Tréning na bežeckom páse verzus spinning

Tréning na bežeckom páse či spinning? Obe tieto kardio cvičenia majú svoje výhody a nevýhody. Ktorý z týchto fitnessprogramov je pre vás vhodnejší?

18.10.2017 06:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všeobecné platí pravidlo, že najviac kalórií spálime na bežeckom páse. Ale ergometer sa vníma ako obzvlášť namáhavý. Napokon, efektivita kardio cvičenia v skutočnosti závisí od intenzity.

Beh, ako aj spinning sú skvelé tréningy pre svaly nôh, stehná a zadok. Ale pri behu hrá stabilizácia stredu tela dôležitejšiu rolu ako pri spinningu. Pri bežeckom tréningu sa zapájajú okrem svalov nôh aj ramená a trup. To zabezpečuje nielen stabilitu pri behaní, ale zaisťuje aj vyššiu spotrebu kalórií. Nevýhodou pri behaní je však záťaž kĺbov. Čím viac človek váži, tým viac riskuje problém s kolenami a v prípade, že behá nesprávne, vážne problémy s kĺbmi.

Predovšetkým pri extrémne intenzívnej spinningovej záťaži dosahuje telo svoje hranice, po spinningu spálime aj v nasledujúcich hodinách kalórie. Šliapanie do pedálov je šetrnejšie pre kĺby, ako pôsobiaca sila pri behu do kolien či členkov. Športovci s problémami kĺbov by mali dať radšej šancu bicyklu a uprednostniť ho tým pred bežeckým pásom.

Každopádne, oba druhy športov vyvolávajú pocity šťastia. Hoci je spinning šetrnejší ku kĺbom a beh lepší, keď hovoríme o celkovom tréningu tela, pri kardiotréningu sa uvoľňujú endorfíny, čiže hormóny šťastia. Cítime sa teda v každom prípade lepšie – a klinické štúdie ukázali, že vytrvalostný tréning pomáha proti depresiám, úzkostným poruchám a pri strese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #kalórie #depresia #stres #kĺby #endorfíny #spinning