Boot camp je skupinový dril pre fyzicky zdatnejších jedincov

Boot camp je intenzívny kruhový skupinový tréning vychádzajúci z vojenského konceptu. Myšlienka vznikla v Austrálii. Originálny boot camp je mesačný dril, cvičí sa pravidelne 2-3 krát do týždňa. Po mesiaci strávenom v skupinke s tými istými ľuďmi by mal byť viditeľný výsledok.

12.08.2011 14:37
boot camp, cvičenie, dril, fitness Foto:
Originálny boot camp je mesačný dril, cvičí sa pravidelne 2-3 krát do týždňa.
debata

Sú rôzne formy boot campov – original boot camp, vital boot camp (pre začiatočníkov), plavecký boot camp a podobne. Boot camp odburáva tuky, spevňuje postavu a zlepšuje kondičku.

Na Slovensku sa túto myšlienku snaží rozvíjať osobná trénerka Vladislava Nagyová z bratislavského Golem Health Clubu v Eurovei. Jej prvé hodiny sa zrodili minulý rok v lete na Železnej studničke. Potom sa nápad ujal vo fitnesscentre. Prirodzene sa v lete cvičí vonku a v zime vnútri.

Výbušný boot camp, ktorý vychádza z vojenského konceptu, sa viac hodí do exteriéru. Má to svoje výhody, počnúc čerstvým vzduchom, veľkým priestorom a prekážkami, ktoré ponúka príroda. Dajú sa využiť prekážkové dráhy – výbeh do kopca, po schodoch, brušáky, kliky, drepy a výskoky a veľa ďalších možností. „O tom boot camp je. Cvičenie s vlastnou váhou a dril, dril a dril,“ spresnila Vlaďka Nagyová, ktorá ako trénerka určí päť stanovíšť, z toho na každom sa cvičí niečo iné. Cviky sa striedajú po tridsiatich sekundách. Tridsať sekúnd oddych, tridsať sekúnd cvičenie.

Podmienky v telocvični možno označiť ako „bojové“. Je to východisko z núdze. Telocvičňa je malá, zmestí sa do nej maximálne desať ľudí a treba si vystačiť s fitnessovými pomôckami. Vlaďka využíva najmä tie, pri ktorých treba zapájať svaly v stoji – balančnú plošinu bosu, expandre, medicimbaly, balančné vaky naplnené vodou, fitlopty, závesný tréning TRX, flexibare či kettle bally. Tieto pomôcky sa snaží preferovať aj vo svojich tréningoch, ktoré vedie ako osobná trénerka v posilňovni, „aby si ľudia nespájali posilňovanie len so železnými strojmi.“ Tréning s nimi považuje za funkčnejší, pomocou nich sa zapája viac svalových partií.

Či je hodina boot campu vonku alebo vnútri, má rovnakú štruktúru. Začína sa rozohriatím aktívnejšou formou: rozbehmi a skokmi, využíva sa aj bežecká abeceda. Pokračuje sa krúžením, drepmi, výskokmi, podliezačkami, skákačkami. Na záver nechýba strečing. Hudba v interiéri má byť povzbudzujúca, rezká a rýchla, aby pri nej človek „nezaspával“. Vhodný je rap.

V čom je boot camp iný ako aerobic? Vlaďka Nagyová vysvetlila, že oslovuje prevažne ľudí, ktorí si radi „zamakajú“. „Netreba si pamätať zložité zostavy ako pri aerobicu, ani vedieť tancovať. "Zacvičíš si, vypotíš sa, aj sa zabavíš“, zhrnula v kocke a dodala, že inštuktor by mal motivovať, povzbudzovať a vyburcovať cvičencov k stále lepším výkonom. Sú tréneri, ktorí do boot campu vnášajú viac atletiky – tí pracujú s rebríkmi, prekážkami, iní zas do boot campu vnášajú viac hry. Vlaďka Nagyová je viac „atletická“, v tréningoch sa zameriava na kondíciu a výbušnosť.

K výhodám boot campu patrí podľa Nagyovej slov budovanie tímového ducha. Cvičenci sa už poznajú a navzájom sa povzbudzujú. V exteriéri sa zostavujú aj skupiny, ktoré medzi sebou súťažia. „Vyhecuje ťa, ak vidíš, že druhý to dokáže“, objasnila Vlaďka a dodala, že aj od trénera závisí, aby sa cvičenec nevzdával. Dobré je, ak kričí, povzbudzuje, odrátava.

Ako pri všetkých ostatných cvičeniach, aj tu ide o dobrý pocit. Vlaďka boot camp odporúča fyzicky zdatnejším jedincom. „Boot camp je pre tých, čo melú aj z posledného, neprekáža im, ak sa spotia a potrebujú z hodiny odísť s dobrým pocitom, že spravili niečo pre seba.“

Vladislava Nagyová (28)

Vyštudovala odbor regenerácia na Fakulte telesnej výchovy a športu. Je osobná trénerka v bratislavskom Golem Healt Clube v Eurovei a v Auparku a trénerka nového skupinového cvičenia boot camp.

debata chyba