Spálime počas horúčav viac kalórií?

Čo je počas horúcich dní lepšie? Športovať alebo ležať v posteli? Platí argument, že počas horúcich dní spálime viac kalórií?

19.08.2019 06:00
V horúčavách treba piť. Ale pozor! Aj veľa vody... Foto:
V horúčavách treba piť.
debata

Počas horúcich dní je myšlienka športovania menej atraktívna. Čím je vonku teplejšie, tým viac sa potíme, a to aj pri najmenšej námahe. Avšak náročný tréning znamená, že spálime viac kalórií a posilníme telo – znamená to, že vďaka zvýšenej produkcii potu v dôsledku horúčavy spálime automaticky aj viac kalórií?

Ovplyvňuje horúčava spotrebu kalórií v našom tele?

Žiaľ, na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Pretože to, koľko kalórií naše telo spotrebuje, súvisí predovšetkým s bazálnym metabolizmom. Ide o množstvo energie (čiže kalórií), ktoré sú spotrebované v režime pokoja za jeden deň. Čím viac sa hýbeme, tým je táto hodnota vyššia. Horúčava môže bazálny metabolizmus mierne zvýšiť, pretože naše telo sa snaží udržať nás vždy v „prevádzkovej teplote“. A aby nás dostatočne schladilo, potrebuje aj energiu. Neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré hovoria o tom, koľko kalórií by sme spálili naviac. Odhaduje sa však, že ide o pomerne nízke čísla.

Čo najmenej energie navyše

Okrem toho sa naše telo učí prispôsobovať tomu, aby vynakladalo čo najmenej energie navyše. Takže tí, čo často trénujú pri vysokých teplotách, spaľujú menej kalórií, ako tí, ktorí na to nie sú zvyknutí. Pravdepodobnosť skutočne efektívneho tréningu je však skôr pri nižších teplotách, pretože počas horúcich dní sme rýchlejšie vyčerpaní a menej výkonní.

Veľa pite

Ak sa športu počas extrémne horúcich dní nechcete vzdať, v každom prípade aspoň dbajte na pitný režim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #kalórie #horúčava #tréning #šport #pot