Pohyb sa oplatí aj vtedy, keď pri ňom nechudneme

Schudnúť bez pohybu sa dá, ale máloktorý odborník na výživu to odporúča. Panuje názor, že úprava stravy a k tomu pohyb, je tá najlepšia kombinácia pri zhadzovaní nežiadúcich kilogramov. Pohyb sa oplatí vždy. Aj keby nám číslo na váhe rapídne neklesalo.

21.05.2012 14:00
chôdza, pohyb, turistika Foto:
Zdravotnú hodinovú vychádzku v rýchlejšom tempe by sme mali v ideálnom prípade absolvovať päťkrát do týždňa.
debata

Gastroenterológ a odborník na výživu, Peter Minárik, odporúča všetkým ľuďom hodinovú vychádzku v svižnom tempe každý deň a dva dni v týždni cvičiť v posilňovni. Podľa jeho slov je dobré najmä spočiatku trénovať pod dohľadom skúseného konndičného trénera. Aspoň dovtedy, kým sa nenaučíme cvičiť efektívne.

„Ak z akýchkoľvek príčin nechcete chodiť do posilňovne, môžete bicyklovať, kráčať, kosiť záhradu. Ale robte niečo z toho každý deň aspoň hodinu,“ odporúča Minárik. Z dlhodobého hľadiska platí pre udržanie dobrej kondície a ako prevencia opätovného priberania to isté. Minárik dodáva: „Ak môžete cvičiť, cvičte aspoň dvarát do týždňa. Ak nemôžete cvičiť, choďte. Okrem všetkých už spomínaných benefitov sa aj príjemne unavíte a večer ľahko zaspíte.“

Z tzv. lifestyle aktivít je najúčinnejšia rýchla razantná chôdza, a to v každom ročnom období, v zime aj v lete. Zdravotnú hodinovú vychádzku v rýchlejšom tempe by sme podľa Minárika mali v ideálnom prípade absolvovať päťkrát do týždňa. „Za ten čas prejdete približne šesť-sedem kilometrov. Menej je málo. Viac je, samozrejme lepšie.“ Odporúča kúpiť si krokomer. Ten prezradí, či sme deň prežili sedavo (menej ako 3500 krokov), alebo aktívne (nad 7500 krokov), pričom ideálnych je 10 000 krokov a viac. „Kto sa vozí do práce autom a v práci prevažne sedí, nemá šancu byť aktívny ináč, len keď vedome pridá hodinu pohybu. Cieľom každého človeka by malo byť žiť aktívne a prejsť denne 10 000 krokov.“

Peter Minárik zdôrazňuje: „Pravidelná a primerane intenzívna pohybová aktivita má vždy význam.“ Platí to aj pre obéznych ľudí, aj keby pri tom vôbec nechudli. Pohyb a s tým spojená svalová záťaž zásadným spôsobom zlepšujú využitie cukru (glukózy) v svalových bunkách, zvyšujú citlivosť svalových buniek na inzulín, a tým zmenšujú šance na vznik cukrovky. V prípade už existujúcej cukrovky môže pravidelný pohyb zlepšiť hodnoty cukru v krvi, znížiť dávku liekov pri cukrovke a podobne, informoval ďalej odborník na výživu a dodal, že pohyb sa vždy oplatí.

debata chyba