Joga je nástrojom na spomalenie. Zacvičte si ju vonku

Maya Nováková sa joge venuje už deväť rokov. Minulé leto ju začala vonku pri bratislavskom jazere Draždiak precvičovať dvom kamarátom. Ďalší nadšenci sa pridávali...

08.07.2014 06:00
Maya Nováková, joga, joga vonku Foto:
Maya Nováková precvičuje jogu na bratislavskom jazere Draždiak.
debata

Tento rok rozbehli jogínske duo Yogi Bears s Petrom Sedlákom, v rámci ktorého začali precvičovať jogu vonku aj pri bratislavskom jazere Kuchajda a Medickej záhrade.

“Vytvorila som si vlastný štýl. Vychádzam z hatha jogy, power jogy, yin jogy a z meditácie,” vysvetlila pre Pravda.sk inštruktorka. Tento mix sa podľa jej slov odráža na každej hodine, či už na power joge, ktorú učí v jogovom centre Darshana Yoga Studio, alebo na začiatočníckych hodinách vonku.

“Pri Draždiaku prispôsobujem hodinu skôr začiatočníkom, keďže prichádzajú aj ľudia, ktorí s jogou nemajú skúsenosti. Napriek tomu je tiež výzvou, lebo sa sústredím aj na vybudovie vnútorného stabilizačného systému,” spresnila Maya. Dôraz sa kladie na dych a zvnútorňovanie (v úvode, na záver hodiny, aj v samotných asánach). “Niekedy ľudí nechávam v ľahkej pozícii aj päť minút. Má ich to naučiť ostať so svojím telom a mysľou.”

Joga vonku je vraj celkom iný zážitok. Netvrdí... Foto: archív M. Novákovej
Maya Nováková, joga vonku Joga vonku je vraj celkom iný zážitok. Netvrdí to len Maya.

Pôžitok z jogy
Pravidelným cvičením jogy si Maya Nováková posilnila sebauvedomovanie svojho tela. Začala pozornejšie vnímať, ako sa správa k telu počas dňa, ako sa telo cíti v bežných činnostiach – “pri obede, keď si čítam, keď sedím za počítačom“. Sebapozorovaním objavila telesné bloky a stereotypy (podvedomé dvíhanie pravého ramena, podvedomé mračenie, a podobne). “Keď ochoriem, veľmi dobre viem, prečo sa to stalo,” tvrdí. K ďalším benefitom jogy sa pridružilo držanie tela, posilnená rovnováha či koncentrácia. “Prestal ma bolieť bedrový kĺb, zlepšilo sa mi tiež dýchanie – v náročných pozíciách nezažívam dušnosť, ktorú pozorujem u podaktorých cvičencoch. A dalo by sa pokračovať ďalej…”

Iná joga
Maya tvrdí, že jej joga na Draždiaku je iná, pretože dáva do hodiny veľa inštrukcií, ktoré ľudí zvnútorňujú. Nejedná sa o dynamickú jogu, pri ktorej by boli ľudia v neustálom pohybe. Naopak, zastavuje ich, aby sa naučili byť so sebou. Joga pri Draždiaku je vraj špeciálna v tom, že sa inštruktorka snaží vytvoriť skupinového ducha – zoznámiť ľudí navzájom. “Kto chce, ostáva po joge na spoločné kúpanie či raňajky. Teším sa, že kamaráti vždy prinesú niečo, čo si podelíme.”

O koľkej?
Ak si v lete zacvičiť, tak o koľkej je to najvhodnejšie? Maya Nováková odporúča skoré ranné hodiny, kým slnko ešte nie je také silné. “Ráno stíhame pekné slnečné počasie, aj keď sa podľa predpovede v ten deň zamračí a zaprší. Ranná joga je najlepší štart do pracovného dňa,” myslí si.

Cvičencov po joge čaká ranné plávanie alebo... Foto: archív M. Novákovej
Maya Nováková, joga vonku, joga Cvičencov po joge čaká ranné plávanie alebo spoločné raňajky.

Cvičiť vonku
Joga vonku podľa Mayi vytvára pocit slobody, priestoru okolo, je aj priblížením sa k prírode. “Bývame zavretí v priestoroch aj celý deň. Komu nie je príjemné, keď naňho zasvieti slnko, keď sa mu vietor oprie o telo, keď otvorí oči po záverečnom zvnútornení a jeho pohľad sa rozleje na hladine jazera? Je to zážitok,” tvrdí. Treba však rátať aj s rušivými momentami. Tie sa stelesnili do mušiek, mravčekov, vetra či zvedavých okoloidúcich. Napriek tomu je to však diametrálne odlišný zážitok v porovnaní s cvičením jogy v štúdiu.

Joga dnes
Ako je vnímaná? Maya hovorí, že je trendom, stratila nádych sektárstva. “V dnešnej dobe sa už z nej dá vyberať to, čo práve potrebujete – samozrejme, ak viete, čo potrebujete,” vysvetlila a doplnila, že joga je výborným nástrojom pre prirodzené spomalenie v dnešnej rýchlej dobe.

Maya Nováková

Je certifikovaná lektorka hatha jogy, koučka a vedie meditácie. Viac info o nej možno nájsť na webovskej stránke www.mayanovakova.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #joga vonku #Maya Nováková #hatha joga #pocit slobody #sebauvedomenie