Hokej, tenis a golf najviac provokujú chrbticu

Medzi pacientov rehabilitačnej lekárky Moniky Klenkovej patria aj športovci.

27.02.2011 08:51
Monika Klenková Foto:
Monika Klenková je rehabilitačná lekárka.
debata

„Či už športovali aktívne alebo pasívne, usmerníme ich, aby sa k svojim pôvodným aktivitám mohli s nejakými s úpravami vrátiť alebo ak skonštatujeme, že pôvodný šport pre nich nebol vhodný, odporučíme im úplne iný,“ objasnila Klenková a zdôraznila, že neexistuje druh športu, ktorý by zatracovala, každopádne však k tým, ktoré „provokujú“ asymetriu chrbtice, patrí v prvom rade hokej.

Všeobecne ide o športy, ktoré zaťažujú len jednu stranu chrbtice. Zväčša tie, ktoré sa hrajú pomocou niečoho, čo sa drží v ruke. Len v jednej – v pravej, ak je športovec pravák, v ľavej, ak je ľavák, pričom ruky sa nestriedajú. Hokejka, tenisová raketa, golfová palica. „Veľa hokejistov má skoliotické držanie tela“, hovorí Klenková. Ak s hokejom prestať nechcú, musia venovať zvýšenú pozornosť kompenzačným cvičeniam. Ich úlohou je vyvažovať asymetrickú záťaž.

Profesionálni hokejisti majú kondičné tréningy, v ich tíme sú aj fyzioterapeuti, ktorí v prípade, že sa objaví problém, zasiahnu aj do kondičného tréningu. Nie všade je to však podchytené a niektorí z nich sa neskôr dostanú k nám, uviedla Klenková a zdôraznila, že nehovorí len o dospelých. „Už v detskom veku sa prejavujú rôzne formy asymetrie.“

Tenis v porovnaní s hokejom je o trochu menší nepriateľ chrbtice. Zdá sa, že tenisová raketa sa drží len v jednej ruke, no nie vždy, často sa hráva obojručný backhand, tým pádom sú zapájané obe strany chrbtice. Existuje viac druhov športov, ktoré majú dominanciu hlavnej ruky, no pri žiadnom to nie je také výrazné ako pri spomínaných. Do ohrozenej skupinky športov, ktoré prehlbujú jednostranné zaťaženie patrí aj squash, pozemný hokej, bedminton, pingpong, softball alebo petang.

Každý vrcholový šport je náročný a môže spôsobiť zdravotný problém, varuje Monika Klenková a odporúča rodičom detí, ktoré začínajú so športom, aby ich naň od začiatku systematicky pripravovali. Na prípravu sa, žiaľ, často zabúda. „Dnes platí oveľa viac ako kedysi heslo, že vyhrávajú len tí najlepší. Nie však tí, čo šport najlepšie ovládajú, ale tí, čo sú naň najlepšie pripravení“, myslí si.

Monika Klenková (47), vyštudovala odbor detské lekárstvo na Lekárskej fakulte UK v Bratislave. Má atestáciu z pediatrie a z odboru FBLR – fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Vlastní certifikáty z rôznych oblastí detskej a rehabilitačnej medicíny, je odborníčka na vývojovú kineziológiu. Pracuje v bratislavskom rehabilitačnom centre MOON, www.rehamoon.sk

debata chyba