Žiadna diagnóza nám nebráni v tom, aby sme športovali

K pohybu nie sme vedení a nevieme, ako zdravo športovať. "Slováci dnes svoje zdravie nespájajú s pohybovou aktivitou," tvrdí športový traumatológ Branislav Delej.

03.01.2012 14:00
Delej2 Foto:
Branislav Delej sa špecializuje predovšetkým na športové úrazy a zranenia.
debata

Pred niekoľkými rokmi založil Branislav Delej zdravotnícke zariadenie Sportmed, ktoré poskytuje komplexné služby športovcom. Vyhľadávajú ho aj ľudia s oslabeným zdravotným stavom alebo s metabolickou poruchou. Liečia sa napríklad na diabetes alebo sú po infarkte a domnievajú sa, že pohyb by im ublížil. „Po otestovaní ich presvedčíme o opaku,“ uviedol Delej a dodal, že spomínaným pacientom pohyb naopak, častokrát pomôže. Povedzme v prípade, že si pichajú päťkrát denne inzulín. „S pohybovou aktivitou vedia cukrovku kompenzovať tak, že si ho môžu pichať menejkrát, prípadne vôbec.“

Otestovať sa môžu aj zdraví rekreační športovci. Teda tí, ktorí chcú športovať a potrebujú informácie o schopnostiach svojho srdca, pľúc a kardiovaskulárneho systému. Testovanie zahŕňa biochemické parametre rozboru krvi a moču a záťaž, ktorá sa testuje na bežiacom páse či na bicykli. Na základe výsledku lekár vyhodnotí odporúčanie ako zdravo trénovať, akému druhu športu sa venovať a na akej úrovni.

Aj vrcholoví športovci si nechávajú od lekárov poradiť, ako ďalej športovať a aké voliť tréningy. Pozoruje sa horná a dolná tepová frekvencia. Tréning pod dolnú frekvenciu je zbytočný (prirovnať sa dá k ležaniu na posteli), nad hornú hranicu, teda vo vysokých tepových frekvenciách, je zas pre organizmus škodlivý. Branislav Delej tiež tvrdí, že v takomto prípade sa organizmus zakysľuje a vytvárajú sa v ňom škodlivé radikály. „Na základe testovania určíme správnu dolnú aj hornú hranicu, kedy a v ktorej frekvencii by sa mal dotyčný pohybovať,“ upresnil. Je presvedčený o tom, že žiadna diagnóza nebráni človeku v tom, aby športoval, vrátane rakoviny.

Branislav Delej sa špecializuje predovšetkým na športové úrazy a zranenia. Medzi najčastejšie operácie, týkajúce sa pohybového aparátu v športovej traumatológii, patria operácie kolien – v tejto skupine sú na prvom mieste poranené menisky, nasledujú skrížené väzy. Veľmi časté sú aj operácie ramien, hlavne u tých, ktorí hrávajú tenis, volejbal a basketbal. Časté sú zranenia členkov a poranenia rôznych svalov a šliach.

Čo sa týka športov, určitá skupina z nich je podľa Deleja vhodná pre všetkých. Ide o rekreačný beh, plávanie, bicyklovanie, jogu a fitnes športy ako aerobic či zumba. Sú však aj športy, ktoré on ako lekár neuznáva – adrenalínové, zdravie poškodzujúce, napríklad box.

Ale aj vrcholový šport poškodzuje zdravie. „So zdravým životným štýlom nemá nič spoločné. Každý, kto sa mu vrcholovo venoval desať, dvadsať či tridsať rokov, má jednoznačne následky,“ tvrdí Delej.

Doc. MUDr. Branislav Delej, PhD. (49)
je športový traumatológ. Je bývalý cyklista a triatlonista. Absolvoval niekoľko „železných mužov“ (športová súťaž s extrémnym vytrvalostným zaťažením). Vyštudoval medicínu a v roku 2003 založil Sportmed.

debata chyba