Prečo niektorých ľudí zo spánku nič nevyruší?

Niektorí ľudia vedia zaspať takmer všade a zo spánku ich nič nevyruší. Sú známe prípady, keď ľudia dokonca prespali zemetrasenie. Iným však stačí na prebudenie aj jemný, neškodný šramot.

11.08.2010 13:38
spánok - ospalosť - nevyrušení Foto:
Vedci zistili, čomu vďačia niektorí ľudia za to, že dokážu spať aj na rušnom mieste.
debata

Vedci tvrdia, že prišli na to, čo ovplyvňuje kvalitu spania a veria, že tieto zistenia pomôžu pri liečbe porúch spánku.
Odborníci z Harvardovej lekárskej školy v Bostone tvrdia, že ľudia za nerušený spánok vďačia aktivite v časti mozgu zvanej thalamus. Táto časť mozgu sprostredkováva prenos vnemov z okolia (okrem čuchu) do ďalších častí mozgu. Vedci tvrdia, že vo všeobecnosti platí, že čím je thalamus počas noci aktívnejší, tým si môže človek dopriať hlbší spánok.

„Zistili sme, že meraním mozgových vĺn počas spánku vieme veľa zistiť o schopnosti mozgu blokovať rušivé vplyvy z okolia. Čím aktívnejší je thalamus počas spánku, tým je väčšia šanca, že človek sa dokáže vyspať aj v hlučnom prostredí,“ uviedol Jeffrey Ellenbogen, hlavný autor štúdie zverejnenej v žurnále Current Biology. „Thalamus nejakým spôsobom dokáže zabrániť, aby sa rušivé vplyvy okolia dostali ďalej do mozgu,“ dodal.

Zatiaľ nie je známe, ako presne thalamus vnemy blokuje. Vedci sa domnievajú, že nejaké psychoterapeutické postupy, lieky alebo elektronické zariadenia by mohli povzbudiť aktivitu tejto časti mozgu počas nočných hodín.

Na Ellenbogenovej štúdii sa zúčastnilo dvanásť dobrovoľníkov, ktorí mali spať tri noci v hlučnom laboratóriu. Prvú noc ich nechal spať bez ďalších rušivých vplyvov, ale počas druhej noci ich „otravoval“ vyzváňaním telefónu, zapínaním svetla či konverzáciou viacerých ľudí naraz. „Vplyv aktivity v thalamuse na kvalitu spánku bol taký evidentný, že sme ho zaznamenali hneď v prvú noc,“ tvrdí Ellenbogen, ktorý meral aktivitu mozgu pomocou špeciálnych senzorov.

Vedci predpokladajú, že lepšie pochopenie aktivity mozgu počas spánku pomôže ľuďom spať, keď chcú spať a budiť sa len vtedy, keď už je na vstávanie čas. „Naším cieľom je nájsť riešenie, ktoré by človeku pomohlo oddýchnuť si aj v súčasnom svete plnom rušivých vplyvov. Toto nové zistenie nás posunulo o dôležitý krok bližšie k cieľu,“ uzavrel vedec.

debata chyba