Dokázané: HIIT je ten najefektívnejší tréning

Ukážu sa výsledky najrýchlejšie plávaním? Behaním? Vyhrá zumba? Nie. Je to HIIT. Skratka pre High Intensity Interval Training znamená najlepší tréning na svete.

08.01.2019 06:00
svalová horúčka, fitnescentrum Foto:
60 minút tréningu HIIT týždenne je rovnako efektívny ako 150 minút vytrvalostného tréningu.
debata (2)

Ideálny pre stratu hmotnosti, úžasný pre vytrvalosť a zvýšenie sily svalov. Najpozitívnejšie je, že pri HIIT spaľujeme kalórie dokonca ešte po tréningu (na rozdiel od iných vytrvalostných športov).

Čo je HIIT?

Pri HIIT sa striedajú krátke fázy zaťaženia s vysokou intenzitou s krátkymi, oddychovými. Na telo a metabolizmus to teda pôsobí ako „striedavá sprcha“. Kombinácia zaťaženia a relaxovania núti telo spaľovať kalórie – efekt spaľovania pretrváva aj po skončení tréningu, pretože čím väčší je rozdiel medzi metabolizmom v pokoji a v tréningu, tým dlhšie telu trvá, kým sa „vypne“. A o to viac kalórií spáli na prechode do normálu. Vo fáze intenzity sa podáva maximálny výkon, obvykle nie sú tieto časové intervaly dlhšie ako 30–60 sekúnd. V nasledujúcej fáze sa človek zotavuje pri tzv. „miernom tempe“. Ďalšou výhodou je, že na to, aby sme sa dopracovali k tréningovému cieľu pri HIIT, nám na rozdiel od kardio či silového tréningu stačí polovica, dokonca len tretina času.

Spaľuje telesný tuk

S cieľom dokázať úspech tréningu HIIT, výskumný tím rozdelil 27 účastníkov do dvoch skupín. Prvá skupina sa venovala bežnému vytrvalostnému tréningu ako je jogging alebo bicyklovanie, v druhej trénovali HIIT. Preukázaný výsledok po pár týždňoch tréningu: Účastníci skupiny HIIT spálili trikrát viac telesného tuku ako účastníci v druhej skupine – hoci dohromady spálili len polovicu kalórií.

Záver štúdie:

60 minút tréningu HIIT týždenne je rovnako efektívny ako 150 minút vytrvalostného tréningu. Váš vytrvalostný výkon sa môže zvýšiť za 15 minút rovnako, ako pri hodinovom aeróbnom vytrvalostnom tréningu. Štúdie ukazujú, že trikrát týždenne po 27 minút HIIT garantuje tie isté fyziologické zlepšenia ako hodinový kardio tréning päťkrát týždenne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #metabolizmus #kardio tréning #telesný tuk #HIIT