Výhody a nevýhody pozícií, v ktorých spávame

Spánok je pre naše zdravie mimoriadne prospešný. Vedeli ste však, že existujú polohy, ktoré sú zdraviu škodlivé? Takže: Ako by ste mali prestať spávať?

19.04.2016 06:00
spánok Foto:
V akej polohe spávate najradšej vy?
debata

Po dlhom a namáhavom dni sa nám priam žiada: Schúliť sa do klbka ako ježko a zababušiť sa pod deku. Od únavy v tejto pozícii zaspať. Teraz však vedci objavili, že najčastejšie „spacie“ polohy sú, žiaľ, nezdravé.

Pozícia embryo: Najhoršia pozícia

Aj vy sa občas počas spánku schúlite do klbka, pričom vytiahnete kolená pomaly až k brade? Hoci to pôsobí veľmi pohodlne, táto poloha je vyslovene „jedom“ pre náš krk, ale tiež chrbát. Ďalší názor na to: Štúdia univerzity na Harvarde ukázala, že poloha embrya negatívne ovplyvňuje našu náladu. Neurológovia pomocou skenovania mozgu zistili, že mozog v zhrbenej pozícii vysiela do podvedomia signál, že hľadáme ochranu, nachádzame sa v nebezpečnej situácii. To automaticky vytvára stres a nasledujúce ráno sa vďaka tomu budíme so zlou náladou a nervózni.

Pozícia na chrbte, ruky po bokoch

Táto pozícia je najlepšia pre chrbticu a krk – za predpokladu, že nespíme na viacerých vankúšoch. Napriek tomu má aj jednu nevýhodu: V tejto pozícii máme sklony k chrápaniu a zastaveniu dýchania počas spánku.

Pozícia na bruchu

Spávate v noci s tvárou nadol? Nie je to až také zlé, ako by sa mohlo zdať. Dobrou správou je, že spáčom na bruchu lepšie trávi. Tou zlou, že kto spáva na bruchu, pričom uprednostňuje pozíciu s hlavou otočenou do jednej strany, koleduje si o jednostranné zaťaženie chrbtice. A pretože prirodzené zakrivenie chrbtice nie je podporené, môže táto poloha spôsobovať bolesti chrbta.

Pozícia na boku, ramená nahor

Táto poloha pri spánku je dobrá, pretože tiež chráni chrbticu. Lenže môžu nás po čase trápiť bolesti v ramenách a rukách.

Pozícia na boku, ramená nadol

Optimálna pozícia, vhodná pre ľudí s bolesťami chrbtice. Jediné, čo sa jej dá vytknúť je vznik vrások na prsiach a na brade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #mozog #únava #brada #spánok #embryo #krk #vrásky #nálada