Hnedý tuk spaľuje tuk a glukózu najviac zo všetkých tkanív

O hnedom tuku sa ešte pred siedmimi rokmi predpokladalo, že ho majú len novorodenci a niektoré malé zvieratká.

26.01.2015 06:00
hnedý tuk, cvičenie, tréning Foto:
Pravidelným cvičením a fyzickou aktivitou sa môžu niektoré bunky bieleho tuku zmeniť na tzv. béžový tuk. Spaľuje viac ako biely tuk, ale menej ako hnedý.
debata (2)

Aj dospelí však majú toto zvláštne tkanivo a stal sa z toho najnovší hit výskumu obezity. Ako vysvetlil odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský, spaľuje tuk a glukózu najviac zo všetkých našich tkanív. „50 g hnedého tuku dokáže spáliť za deň až okolo 500 kalórií = 25 kilogramov tuku za rok,“ uviedol.

Fakty o hnedom tuku

Na rozdiel od bieleho obsahuje veľa mitochondrií (mikroskopických „zriadení“ buniek, ktoré používajú tuk a glukózu na výrobu energie a tepla pre život celého organizmu).

Máme ho pod kožou najmä v oblasti krku a hornej časti hrudníka a chrbta, ale nachádza sa kade-tade po tele aj vo viscerálnom tuku a svaloch. Dospelý človek má zvyčajne 20 až 60 g hnedého tuku, uviedol MUDr. Bukovský.

Štíhli ľudia majú hnedého tuku viac ako ľudia ťažkí a ženy ho majú viac ako muži.

Hnedý tuk z bieleho nevzniká, bunkové charakteristiky hnedého tuku sa podobajú skôr svalovým bunkám. Pravidelným cvičením a fyzickou aktivitou sa môžu niektoré bunky bieleho tuku zmeniť na tzv. béžový tuk. Spaľuje viac ako biely tuk, ale menej ako hnedý.

Vekom sa nám hnedý tuk z tela stráca (mení sa na biely) – ale deje sa to najmä preto, že si ho ničíme sami.

Chráňme hnedý tuk prirodzene. Ako?

Zlá strava
Nezabíjajte ho zlou stravou, radí odborník na výživu. Aj nadmerný príjem bielkovín môže znižovať aktivitu hnedého tuku (ďalší dôvod, prečo to nepreháňať s bielkovinami).

Aj studená sprcha aktívne stimuluje aktivitu... Foto: SHUTTERSTOCK
sprcha, studená sprcha, otužovanie Aj studená sprcha aktívne stimuluje aktivitu hnedého tuku.

Fyzická pasivita
Nezabíjajte svoj hnedý tuk fyzickou pasivitou a sedavým zamestnaním.

Poťte sa
Spoťte sa často. Pravidelná a primeraná fyzická aktivita podporuje tvorbu hormónu „irizín“ a ten spúšťa premenu buniek bieleho tuku na metabolicky aktívnejší tzv. béžový tuk. Buďte trpezliví a vytrvalí. Výskum na ľuďoch ukázal, že kým sa objavia reálne výsledky, môže to trvať asi dvanásť týždňov.

Otužujte sa
Studená sprcha, ľadový kúpeľ, saunovanie a podobne stimulujú aktivitu hnedého tuku veľmi účinne.

Znížte teplotu
Ak je to možné, znížte teplotu v miestnosti, kde sa zdržiavate najviac (najmä v spálni). Spánok a melatonín zvyšujú pozitívny účinok cvičenia a otužovania na metabolizmus hnedého tuku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #hnedý tuk #glukóza #biely tuk #viscerálny tuk #zlá strava