Čo by ste pred tréningom nikdy jesť nemali

Jogurt? Ľanové semienka? Šalát? Budete prekvapení, čo fitnestréneri rozhodne neodporúčajú konzumovať pred tréningom.

26.06.2017 06:00
svalová horúčka, fitnescentrum Foto:
Ilustračné foto.
debata

Existuje zopár potravín, ktoré by sme pred tréningom v žiadnom prípade nemali jesť. Samozrejme, do tejto kategórie patria logicky aj kalorické jedlá ako je pizza – tú pravdaže jesť nebudete, keď máte namierené do posilňovne, napovie vám to váš „zdravý rozum“. Je však veľa ďalších potravín, ktoré vôbec nie sú pred tréningom prospešné.

Radšej nejedzte:

Ľanové semienka
Ľanové semienka sú bohaté na omega-3-mastné kyseliny, okrem toho však obsahujú aj vlákninu a slizovú zložku – to podporuje zdravé trávenie a pozitívne ovplyvňuje aj boj proti zápche. Žiaľ, tieto semienka môžu spôsobiť aj silné nadúvanie, predovšetkým, ak ich konzumujeme pravidelne. Lepšou voľbou pred tréningom sú určite ovsené vločky. Ich sacharidy sú ľahšie stráviteľné a rýchlo sa premenia na energiu. Aj čierna káva pomôže optimalizovať tréning.

Surovú zeleninu a šalát
Proti surovej zelenine sa väčšinou nikdy nenamieta – kým ju nekonzumujeme pred tréningom. Hodinu-dve pred ním by sme sa jej mali podľa odborníkov radšej vyhnúť, pretože tiež spôsobuje nadúvanie. Avšak napríklad také celozrnné pečivo s avokádom alebo avokádovo-matcha-smoothie sú hotové energetické kopance.

Mliečne výrobky
Ak netrpíte laktózovou neznášanlivosťou a bežne konzumujete pred tréningom mlieko, vedzte, že trochu prekysľuje žalúdok. Lepšou voľbou je v tomto prípade vypiť proteínový prášok zmiešaný s kokosovou vodou.

Fazuľu alebo oriešky
Banánovo-mandľový proteínový šejk? Počkajte s ním radšej a vypite ho až po tréningu. Aj hummus a fazuľa sú pre telo ťažkostráviteľné. Fazuľa totiž obsahuje istý druh cukru, oligosacharidy. Jedná sa o veľké molekuly, ktoré sú pre trávenie dosť necitlivé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #trávenie #tréning #vláknina #avokádo #fazuľa #nadúvanie