Ľudia by mali v práci striedať sedenie a státie

Kto chce zhodiť, môže to dosiahnuť aj tým, že nebude pri kancelárskej práci iba sedieť, ale aj stáť. Komu sa podarí "prestáť" denne navyše tri hodiny, môže za rok schudnúť skoro o štyri kilogramy. Tvrdí to John Buckley z univerzity v Chesteri.

10.01.2013 06:00
muž, práca, kancelária, počítač, telefón,... Foto:
V kancelárii by ľudia nemali sedieť celý pracovný čas.
debata

Podobnou radou odborníka sa riadil už spisovateľ Ernest Hemingway. „Ak cestovanie a písanie nerozširuje ducha, potom rozširuje zadok, takže ja rád píšem postojačky,“ napísal v jednom liste v roku 1950.

Príkladom je aj odborník na pohyb Buckley, ktorý pracuje v stoji u starožitného pultu zo 40-tych rokov. „Nemusíme toľko vysedávať,“ povedal stanici BBC. Buckley pracuje na oddelení výživy a klinických vied. Tvrdí, že striedanie pracovnej pozície zo sedu do stoja pomáha v boji s obezitou a zlepší obeh krvi. Trojhodinovým státím vraj telo spáli 144 kalórií.

„Ľudia sedia v práci, v aute a potom pred televíziou. Metabolizmus tak pracuje na úplné minimum, a to nie je prirodzené. Ľudia sú nastavení na pohyb a státie,“ povedal Buckley.

Škodlivému vplyvu nadmerného sedenia sa venovalo aj niekoľko výskumov. Dokázali v nich súvislosť napríklad medzi nadmerným sedením a rizikom vzniku cukrovky alebo to, že sedavý životný štýl môže zapríčiniť smrť rovnakému počtu ľudí ako fajčenie.

Buckley je presvedčený, že taká nepatrná zmena, ako je striedanie sedenia a státia v práci, môže výrazne prispieť k zlepšeniu zdravia človeka.

debata chyba