Chrbtica: Proti bolesti a stresu venujte sa pilatesu

Práve nespevnené centrum tela, tzv. core (po anglicky jadro, základ, myslí sa tým hlboké svalstvo) spôsobuje, že sa mnoho ľudí nevie dlhší čas udržať vo vzpriamenej pozícii a počas dňa sa začne rýchlo hrbiť.

27.07.2017 06:00
chrbát, chrbtica, pilates Foto:
Pilates sa v každom základnom cviku sústredí na stred tela, čiže hlboký stabilizačný systém.
debata

Čo je to pilates?

Cvičenie pilates je jeden z najúčinnejších cvičebných programov zameraný na udržanie telesnej kondície, zlepšenie pohybového systému, zdokonalenie koordinácie pohybov a správneho postoja. Tento cvičebný systém je založený na precíznych, kontrolovaných pohyboch v stojacich, sediacich či ležiacich pozíciách. Zameriava sa predovšetkým na vytvarovanie a spevnenie partií trupu, na natiahnutie a posilnenie hlbokých svalových skupín tela. Ide o pohybovú metódu, ktorá rozvíja schopnosť uvedomenia si telesného pohybu, čo má za následok kvalitnejšie precítenie práce jednotlivých svalových skupín.

Cvičenie pilates kladie veľký dôraz na správne dýchanie – pilatesovské dýchanie. Mnohí ľudia si dnes v posilňovniach budujú naoko silné a zdatné telá, často však nedokážu urobiť jednoduchšie pohyby vyžadujúce si zapojenie hlbokého svalstva, respektíve vyžadujúce lepšiu ohybnosť a obratnosť. Pilates však posilní hlboké aj povrchové svalstvo, Zároveň je skvelým doplnkom k iným športom, pretože pomáha predchádzať jednostrannému a opakovanému svalovému preťaženiu.

Kto pilates vymyslel?

Bol to Nemec Joseph Hubert Pilates. Zaujímavé bolo, že bol v rámci svojich deviatich súrodencov spočiatku slabým a chorľavým dieťaťom. Mal astmu, rachitídu aj reumatickú horúčku. Keďže jeho otec bol kovoobrábač a nadšený gymnasta, chlapca už odmalička viedol ku gymnastike a k posilňovaniu tela, dokonca k bojovým umeniam a boxu! A tak Joseph veľmi skoro pochopil, že „moderný" životný štýl, zlé držanie tela a neefektívne dýchanie sú príčinou mnohých zdravotných problémov.

Aký je rozdiel medzi pilatesom a jogou?

„Pilates sa v každom základnom cviku sústredí na stred tela, čiže hlboký stabilizačný systém. Je teda zlatým dobrým štandardom, ktorý udržiava naše telo silné, zdravé a fit. Joga je pre mňa spojením mysle, dychu a tela do jedného, čo prináša pocit spokojnosti a sprítomnenia. V joge sa viac sústreďujem na naťahovanie a uvoľňovanie, len s jemným budovaním sily,“ vysvetľuje Andrea Peniaková, ktorá je inštruktorkou cvičení pilates vo viacerých centrách v Bratislave, a takisto spoluautorkou niekoľkých kníh na tému zdravého životného štýlu. Andrea z tohto dôvodu považuje pilates za veľmi vhodný najmä pre mestského človeka, a hoci bol inšpirovaný jogou, myslí si, že je lepší ako jogové cvičenia. Joga totiž vznikla v Indii v časoch, keď boli ľudia fyzicky zdatní a centrum tela mali spevnené. Pilates však zohľadňuje fyzické a psychické potreby súčasného človeka. Pomáha upokojiť myseľ v hektickom mestskom dni, pretože hudba a cviky podporujú snahu obrátiť myseľ k sebe samému, sústrediť sa na svoje telo a dych.

Pilates cvičí aj Lýdia Eckhardt

Známu módnu návrhárku takisto pobolievala chrbtica, keď sa denne hrbila nad návrhmi svojich modelov. Najprv skúsila posilňovňu, ale tam doslova trpela, spôsob cvičenia jej „nesadol“. Našla sa až pri pilatese, na ktorý chodí v bratislavskom Riverparku dvakrát do týždňa – vždy ráno. „Aby pilates pomohol, treba ho vedieť cvičiť. Aj my sme ho spočiatku cvičili všelijako, až prišla nová cvičiteľka Helenka, a hoci sme sa považovali už za pokročilé cvičenky, ona nás ho naučila správne cvičiť a dýchať pri tom. Tento cvičebný systém perfektne precvičí celé telo a najdôležitejšie je na ňom dýchanie a správny cvičebný postoj. Až pri pilatese som pochopila, ako plytko dýchame!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #jóga #pilates #Lýdia Eckhardt #bolesti chrbtice