Odhaľte príčinu vášho boľavého chrbta

Bolesti chrbta sú jednou z najčastejších príčin krátkodobej i dlhodobej pracovnej neschopnosti. Stretáva sa s nimi veľké množstvo ľudí - medzi 50-ročnými má degeneratívne poruchy chrbtice polovica ľudí, medzi 70-ročnými až 90 percent. Ide o dôsledok životného štýlu, najmä jednostranného dlhodobého preťažovania.

21.01.2010 06:00
chrbát, chrbtica, krk, bolesť Foto:
Akútne bolesti chrbta trvajú niekoľko dní až týžňov, chronické až pol roka a viac.
debata

Mnohé z porúch sa upravia za pomerne krátku dobu – keď prestane pôsobiť príčina bolestí. Je to väčšinou akútna blokáda krčnej, hrudnej a bedrovej chrbtice. Ako liečba väčšinou postačia lieky proti bolesti, antireumatiká a obstreky v kombinácii s rehabilitáciou. Horšie je to v prípade, keď dráždenie nervov spôsobuje kruté bolesti, ktoré vyžarujú až do končatín a prstov, poruchy zvieračov a problémy s chôdzou. Vtedy treba zakročiť operačne. Chronické bolesti bývajú zapríčinené aj depresiami a úzkosťou.

Podľa lekárky Ivany Štětkářovej z neurologického oddelenia Nemocnice na Homolke v Prahe sa bolesti najčastejšie vyskytujú v oblasti bedier. „Prvé problémy sa môžu prejaviť už v detstve a bývajú spojené napríklad s chybnou statikou chrbtice. Veľkú úlohu tu pritom zohráva genetika,“ vysvetľuje.

Degeneratívny proces začína na medzistavcovej platničke. Tá stráca pružnosť a je náchylná k prasklinám. Negatívny vplyv na metabolizmus platničky má fajčenie. Aj obezita podľa doktorky Štětkářovej prispieva k preťažovaniu chrbtice. Svoje urobia tiež infekčné ochorenia a úrazy. Ďalším nepriaznivým faktorom sú vrodené poškodenia, ako napríklad skolióza.

Akútne bolesti chrbta trvajú niekoľko dní až týžňov, chronické až pol roka a viac. Nešpecifické bolesti nemajú jasný organický pôvod. Vyvolať ich však môže infekcia, nádor, úraz alebo stlačenie nervových štruktúr. Prvý typ patrí do starostlivosti praktického lekára, zložitejšie prípady s potenciálnym postihnutím nervového systému je nutné poslať k špecialistovi.

„Liečba nešpecifických bolestí patrí do rúk lekárom prvej línie. Tí by mali pacienta v prvom rade upokojiť a vysvetliť mu, že nekomplikované akútne bolesti majú dobrú prognózu. V akútnej fáze pomáha krátkodobý pokoj na lôžku, či krčný limec,“ dodáva neurologička. Pacientovi treba nevyhnutne upraviť celkový pohybový režim – včas sa musí zapojiť do bežných denných aktivít, zvyšovať intenzitu záťaže, vynechať činnosti, ktoré zvyšujú bolesti, aby sa nezmenili na chronické. Na pretrvávajúce bolesti zaberá paracetamol – jednorázová dávka 750 až 1000 mg. Často sa využívajú injekcie od bolesti, obstreky, teplo a hlavne liečebná relaxácia. Cvičenie sa odporúča po odznení akútneho štádia, keď už bolesti nie sú také výrazné. Chirurgická liečba je potrebná v prípade poruchy nervového systému „vyskočenou“ platničkou, po úraze, či pri infekčných komplikáciách.

U akútnych bolestí sa za rizikové faktory považuje vek pod 20 a nad 50 rokov – môže byť za nimi nádor. Ale aj vek nad 70 rokov – tam existuje podozrenie na zlomeninu stavca. Dôraz sa kladie na príčinu vzniku poranenia – či sa u pacienta nevyskytlo nádorové ochorenie, chronická infekcia obličiek, pľúc, kože alebo iné závažné vnútorné ochorenie alebo či nie je dlhodobo liečený imunosupresívami, či neužíva drogy a podobne.

Príčiny zablokovania

Akútna blokáda krčnej chrbtice vzniká pri náhlom prudkom nekontrolovanom pohybe hlavou, pri preťažení krku napríklad po opakovanom jednostrannom nosení bremena, po prechladnutí alebo nevhodnej polohe hlavy a krku v spánku. Hrudníková blokáda vzniká po nevhodnom držaní chrbtice pri práci, mechanickom preťažení, prudkej rotácii, nevhodnej polohe pri spaní. Vyvolať ju môžu aj úrazy v minulosti. Lumbago – alebo blokáda v bedrovej časti, sa objavuje často po náhlom predklone s vytočením do strany alebo po prudkom zodvihnutí ťažkého bremena z predklonu do záklonu. Niekedy dôjde k blokáde s miernym oneskorením, ale vždy tomu predchádza dlhodobé postavenie vo vynútenej polohe. Ako napríklad jazda v aute, nadmerná fyzická práca, prechladnutie, či pokĺznutie. Bolesť vzniká kvôli natiahnutiu alebo natrhnutiu svalových vlákien, väzivových úponov.

Chronické bolesti

Objavujú sa plíživo, bez jasnej príčiny a odznievajú veľmi pomaly a ťažko. „Chronická bolesť je v súčasnosti považovaná za biopsychosociálny problém. Vhodné je preto vyšetrenie psychológom a psychiatrom kvôli určeniu osobnosti chorého, jeho sociálneho zázemia, ako chronické problémy zasahujú do jeho rodinných a pracovných aktivít a podobne. Títo ľudia často trpia úzkosťou, depresiou alebo liekovou závislosťou,“ uzatvára doktora Štětkářová.

Chronická bolesť sa často vyskytuje u degeneratívnych , infekčných i reumatologických ochorení. Krutá bolesť trápi chorých najmä v noci. Zvláštnu skupinu osôb s chronickou bolesťou tvoria pacienti, ktorí po opakovaných operáciách chrbtice udávajú len malú úľavu.

debata chyba