Jóga už nikomu z nás nie je cudzia - zacvičte si ju pod holým nebom

Joga dala inštruktorke jogy, Zuzane Plevovej, veľa. Najdôležitejšie z toho všetkého azda nový pohľad na seba a svet navôkol.

05.05.2011 06:22
jóga - Zuzana Plevová - cvičenie pod holým nebom Foto:
Zuzana Plevová pravidelne predcvičuje jógu v Sade Janka Kráľa v Bratislave.
debata

Jógu v Sade Janka Kráľa precvičuje už piaty rok. Inšpirovali ju klienti, ktorí jej často spomínali, aké by bolo fajn zacvičiť si vonku. Zuzke sa myšlienka zapáčila a jogu ako životný štýl sa rozhodla propagovať v bratislavských parkoch. Na stretnutie pod sochou Janka Kráľa pozvala skupinku ľudí. Keďže vtedy bola komunikácia mailom pomalšia ako dnes, určila len jedno miesto, deň a konkrétnu hodinu v týždni. O tom, či sa cvičí nabudúce, informovala na komerčných hodinách alebo priamo v sade. V súčasnosti je organizácia vďaka webu jednoduchšia.

Na otázku, či má pocit, že jóga je všade a pre nikoho už nie je cudzím pojmom, Zuzana Plevová odpovedá: „Jóga je široký pojem a ako taká nie je cudzia už nikomu z nás.“ Pre ňu nie je len fyzickým cvičením alebo meditáciou, či ďalších šesť stupňov, o ktorých pojednávajú múdre jógové teórie. Jóga je jej životný postoj, vyjadrenie, že nič nie je čierne ani biele a všetko sa dá, ak do toho vložíme seba samého.

„Treba sa vedieť smiať aj plakať, každý človek je iný a to ho robí vzácnym“, myslí si Zuzana a dodáva: „Jóga nás učí vnímať a akceptovať veci také, aké sú. To však neznamená, že ich človek nemá alebo nemôže meniť, skôr, že ak s niečím nie sme spokojní, (čo je tiež niekedy ťažké uvedomiť si a akceptovať), môžeme to zmeniť. Nejde to však samé a vyžaduje si to cvik a disciplínu. Tak, ako samotné jógové cvičenia.“

Zuzana Plevová prirodzene cvičí jógu aj v interiéri. Je jóga vonku zdravšia? Účinnejšia? Aké má výhody oproti interiérovej? „Ak tvrdím, ze nič nie je čierne ani biele, nemôžem tvrdiť, že jóga v exteriéri je lepšia. Je iná a to ju robí vzácnou. Určite slnko, čerstvý vzduch, zvuky prírody či kontakt so zemou sú plusy, bez ohľadu na komáre, pohľady zvedovcov, či zhužvanú podložku na tráve. Je to o atmosfére, ktorú vytvárajú ľudia.“

Na trávnatú plochu uprostred parku, v blízkosti sochy Janka Kráľa, môže prísť každý. Dokonca bez základov v jóge, podložky (niekomu sa cvičí dobre aj na tráve) a peňaženky (cvičenie je zadarmo). Netreba sa nikde registrovať. V letných mesiacoch bude cvičiť vždy v sobotu doobeda a/alebo v nedeľu podvečer. V prípade zlého počasia sa necvičí. Zuzana to nesilí. Ako povedala, ide jej o to, aby ľudia zo sadu neodchádzali s nádchami a zápalmi močových ciest, keďže joga pozná aj pozície na zemi.

debata chyba