Čo pomáha pri pichaní v boku, svalovej horúčke či vytknutí?

V snahe prekonať svoju lenivosť to zvykneme občas poriadne prehnať... Pozrime sa spolu na to, čo pomáha pri športových zraneniach ako sú pľuzgiere, svalová horúčka alebo pichanie v boku.

13.06.2020 06:00
behanie Foto:
Bolesti svalov signalizujú telu preťaženie a potrebu regenerácie.
debata

Čo pomáha pri bolesti svalov?

Svalová horúčka vzniká pri preťažení. Mikrozápaly spôsobujú bolesti svalov aj na niekoľko dní. Čo pomáha? Bezprostredne po cvičení sa osprchujte horúcou vodou a nohy a ramená potrite rozmarínovým olejom, ktorý podporuje prekrvenie. Pozor, ak je sval ťažko poškodený, môže ísť o natiahnutie. Vtedy použite krém proti bolesti alebo bolesť konzultujte s lekárom.

Bolesti svalov signalizujú telu preťaženie a potrebu regenerácie. Nie, s boľavými svalmi nemôžete trénovať! Doprajte si prestávku alebo aspoň 48 hodín netrénujte namáhané svaly. Dobrý tip, ako sa vyhnúť bolesti svalov, je mierny pohyb po tréningu, napríklad vo forme ľahkej prechádzky.

Čo pri pichaní v boku?

Bránica je kupolovitý sval pod našimi pľúcami, ktorý usmerňuje dýchanie. Počas kardiotréningu, alebo keď začneme náhle intenzívne trénovať, môže sa kŕčovito stiahnuť a spôsobiť pichanie v boku. Sú to nepríjemné bolesti, no v skutočnosti existuje pár možností, ako im zabrániť. Úlohu tu zohráva nielen vlastná kondícia, ale aj to, čo sme jedli pred tréningom. Ak sme jedlo nestihli správne stráviť, riziko pichania v boku je vyššie. Dobrá správa: Čím častejšie trénujete, tým menej je pravdepodobné, že vás bude pichanie obťažovať – ukázali to štúdie. Proti pichaniu v boku pomáha spomalenie tempa, pokojné dýchanie zhlboka, ohnúť sa a päsťou zatlačiť na pár minút na postihnutej strane.

Čo pomáha pri kŕči?

Lýtko, prst, chodidlo: Na týchto miestach sa kŕče vyskytujú najčastejšie. Akútna pomoc: Natiahnite svaly. Kŕčom môžete aj zabrániť, napríklad užívaním horčíka, nachádza sa aj v potravinách, napríklad v banánoch a ovsených vločkách. Preventívne je tiež pravidelné napínanie svalov, ktoré sú kŕčmi často postihnuté.

Ako reagovať pri vytknutí?

Stalo sa to už takmer každému bežcovi. Stačí nešikovný krok, chodidlo sa ohne a vytknutie je na svete. Jediné, čo tu pomôže, je prestať behať, aby sme nohu ďalej nezaťažovali. Vyložte ju čo najvyššie, na postihnuté miesto priložte niečo chladivé, prípadne chodidlo obviažte.

Čo s pľuzgiermi?

S kúpou nových tenisiek sa častokrát objavia aj pľuzgiere. Zabrániť im možno náplasťami proti pľuzgierom, nalepujú sa na oblasti, ktoré sú obzvlášť vystavené treniu. Pozor, keď už pľuzgiere máte, neprepichujte ich, ale prelepte špeciálnou náplasťou dostatočnej veľkosti. To tiež urýchli hojenie. Hojenie možno podporiť aj rôznymi domácimi prostriedkami. Napríklad harmančekovým kúpeľom, osviežujúcou aloe vera alebo jednou či dvoma kvapkami čajovníkového o­leja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #šport #rozmarín #svalová horúčka #pľuzgier #vytknutie