a intenzívnejších bolestiach chrbtice, sú tabletky proti bolesti. Bolesť zakrátko odznie, nerieši sa však príčina. Ak človek nevenuje pozornosť dlhodobejším bolestiam v chrbtici, môže si stav výrazne skomplikovať. Čím rýchlejšie sa odhalia príčiny, tým účinnejšia môže byť liečba.

Ošetrujúceho lekára bude zaujímať charakter bolesti, ako vznikla, aký má priebeh, či sa niekam šíri, či vznikla v súvislosti s nejakou činnosťou. Po diagnostike všeobecného lekára nasleduje odborná pomoc. Odborníkov zaoberajúcich sa chrbticou je viacero: neurológ, ortopéd, rehabilitačný lekár či fyzioterapeut, prípadne neurochirurg, ak treba operovať.

V rukách odborníka

Odborníci po dôkladnom vyšetrení určia vhodnú liečbu. Nasledovať môže medikamentózna liečba, po odznení akútneho stavu rehabilitačná liečba so zameraním na odstránenie svalovej nerovnováhy, použitím relaxačných techník na skrátené svaly a posilňovanie oslabených svalových skupín. Súčasťou rehabilitačnej liečby je fyzikálna terapia, ktorej jednotlivé druhy sa volia podľa želaného účinku, predovšetkým protibolestivého, uvoľňujúceho svaly a zlepšujúceho výživu tkanív. Fyzikálna liečba pozostáva z elektroliečby, svetloliečby, ultrazvuku, mechanoterapie, teploliečby a vodoliečby.

Kúpeľná liečba

Ak ide o vážnejšie problémy, lekár odporučí kúpeľnú liečbu s liečebnými procedúrami a režimom vhodným pre konkrétnu diagnózu. Je vhodné, ak sa opakuje v pravidelných intervaloch. Prednosťou kúpeľnej liečby je komplexné pôsobenie procedúr na pohybový aparát. Teplo kúpeľa spolu s chemickým účinkom termálnej vody spôsobujú svalovú relaxáciu, s doplnením fyzikálnych procedúr znižuje bolestivosť a uľahčuje pohyb, vytvára tým podmienky na účinnú rehabilitáciu. Liečba  môže byť doplnená metódami reflexnej terapie ako akupunktúra, obstreky a z rúk vyškolených odborníkov aj o manipulačnú liečbu.

Tipy odborníka – ako udržať svoj chrbát zdravý

Ako predchádzať spomínaným problémom, ako rozpoznať, či je stav je vážny a vyžaduje si lekársku pomoc a ako prebieha liečba bolestí chrbtice, radí MUDr. Vladimír Buran, lekársky riaditeľ Kúpeľov Trenčianske Teplice, ktoré sú zamerané na liečbu a prevenciu ochorení pohybového ústrojenstva:

//1. Športujte
//Sedavý spôsob zamestnania sa prejavuje vo zvýšenej miere na stave chrbtice. Dbajte predovšetkým na dostatok pohybu. Vyhnete sa tým ochabnutému aj skrátenému svalstvu. Vhodné je posilňovanie, najmä však plávanie, pri ktorom sa odľahčí záťaž, ktorú musí chrbtica každý deň niesť. Pozor však na plávanie s krkom „vystrčeným“ nad hladinu, pretože takýto štýl zaťaží krčnú chrbticu. Lepšie je pri plávaní vydychovať do vody alebo plávať znak.  

//2. Seďte správne
//Skúste si uvedomiť, ako sedíte. Správne by mala byť chrbtica vzpriamená, bedrá, kolená a členky by mali zvierať 90-stupňový uhol a chodidlá majú byť celou plochou na zemi. V práci dbajte na to, aby ste nesedeli príliš dlho, pravidelne sa ponaťahujte, predkloňte, poprechádzajte, prebehnite po schodoch. Odkazy, ktoré plánujete odovzdať kolegom, nepošlite e-mailom alebo telefonicky, ale ich odovzdajte osobne. Stoličku striedajte s fitloptou a monitor počítača si umiestnite do úrovne očí.

//3. Pozor na hmotnosť
//Strážte si hmotnosť. Nadváha je sprevádzaná oslabením brušných svalov, čo vedie k preťaženiu chrbtice. Ak ju zaťažíte kilogramami navyše, ohlásia sa problémy. Uvedomte si, že napríklad tehotné ženy nebolí chrbát len tak pre nič za nič.

4. Vhodný matrac
Výberu správneho matraca venujte zvýšenú pozornosť. Dobrý matrac je taký, ktorý zachováva prirodzený tvar chrbtice a je pohodlný. Tvrdá posteľ nepodporuje prirodzené zakrivenie chrbtice, ale ju deformuje. To isté platí o príliš mäkkých a preležaných matracoch. Pri spaní sa usilujte ležať na boku s pokrčenými nohami. Je vhodné vyhnúť sa spánku na privysokom vankúši alebo v polohe na bruchu s hlavou otočenou do strany – zaťažuje sa tak krčná chrbtica.

5. Zohýbajte sa s rozumom
Pri dvíhaní bremien sa odporúča uprednostniť čupnutie s vystretým chrbtom pred predklonom s vystretými kolenami. Ak je to možné, vyhýbajte sa dlhému státiu. Pri chôdzi po schodoch našľapujte na celé chodidlo a nenechávajte pätu vo vzduchu.

//6. Masáže a wellness pobyty  //
Pri bolestiach chrbtice môžu pomôcť aj masáže, no ani tie by nemali byť samoúčelné. Podobne ako cvičenie aj účinok masáže sa prejaví až po jej pravidelnom opakovaní. Dôležité je preveriť si, či je masér dostatočne kvalifikovaný a skúsený, aby masáže nenarobili viac škody ako osohu. Ľuďom so sedavým zamestnaním po tridsiatke sa odporúča navštíviť kúpele preventívne aspoň dva razy do roka, hoci aj na kratší čas. Vybrať si možno napríklad víkendové aj niekoľkodňové relaxačné pobyty. Lekárska diagnostika je výborným spôsobom prevencie začínajúcich sa problémov s chrbticou. Príjemné prostredie spojené s vhodnými procedúrami dokáže pomôcť aj počas víkendového pobytu.

debata chyba