Tráviace problémy ovplyvňujú negatívne aj náš tréning

Narušená rovnováha črevnej flóry negatívne ovplyvňuje tréning a spaľovanie tukov. Čo pomáha pri tráviacich ťažkostiach?

20.11.2017 06:00
fitnescentrum, činky, cvičiť, tréning Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zdravo sa stravujete, pravidelne sa hýbete – a napriek tomu je výsledok chabý. Jednoducho nechudnete, tukové vankúšiky nemiznú… Na vine môžu byť tráviace problémy.

Keď trávenie nespolupracuje

Nesprávna strava alebo rôzne nezmyselné diéty môžu narušiť zdravú črevnú mikroflóru a ovplyvniť pomer dobrých a zlých baktérií. Ak sú v nerovnováhe, spaľovanie tukov sa spomalí. Výsledkom je priberanie na váhe alebo chudnutie, ale veľmi, veľmi spomalené. Hoci jeme menej a športujeme.

Ak je v našom čreve príliš veľa zlých baktérií, naše telo ukladá tuk. V takom prípade by sme mali posilniť dobré baktérie probiotickými potravinami. Vďaka nim získame viac energie, posilníme imunitný systém a pozitívne ovplyvníme svoju fyzickú kondíciu.

No tráviace problémy nemajú vplyv len na telesný tuk, ale aj na rast svalov. Ak už naše črevo nie je schopné zužitkovať živiny ako vitamíny, minerály a proteíny, narúša sa získavanie energie, regenerácia, oprava buniek a rast svalov.

Črevná nerovnováha: Rast svalov sa spomaľuje

Naše tenké črevo spotrebuje pre funkciu čriev asi 50 percent absorbovaných aminokyselín. Zvyšok sa potom použije pre ďalšie telesné funkcie, napríklad pre budovanie svalového tkaniva, na spaľovanie tukov a prepravovanie životne dôležitých živín do všetkých orgánov. Tieto aminokyseliny potrebuje, aby mohli svaly rásť. Ak je funkcia čreva narušená, svalové tkanivo získa menej aminokyselín – čo sťažuje rast, ale aj regeneráciu po cvičení.

Čo pomáha pri tráviacich problémoch?

V prvom rade správna strava. Nepreháňajte to s cukrom ani so soľou, nekonzumujte nezdravé tuky. Preferujte:

Probiotické potraviny
Kyslá kapusta, kefír, kombucha. Probiotické potraviny obsahujú dobré črevné baktérie. Tip: Obmieňajte tieto potraviny, aby ste prijali veľa rôznych druhov črevných baktérií.

Vláknina
Pomáha vyhnúť sa vlčiemu hladu, ale vďačíme jej aj za mäkšiu stolicu, odstraňuje odpadové látky z nášho tela. Veľa vlákniny obsahujú čerstvé jablká, ľanové semienka, brokolica, jahody, hrušky, artičoky a oriešky.

Veľa pite
Voda patrí k najlepším prostriedkom, ktoré pomôžu tráveniu. Čistí črevá a podporuje peristaltiku čriev.

Teplá citrónová voda ráno
Citróny stimulujú trávenie a podporujú detoxikačné procesy pečene.

Stop polotovarom
Ničia totiž zdravú črevnú flóru. Veľa cukru v potravinách vyživuje aj zlé baktérie a kvasinky a podporuje zápaly v tele a v čreve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #probiotiká #svaly #baktérie #črevná flóra