Deti, ktoré športujú, sú cieľavedomejšie. Poznajú výhru aj prehru

V Európskej únii žije viac než 22 miliónov detí s nadváhou a tento počet sa stále zvyšuje.

05.08.2011 06:00
dieťa - deti - nehoda - nebezpečenstvo - úraz -... Foto:
Deti, ktoré sa od útleho veku venujú aj pohybovým aktivitám, si neskôr prirodzene šport zaradia do svojho života.
debata

Podľa štatistiky sa za ostatných dvadsať rokov výskyt obezity medzi deťmi strojnásobil. Na to, či je vaše dieťa tučné alebo v norme, poslúži rovnako ako pre dospelých vzorec BMI (Body Mass Index).

Tučnota detí má viacerých vinníkov. Málo pohybu (sedavý spôsob života), nesprávna strava – sladené nápoje a vysokoenergetické jedlá, svoju rolu však hrá aj televízna reklama.

Nezdravé jedlá – tučné, mastné či sladké, sú propagované spôsobom, ktorému málokto z nás odolá. Prichádzame však k tomu, že za to, že je dieťa obézne, môže v prvom rade rodič. Veď on dieťaťu servíruje jedlo, on robí nákup do chladničky, je to zasa on, kto mu dáva povolenie k tomu, koľko času môžu presedieť pred počítačom či televízorom.

Ako to zmeniť? Zaraďte deťom povinne do jedálnička zeleninu a ovocie. Ak ste to doteraz zanedbávali, budú si na ňu ťažšie zvykať. Ďalšie zmeny môžete urobiť už zajtra. Tučný syr nahraďte sójovým tofu alebo cottage syrom a namiesto slaniny začnite kupovať morčaciu šunku.

Radosť k pohybu (športu) pestujte v potomkovi od útleho detstva. Ešte len keď behá v plienkach, tipujte, ktorý zo športov by ho asi najviac bavil. Pozorujte, či sa radšej hrá s loptou, alebo je introvertný typ, ktorý je najšťastnejší sám so svojimi hračkami kdesi v kúte.

To všetko sú signály, ktoré sa neodporúča prehliadať. Ak dieťa často vodíte na prechádzky do prírody, na hrádzu na bicykel, veľa s ním plávate alebo korčuľujete, potom je nízka pravdepodobnosť, že si k športu vytvorí odpor.

Čím viac sa dieťa hýbe, tým lepšie sa cíti psychicky a má dostatok kyslíka. Čím viac má kyslíka, tým lepšie mu to v škole „páli“. Šport učí aj disciplíne – ak sa dieťa venuje športu, odmalička vie, čo je to ranné vstávanie, nie je mu neznáma ani vytrvalosť. Skoro spozná pocit výhry a prehry.

Ďalší benefit, ktorý so sebou šport prináša, je cieľavedomosť. Učí aj bojovať, no neporovnávať sa s druhými. Ideálnym vekom, kedy by už dieťa malo poznať „ten pravý“ šport, ktorý ho najviac zaujal a baví, je 12 rokov.

K športom, ktoré sa od tohto veku deťom odporúčajú, patrí plávanie, futbal, basketbal, lyžovanie, snowboarding či gymnastika.

debata chyba