Príliš teplo na športovanie?

Behať v lete krátko po dvanástej? To určite nie je dobrý nápad! Vyhýbajte sa horúčave, ako sa len dá.

13.08.2018 06:00
beh, kosti, kĺby Foto:
Ohrození sú predovšetkým ľudia so srdcovými chorobami ako je vysoký krvný tlak, srdcová slabosť alebo poruchy prekrvenia.
debata (7)

Síce sa to nedá zovšeobecniť, všetci znášame teplotu inak, horšie alebo lepšie, veľa závisí aj od toho, ako sme trénovaní… V princípe však platí, že by sa sme sa určite mali vyhýbať horúčavám, trénovať v ranných hodinách, kedy je teplota ešte znesiteľná, alebo naopak večer, pravdaže, vybrať by sme si mali, podľa možnosti, trasu v tieni. „Aj pre zdravých platí, že by nemali športovať okolo obeda,“ povedal športový lekár, Manfred Wonisch, pre rakúsky denník Kleine Zeitung.

Čo môžete spraviť?

Telo naznačí, kedy mu je už príliš teplo. Tieto signály netreba podceňovať a tréning rozhodne prerušiť: bolesti a točenie hlavy, pokles výkonu, nevoľnosť, svalové kŕče. Na športovanie sú absolútne nevhodné hodiny, kedy slnko praží najviac, od 12-tej do 15-tej. Mimoriadne dôležitý je prísun tekutín. Napite sa už polhodinu pred športovaním.

Viac pumpovania

Horúčava znamená záťaž pre krvný obeh, aby sa telo ochladilo, srdce musí viac pumpovať. Keďže potením strácame dôležité elektrolyty, mali by sme ich už pred tréningom doplniť (vypiť pohár minerálnej vody). Strata tekutín v kombinácii s vysokými teplotami môže spôsobiť kolaps krvného obehu. Ďalšie nebezpečenstvo predstavuje slnečné žiarenie na hlavu, hrozí úpal.

Pozor pri chorom srdci

Ohrození sú predovšetkým ľudia so srdcovými chorobami ako je vysoký krvný tlak, srdcová slabosť alebo poruchy prekrvenia, tvrdí Wonisch. V princípe sú ohrození aj starí ľudia a malé deti, pretože ich pocit smädu je slabší a regulácia tepla v tele funguje horšie.

Maximálna teplota

Od 35 stupňov a vyššie odporúča Wonisch zdravým ľuďom nešportovať na priamom slnku. Pre deti, seniorov a ľudí s chorým srdcom platí vyhýbať sa horúčave, aj keď nešportujú.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčava #úpal #nevoľnosť #šport #elektrolyty #choré srdce