Bolí vás chrbát? Zle sedíte, zle stojíte

Veľa toho čítame o sedavom spôsobe života. Poloha v sede sa stala našou najčastejšou. Denne v nej zotrváme azda najviac hodín.

13.05.2012 07:00
autogénny tréning - meditácia - pokoj -  Foto:
Boľavému chrbátu pomáha asi najväčšmi joga.
debata

Minimálne osem hodín sedíme v práci, do a z ktorej sa vezieme v aute či v mestskej hromadnej doprave, kde opäť vyhľadávame prázdne miesto, kam by sme sa usalašili. Sedíme aj potom. Doma pri internete, telefonujeme či píšeme si s priateľmi. Všetko v sede. A napokon sa „preklopíme“ do postele. A pritom, naše telo je prispôsobené na aktívny pohyb. Malo by sa čo najviac hýbať, nie „tuhnúť“.

Rehabilitační lekári a ortopédi upozorňujú aj na to, aby sme, keď už sedíme, sedeli správne. Je to mimoriadne dôležité. Nie je nič horšie, ako sedieť hodiny v nesprávnej polohe. Zošuchnutie na stoličke a zotrvanie v takej polohe spôsobuje napríklad napätie svalov v krku, pliec a chrbta, pretože svaly musia vynakladať väčšie úsilie, aby podporili hlavu. Ani polohy v stoji „nakrivo“ nie sú menej nebezpečné. Práve zlé polohy majú za následok nepríjemné bolesti chrbtice. Okrem toho sa podpíšu aj na nesprávnom držaní tela, opakovanom presilení a ďalších zdravotných poruchách.

Pozícia tela, ktoré by pri chôdzi či sedení nemalo bolieť, pripomína robota, pretože je veľmi vystreté. Pravidlo však vraví, že hlava by mala byť v jednej priamke s chrbticou, aby sa svaly nenamáhali príliš.

Boľavému chrbátu pomáha asi najväčšmi joga. Naučí, ako máme sedieť a stáť tak, aby boli naše svaly uvoľnené a aby telo bolo vzpriamené. Telo sa nám za ne poďakuje, na konci dňa bude neporovnateľne menej unavené. Nosiť ho inak, ako sme si nesprávne zvykli a sedieť v inej, čiže zdravšej polohe, môže a iste bude spočiatku nepríjemné. Po čase však tento zvyk zovšednie a sedenie či státie po novom bude pre nás celkom prirodzené.

Jedna z jogových pozícií, ktorá podporuje správne držanie tela, sa nazýva „hora“. Cvičiť ju možno aj doma. Pred cvičením treba uvoľniť svaly. Pocítite, ako vám mizne napätie z pliec, rúk a nôh. Cvičí sa postojačky, so zavretými očami a mierne rozkročenými nohami. Roztiahnite prsty na nohách a „zakoreňte“ sa nimi do zeme. Pokúšajte sa telo udržať rovné. Sledujte, či sa nenakláňate dopredu ani dozadu. Hlava, krk, chrbtica, panva a nohy by mali byť v jednej línii a hmotnosť tela spravodlivo rozdelená do oboch nôh. V takejto rovnej polohe zotrvajte a zvykajte si na ňu.

debata chyba