Dovolenkové pohromy: Pichol vás ježko či popŕhlila medúza?

Nikdy v histórii ľudstva do zahraničia necestovalo toľko osôb ako v súčasnosti. "Oproti roku 2000 je to globálny nárast o 100 %," tvrdí doc. MUDr. Rastislav Maďar, odborník na cestovateľskú medicínu. Na dovolenkách sa pomerne často opakujú niektoré "pohromy". Aká je ich prevencia a liečba?

01.08.2017 07:00
klobúk Foto:
V súčasnosti do zahraničia cestujeme viac ako kedykoľvek predtým.
debata (1)

Morské potvory

Čo hrozí: Šliapneme na morského ježka alebo nás popŕhli plávajúca medúza (riasy, koral). Rana silno páli a následkom infekcie sa môže objaviť aj zápal.

Prevencia: Nosenie kúpacej obuvi a zvýšená pozornosť v miestach, kde sa tieto morské živočíchy vyskytujú. Radšej sa ich nedotýkame.

Liečba: Dezinfekcia miesta poranenia na zabránenie infekcii. O sterilné odstránenie zapichnutých ostňov ježovky so spätnými háčikmi a potlačenie bolesti by sa mal postarať lekár. Na medúzou popŕhlené miesto sa odporúča naliať octový alebo alkoholový roztok. Nasypeme naň akýkoľvek prášok (piesok, púder) a následne ho zoškriabeme, čím odstránime jedovaté kapsuly. Neskôr môže pomôcť aj protialergický gél či tabletky proti alergii, čajovníkový olej, kalciová (alebo iná hojivá), prípadne antibiotická masť.

V mori môžeme natrafiť na ježka či medúzu. Foto: SHUTTERSTOCK
žena v plavkách V mori môžeme natrafiť na ježka či medúzu.

Úpal

Čo hrozí: Rozvinutý úpal sa môže skončiť aj smrťou, neslobodno ho podceňovať. Prejavuje sa apatiou, závratmi, bolesťami hlavy, horúčkou, nevoľnosťou, dokonca stratou vedomia.

Prevencia: Ochrana pred slnkom vhodným oblečením, okuliarmi, pokrývkou hlavy, dostatočný príjem tekutín, vyhýbanie sa pobytu na slnku medzi 11. až 15. hodinou, zdržiavanie sa na miestach s dostatočným prúdením vzduchu.

Liečba: Postihnutého umiestnime na chladnejšie miesto, dbáme na dostatočný prísun tekutín (minerálky, nesladené čaje, rehydratačné roztoky). V ťažších prípadoch je potrebné podať mu infúziu. Na čelo a telo prikladáme chladivé obklady, pomôže aj vlažná sprcha. Ak má aj úžeh, popáleniny zo slnka možno potierať masťou s panthenolom, aloe vera, v ťažších prípadoch lekár predpíše kortikosteroid­nú masť.

Opar

Čo hrozí: Herpes je infekčná choroba vírusového pôvodu, ktorá sa prejavuje výskytom bolestivých pľuzgierikov na koži a slizniciach. Vírus prežíva v organizme a aktivuje sa pri oslabení imunity, napr. zmenou prostredia pri cestovaní, v lete najmä pod vplyvom UV-lúčov na tvári či pere.

Prevencia: Dostatočný prísun vitamínov z radu B a C, dostatočný prísun aminokyseliny lyzín (aj v doplnkoch výživy a prášku), ochrana pier tyčinkou s UV-filtrom. Opar na pere (či nad ňou) sa ohlasuje svrbením a mravčením pokožky, ak miesto začneme natierať protivírusovou masťou určenou na opary ešte pred vznikom pľuzgiera, môžeme sa oparu vyvarovať.

Liečba: Pomáha antivírusová liečba (široké spektrum mastičiek a gélov), kožné tonikum určené na opary, náplasti proti oparu, regeneračné balzamy, čajovníkový olej, ľudové recepty hovoria o prikladaní ľadu, strúčika cesnaku či natieraní medom a pre vysušenie zubnou pastou.

