Rýchlo schudnúť: Staviť na silový tréning či kardio?

V chudnutí sme úspešní, ak športujeme. Otázka však znie: Schudneme rýchlejšie vďaka silovému alebo vytrvalostnému tréningu?

12.12.2017 06:00
schudnúť, chudnutie Foto:
Chudnem, chudneš, chudneme...
debata (1)

Pri vytrvalostnom športe spálime veľa kalórií

Vytrvalostný šport je vhodný, ak chceme schudnúť rýchlo, lebo pri behaní, bicyklovaní a plávaní spálime veľa kalórií. Možno sa držať tohto orientačného pravidla. Pri odbehnutom kilometri spálime asi toľko kalórií, koľko vážime. 60-kilová žena spáli asi 60 kalórií. Pri rýchlosti 10 kilometrov za hodinu by to bolo po 30 minútach asi 300 kalórií. Pri plávaní spáli 60-kilogramová žena za 30 minút asi 290 kalórií. Pri silovom tréningu však spáli menej. V rovnakom čase približne 160 kalórií. Nielen telesná hmotnosť, ale aj intenzita tréningu ovplyvňuje množstvo spálených kalórií.

Silový tréning zvyšuje spaľovanie kalórií

Aj keď pri silovom tréningu spálime menej kalórií ako pri vytrvalostnom, nemali by sme sa ho vzdávať. Silový tréning, či už so strojmi, vlastnou váhou alebo činkami, podporuje rast svalovej hmoty. Čím viac svalov vybudujeme, tým viac zvýšime bazálny metabolizmus energie, metabolizmus sa stimuluje a v stave pokoja spálime viac kalórií.

V istej štúdii 24 týždňov pozorovali tzv. „odpočinkový metabolizmus“ mužov a žien, ktorí sa pravidelne venovali silovému tréningu. V prípade mužov sa zvýšil metabolizmus vďaka silovému tréningu o asi deväť, v prípade žien o štyri percentá. Výskum ďalej ukázal, že efekt spaľovania po silovom tréningu je vyšší, ako po vytrvalostnom tréningu. V hodinách po zdvíhaní činiek spáli telo viac kalórií ako po kardiotréningu. Silový tréning podporuje rýchle chudnutie, pretože stimuluje metabolizmus.

Striedajte…

American College of Sports Medicine (ACSM) odporúča pre rýchle schudnutie aspoň 150 minút pohybu týždenne. Štúdie ukazujú, že tí, čo športujú aktívne, môžu znižovať svoju váhu pri diéte efektívnejšie. Najväčší zmysel má striedanie vytrvalostného so silovým tréningom. Ďalšia štúdia porovnávala úspešnosť chudnutia pri rôznych športových činnostiach. Testovacia skupina, ktorá viedla vytrvalostný šport v kombinácii so silovým tréningom, schudla viac. Navyše, dobrovoľníci, ktorí kombinovali silový tréning s vytrvalostným, budovali aj svaly.

O úspešnom chudnutí rozhoduje šport a výživa

Okrem pravidelného športovania prispieva k úspechu chudnutia aj správna výživa. Notoricky známe pravidlo, ako schudnúť, poznáme teoreticky všetci: Spáliť viac kalórií, ako prijať. Kto chce viac jesť, musí sa aj viac hýbať. Neexistuje žiadna „vyvolená“ diéta, ktorá je lepšia, ako ostatné. Sú len tzv. stratégie, vďaka ktorým sú niektorí v chudnutí úspešní a iní nie. Niektorí schudnú vďaka nízkotučnej strave, iní skôr s nízkosacharidovou diétou.

Zlatá stredná cesta

Zdravá, vyvážená strava v kombinácii so športom, je tá najefektívnejšia cesta, ako schudnúť. Vedecké štúdie ukázali, že ľudia, ktorí popri zmene stravy zároveň aj pravidelne športovali, schudli o 20 percent viac ako tí, čo zmenili len stravu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #šport #metabolizmus #svaly #silový tréning