Čo nepatrí do postele a bráni tvorbe nášho spánkového hormónu?

Usporiadanie priestoru, v ktorom spíme môže do veľkej miery pozitívne ovplyvňovať mieru prežívaného telesného stresu, a s tým spojenú kvalitu nášho spánku.

28.09.2019 06:00
slovek, spanok, postel Foto:
Dobrý spánkový režim znamená spať aj vstávať v rovnakú hodinu.
debata (4)

Z prieskumu Inštitútu stresu v Bratislave vyplýva alarmujúce zistenie, že až 54 % opýtaných sa nachádza v stave vyčerpania. Prieskum prekvapivo ukázal, že bolesti a tenzie sú omnoho silnejším indikátorom stresu a zdrojom vyčerpania pre človeka než psychický stres.

„Kým je človek zdravý, tak si to málokedy váži. Ja som bol ako 25-ročný riaditeľom štyrom desiatkam ľudí a na starosti som mal projekty za milióny eur. V lete 2014 pre mňa však nastalo prelomové obdobie, pretože som v prvý deň dovolenky dostal pásový opar,“ hovorí Mgr. Karol Kováč z Inštitútu stresu.

Video
Karol Kováč z Inštitútu stresu radí, ako nemať problémy so spánkom

Toto ochorenie dostávajú ľudia, ktorí prekonali ovčie kiahne, opätovne sa stretli s vírusom a majú oslabenú imunitu. Jeho stav sa skomplikoval a bol až taký závažný, že mu museli volať záchranku a nasledujúce mesiace užíval 17 tabliet denne. Neskôr zmenil svoj život, v roku 2015 založil Inštitút stresu a odvtedy vyšetrili 7-tisíc ľudí, u ktorých zistili, že viac ako polovica z nich je vyčerpaných. A čím vyššia je vyčerpanosť organizmu, tým nižšia je jeho odolnosť voči stresu. „Mohli by sme povedať, že väčšina z nás je unavených a neodolných,“ dodáva riaditeľ Inštitútu stresu.

To, ako zvládať každodenný a chronický stres je komplexná problematika, ale jej nepostrádateľným faktorom je zdravý spánok. V nasledujúcom videu sa dozviete, ako si nastaviť spánkový režim, ako by malo vyzerať vaše miesto na spanie, čo sú základy spánkovej disciplíny a čo do postele rozhodne nepatrí. Z večerných jedál je napríklad preukázaný vplyv údených jedál a syrov, ktoré aktivujú stres. Prečo niektorí ľudia nemôžu zaspať alebo naopak, zobudia sa príliš skoro ráno? Ako naštartovať tvorbu spánkového hormónu melatonínu?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #spánok #dobrý spánok #Inštitút stresu