Uštipnutie osou, včelou

Čo hrozí: Agresivita bodavého hmyzu narastá najmä pred búrkou. Ľudí, ktorí sú na ich bodnutie alergickí, môžu ohroziť aj na živote.

Prevencia: Treba sa vyhýbať rýchlym pohybom, nepoužívať parfumované krémy, šampóny ani telové mlieka, potraviny a nápoje pri jedení v prírode zakrývať, nezdržiavať sa v blízkosti košov na odpadky, nechodiť naboso, používať repelenty. Aj pot priťahuje hmyz.

Liečba: Dôležité je rýchlo si vytiahnuť prípadné žihadlo, včela ho má zahnuté, duté, ostáva v rane, pričom obsah jedového vačku sa vyprázdňuje postupne. Osa zanecháva žihadlo ojedinele. Po dezinfekcii rany pomôže studený, neskôr octanový obklad, koliesko cibule, čajovníkový olej s antiseptickými a hojivými vlastnosťami, protialergický gél, liek proti bolesti a zápalu. Alergici by mali užiť aj liek proti alergii a ťažkí alergici by mali so sebou nosiť a vedieť použiť balíček prvej pomoci (kortikoid plus samovystreľovacie pero s adrenalínom Epi-pen.)

Alergikov môže bodavý hmyz ohroziť aj na živote. Foto: SHUTTERSTOCK
hmyz Alergikov môže bodavý hmyz ohroziť aj na živote.

Letné prechladnutie

Čo hrozí: Rozvoj letných prechladnutí podporuje pitie ľadových nápojov, ale najmä prudké striedanie tepla a chladu z klimatizácie. Najčastejšia je bolesť hrdla, riedky, neskôr zelený výtok z nosa, bolesť v oblasti čelových dutín, celková slabosť organizmu.

Prevencia: Nepijeme ľadové nápoje – v našom tele sa v lete správajú ako voda na rozpálenej platni – zasyčí a vyparí sa. Vlažné nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia omnoho viac (veď aj preto v horúcich ázijských či arabských krajinách popíjajú teplý čaj). Ak chceme mať chladnejší nápoj, nosme ho v termotaške. Teplotný rozdiel medzi priestorom s klimatizáciou a vonkajším prostredím by mal byť maximálne 5–7 stupňov Celzia.

Liečba: Výplachy a inhalácia nad slanou vodou, kloktanie boľavého hrdla a cmúľanie dezinfekčných pastiliek proti bolesti a zápalu v hrdle, teplý čaj, pri ťažších stavoch aj lieky proti bolesti, horúčke a zápalu.

Zápal močových ciest

Čo hrozí: Zápaly v močovom ústrojenstve obyčajne spôsobuje tyčinkovitá baktéria Escherichia coli, skrátene E.coli. Častejšie postihujú ženy s kratšou močovou rúrou. Narušenie imunity v tomto smere podporuje kúpanie sa v bazénoch, neprezlečenie mokrých plaviek, vystavenie tela klimatizácii a prievanu.

Prevencia: Piť veľa tekutín, nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, prezliekať si mokré plavky, vymočiť sa po pohlavnom styku, nezdržiavať moč, nesedieť na studených povrchoch, po veľkej potrebe sa utierať spredu dozadu.

Liečba: Dôležité je teplo a dostatočný príjem tekutín. Nesladený urologický čaj, čistá voda, odvar z petržlenovej vňate. Na začínajúci zápal môžu pomôcť extrakty z brusníc, ich mechanizmus účinku spočíva v znížení schopnosti baktérií prichytiť sa na výstelku močovej rúry. Doplnky výživy z brusníc možno užívať aj v kombinácii s liečivami – antibiotikami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #nehody #choroby #dovolenkové pohromy