Schudnúť možno len vďaka vlastnej vytrvalosti

Väčšina ľudí s nadváhou či obezitou je obeťou moderného zrýchleného životného štýlu. Primnoho práce a stresu im prináša nedostatok času venovať sa sebe samým.

13.03.2012 06:00
serial-hlavna Foto:
Boj s kilami je bojom na dlhé trate, ktorý si od človeka vyžaduje veľa sebazaprenia a disciplíny. A tiež cvičenie.
debata

Namiesto prípravy zdravého šalátu sa naučili nakupovať nezdravé polotovary, ktoré stačí zohriať v mikrovlnnej rúre. Namiesto hodiny strávenej v posilňovni zase radšej bežia domov z práce navariť či oprať členom rodiny. Ak sa však hovorí, že rýchla doba si vyžaduje rýchle rozhodnutia, jedným z nich by malo byť aj vaše predsavzatie schudnúť.

„Nepovedzte si, že začnem chudnúť od zajtra, ale oddnes, odteraz. Možno okamžite. Získate čas a náskok. Dôležité je vedieť, že prvý úspech v sebazaprení provokuje ďalší a ďalší. Nasledujúce už idú ľahšie,“ radí diabetologička Adriana Ilavská.

Ako dodáva, treba si hneď určiť priority, ale hlavne si uvedomiť, že rozhodnutie schudnúť znamená úplne zmeniť životný štýl. Vyžaduje si to zostavenie nového harmonogramu dňa, ktorý počíta s časom na prípravu zdravej stravy či náhradu niektorých činností pohybom. Okrem toho je potrebné vzdať sa zlozvyku, akým je zbytočné prejedanie sa, ktorým sa niektorí naučili zaháňať nudu napríklad pri sledovaní televízie.

V neposlednom rade bude treba nastaviť si myseľ pozitívne. Podľa psychologičky Denisy Demovičovej nás totiž môže aj nevhodné uvažovanie podporovať v nevhodnom stravovacom správaní, ktoré sabotuje našu snahu.

„Napríklad, ak si hovoríme: Je mi strašne, pomôže mi len poriadna dávka cukru či Všetci sme doma tuční, ja iná nebudem, budeme demotivovaní ešte pred samotným pokusom znížiť si hmotnosť,“ vymenúva najčastejšie negatívne myšlienky v hlave obéznych ľudí psychologička Demovičová a radí: „Spôsobom, ako ich zvládať, je naučiť sa s nimi polemizovať, zvažovať ich reálnosť. Hľadať spôsoby, ako sa na danú situáciu pozrieť iným, racionálnejším spôsobom. Povedzte si napríklad: Naozaj mi teraz pomôže čokoláda? Naozaj mi pomôže vyriešiť môj konflikt so šéfom? Je to reálne alebo si len na chvíľu vychutnám jej príjemnú chuť a následne budem smutná, že som to nezvládla?“

Aby nebolo vaše úsilie o redukciu váhy vopred odpísané, musíte sa teda naučiť pozitívne myslieť a zvládať stres, ktorý nás všade obklopuje. Ako vysvetľuje lekárka Ilavská, každý stres časom poľaví, hladiny hormónov sa vyrovnajú a nebudete sa musieť utiekať k jedlu. Treba mať stále na pamäti, koľko námahy treba na schudnutie jedného kilogramu podkožného tuku.

Najdôležitejšie je vytrvať
Väčšinou pre ľudí nie je ťažké rozhodnúť sa schudnúť, ale vytrvať vo svojom úsilí. „Je zaujímavé pozorovať, ako je po Novom roku vonku veľa odhodlaných. Postupom času sa množstvo bežcov znižuje a po šiestich týždňoch sú tam už iba tí, ktorí boli aj pred Novým rokom,“ hovorí doktorka Ilavská.

Ako zdôrazňuje, boj s kilami je bojom na dlhé trate, ktorý si od človeka vyžaduje veľa sebazaprenia a disciplíny. Aby sa snaha nestala iba pokusom, ale trvalým javom, treba vytrvať a dodržiavať všetky zásady, ktoré nakoniec vedú k strate nadváhy. „Treba mať stále na pamäti, že tukové bunky nezaniknú, ale pri schudnutí iba zmenšia objem a stále čakajú na podnet, aby sa mohli zväčšiť do pôvodnej veľkosti. A to im nemôžeme umožniť, ak chceme trvalý úspech,“ pripomína Ilavská.

Predpokladom vytrvalosti v snahe schudnúť je stanoviť si reálne ciele. Ak napríklad viete, že nedokážete žiť bez sladkostí či pečiva, nevylučujte ich úplne zo svojho jedálnička. Nahraďte ich zdravšími formami. Mohlo by sa vám totiž ľahko stať, že po nejakej dobe abstinencie by ste neovládli chute a pustili sa do nekontrolovateľného „dojedania“. Rovnako to platí aj s cvičením. Ak viete, že nemáte čas alebo vytrvalosť chodiť do posilňovne päťkrát do týždňa, dajte si záväzok, že tam budete chodiť aspoň trikrát. Je vždy lepšie v prípade voľného dňa pridať si cvičenie navyše, ako byť sklamaný, lebo ste nedodržali stanovený plán.

Pomôcť môžu odborníci aj rodina
Motivovať k vytrvalosti znižovať nadváhu vás najlepšie dokážu najbližší. Ak sa napríklad pustíte do chudnutia s kamarátkou, navzájom sa môžete povzbudzovať, radiť sa, spolu cvičiť či porovnávať si výsledky, ktoré môžu byť najmä pre súťaživé tipy dobrou motiváciou.

Podľa psychologičky Demovičovej sa však treba pripraviť na to, že vás môže počas diétneho režimu vaše okolie ovplyvňovať ako pozitívne, tak aj negatívne. „Ak moje okolie pôsobí na moju snahu znížiť hmotnosť negatívne, napríklad ma stále ponúka jedlom, vyjadruje sa negatívne o mojej váhe a podobne, je vhodné dať dotyčnému primeranú spätnú väzbu o tom, že mi jeho správanie vadí,“ radí lekárka.

Ak nenachádzate podporu v okolí ani v sebe samom, obrátiť sa môžete na odborníkov. Napríklad diabetológ vám vypracuje jedálny lístok a pravidelnými meraniami vás bude kontrolovať. Užitočné môžu byť aj rôzne kurzy znižovania nadváhy.

„Napríklad kurzy znižovania nadváhy pomocou kognitívne-behaviorálnej terapie, ktoré sú realizované zvyčajne klinickými psychológmi či poradne výživy v zdravotnícky zariadeniach vedené vyškolenými zdravotníckymi pracovníkmi. Pri liečbe strednej a ťažkej obezite je dôležitou súčasťou komplexnej terapie aj návšteva obezitologickej ambulancie,“ dodáva psychoterapeutka Demovičová.

debata chyba