Čo sa skutočne skrýva za artrózou?

Okolo artrózy existuje niekoľko poloprávd. Dvaja odborníci vysvetľujú, čo sa stane, keď kĺby zostarnú.

05.10.2018 06:00
kĺb, koleno, osteoartróza, artróza Foto:
Zdravý (vľavo) a artrózou postihnutý kolenný kĺb.
debata (5)

Je to nevyhnutný proces starnutia, ktorý degeneruje kĺby? Alebo len „klamstvo“ medicíny, ktorá chce liečiť bolesť, ktorá je v skutočnosti spôsobená napätím svalov a spojivového tkaniva, operáciami a protézami? O artróze vzniklo medzičasom veľa poloprávd – fyzioterapeut Gert-Jan Kordes a športový ortopéd Gerald Gruber pre rakúske noviny Kleine Zeitung vysvetlili, čo sa vlastne v kĺboch deje.

„Artróza znamená opotrebovanie a opisuje normálny proces starnutia,“ hovorí Kordes. Rovnako, ako vzniknú na pleti vrásky, tak sa opotrebujú aj chrupavky. Kĺby sú tým pádom menej pružné – prekračujú limit zaťaženia, telo reaguje zápalmi. A tie spôsobujú bolesť.

Bolestivý zápal

Odborníci tiež vysvetlili, prečo niektorí ľudia, ktorým ukazujú röntgenové snímky silnú formu artrózy, žijú bezbolestne, kým iní sú v takom prípade sotva schopní chodiť. „Snažíme sa zistiť, prečo vzniká zápal,“ hovorí Gruber – je však jasné, že artróza závisí od mnohých faktorov. Preto na odstránenie bolesti nemôžu existovať jednoduché riešenia."

Artróza najčastejšie postihuje kĺbový a kolenný kĺb. Nadmerný šport, namáhavé povolanie, zranenia, ale aj nadváha a nedostatok pohybu sú faktory, ktoré podporujú degradačný proces chrupaviek. „Vieme, že ľudia, ktorí vôbec nešportujú, rovnako ako bežci maratónov, majú väčšie sklony k artróze ako tzv. hobby bežci,“ vraví Kordes. Dávka je liekom.

Pohyb ako mazivo

Pohyb je každopádne alfou a omegou v terapii – a platí to aj pre prevenciu. Mladá chrupavka sa regeneruje tým, že sa zaťažuje. Zaťaženie a odľahčenie vedú k tomu, že je tkanivo zásobované živinami. Ak je však už chrupavka zaťažená, platí, že „motion is lotion“, čiže pohyb je mazivo," vraví Kordes. Štúdie ukázali, že tréning svalov znižuje bolesti spôsobené artrózou rovnako efektívne ako lieky.

Posilňovanie a vytrvalostné tréningy sú podľa odborníkov hlavnými piliermi konzervatívnej terapie, na ktorú by sa malo spoliehať ako na prvú. Ak diagnózu stanovil športový lekár, možno začať fyzikálnou terapiou – s individuálnym tréningovým programom.

Neexistuje však vedecký dôkaz o tom, že artróza môže byť liečená masážami fascií, vraví Kordes – ak sa účinok dostaví, tak len na krátko. Žiadna konzervatívna terapia chrupavku nevráti do pôvodného stavu, môže však zachovať jej pôvodný stav. „Ak nič z toho nemá nijaký účinok, pomôže už len výmena kĺbu,“ tvrdí Gruber.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #pohyb #nadváha #zápal #kĺby #artróza #chrupavka