Kúpele sú doplnkom liečby a zároveň prevenciou

Kúpele obľubovali ľudia už v staroveku. Už vtedy boli súčasťou zdravého životného štýlu.

06.06.2014 06:00
kúpele, relax, dôchodca, senior, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Kúpele kedysi fungovali ako veľmi účinná doplnková liečba. Dnes sa k tomuto trendu znova vraciame. Žijeme v dobe, ktorá je hektická, náročná, a to nielen na psychiku, ale aj na telo. Čoraz viac ľudí sa preto vracia ku kúpeľnej liečbe, ktorá má blahodarné účinky na celý organizmus a dokáže ho podporiť v jeho prirodzených doliečovacích procesoch,“ približuje význam kúpeľnej liečby Eva Marková z kúpeľov Trenčianske Teplice. „Rastie však aj záujem o relaxačné pobyty.“ Podľa Jany Hanákovej z Dudiniec sa pre kúpele čoraz častejšie rozhodujú aj ľudia, pre ktorých takto strávený čas predstavuje jednu z foriem prevencie, oddychu alebo dovolenky.

„Kúpele sú predovšetkým prevenciou. V systéme zdravotníctva majú nezastupiteľnú úlohu. Včasne indikovaná kúpeľná liečba je efektívnym a nenahraditeľným nástrojom na udržiavanie najvyššieho stupňa zdravia ľudí,“ vraví marketingová manažérka kúpeľov Štós Marianna Ovčariková.

„Jednoducho povedané, vyspelá spoločnosť využíva kúpeľnú starostlivosť ako jeden z prostriedkov na predchádzanie odchodu z práce aktívnych občanov do invalidity. Kúpele garantujú znižovanie nákladov na liečbu, najmä pri chronických ochoreniach. Žiaľ, mnohí lekári posielajú svojich pacientov do kúpeľov neskoro, zvyčajne až vtedy, keď už u nich došlo k rozvinutému ochoreniu, často až v štádiu chronického ochorenia,“ konštatovala. Ako ďalej dodala, 20. storočie prinieslo so sebou aj vznik civilizačných ochorení, akými sú obezita, srdcovo-cievne, psychiatrické, respiračné ochorenia a iné, čo spôsobuje rast záujmu o relaxačné pobyty.

Podľa Vladimíra Čavoja, riaditeľa Špecializovaného liečebného ústavu Marína v Kováčovej, však treba rozlišovať, či ide o pobyt krátkodobý, relaxačný, resp. wellness na zotavenie a zábavu, alebo dlhodobý, zdravotný. „V takom prípade by mal rozhodovať zdravotný stav pacienta, stanovisko odborného lekára a očakávaný prínos kúpeľnej rehabilitácie, teda zlepšenie zdravotného stavu a kvality života pacienta alebo jeho sebestačnosti,“ povedal.

Na kúpele majú pacienti nárok zo zákona. O tom, či nárok vznikol, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár. Ten vás môže zaradiť medzi vážnejšie prípady, teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Návrh na kúpeľnú liečbu potom schvaľujú zdravotné poisťovne spravidla do 30 dní, ak nie je potrebné doložiť ďalšie podklady. Konkrétne procedúry však predpisuje lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný efekt.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Ak budete zaradený do skupiny A, zdravotná poisťovňa vám liečbu uhradí v plnom rozsahu. Ak vás zaradia do skupiny B, zdravotná starostlivosť bude plne hradená poisťovňou, ale nie služby. Vy si zaplatíte za ubytovanie a stravu, poisťovňa preplatí vstupnú prehliadku a procedúry.

Podľa Moniky Šimunovej zo zdravotnej poisťovne Dôvera, pobyt v kúpeľoch trvá od 21 do 28 dní. Presný počet dní určuje zákon. Liečba sa dá skrátiť iba zo zdravotných alebo závažných rodinných dôvodov.

Zdravotná poisťovňa však môže liečbu aj zamietnuť. Urobí tak v prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie.

Rady, ktorých by ste sa mali pridŕžať

  • o liečebných procedúrach, ktoré sú pre vás vhodné, sa vždy poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom
  • s ošetrujúcim lekárom konzultujte pitnú liečbu. Nepite viac minerálnej vody, ako vám predpísal váš lekár
  • pokiaľ vám nerobí dobre niektorá z predpísaných liečebných procedúr, oznámte to svojmu ošetrujúcemu lekárovi
  • dodržiavajte stanovené termíny liečebných procedúr
  • akýkoľvek zdravotný problém počas liečebného pobytu riešte s lekárom
  • bez súhlasu lekára nemeňte medikamentóznu terapiu

Nezabudnite si zbaliť…

  1. preukaz poistenca, občiansky preukaz
  2. oznámenie o schválení kúpeľnej liečby, ktoré ste dostali z poisťovne
  3. predvolanie na liečbu, ktoré vám zaslali z kúpeľov
  4. pri vážnejších zdravotných stavoch – potvrdenie o aktuálnom zdravotnom stave od vášho lekára nie staršie ako 14 dní, z hľadiska vylúčenia možnej kontraindikácie. Potvrdenie predložte pri vstupnej prehliadke ošetrujúcemu lekárovi
  5. zdravotné pomôcky a lieky, ktoré pravidelne používate (v množstve, aby vám vystačili na celú dĺžku pobytu liečenia)

Účet za kúpele

Váš účet za kúpeľný pobyt závisí od toho, do ktorej kategórie patríte. Pacientom v kategórii A zdravotné poisťovne hradia pobyt kompletne – teda ubytovanie, stravu aj starostlivosť. Vy zaplatíte len zákonom stanovený poplatok 1,66 eura za deň pobytu a daň z ubytovania, ktorú si stanovuje mesto alebo obec. Prvý a posledný deň sa počítajú ako jeden deň.

  • Oslobodení od poplatku sú: deti do troch rokov veku, nositelia najmenej striebornej Janského plakety, osoby v hmotnej núdzi, ktoré sa preukážu rozhodnutím úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o dávke v hmotnej núdzi a príspevkoch k dávke v hmotnej núdzi, platia len prvé tri dni pobytu, od štvrtého už nie.
  • pacientom z kategórie B zdravotné poisťovne hradia zdravotnú starostlivosť. Ubytovanie a stravu si vyberiete aj platíte sami. Vychádzate z ponuky a cenníka kúpeľov. Ak kúpele ponúkajú štandardné ubytovanie (minimálne dvojlôžkovú izbu so sociálnym zariadením umiestneným mimo izby), zo zákona si môžu pýtať za deň maximálne 7,30 eura v hlavnej sezóne (II. a III. štvrťrok) a 4,98 eura za jeden deň mimo sezóny (I. a IV. štvrťrok). Takýchto izieb je však minimum. Preto je pravdepodobné, že si vyberiete nadštandard a zaplatíte zaň cenu, ktorú zákon nereguluje a určuje si ju kúpeľné zariadenie.
  • nezabudnite, platíte si kúpeľný poplatok a daň z ubytovania

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečenie #prevencia #kúpele