Poprední slovenskí diabetológovia chcú byť príkladom pre diabetikov

Na cyklistických pretekoch Okolo Slovenska, ktoré sa včera začali v Žiline, sa zúčastnil aj nesúťažný tím DiaPozitívcov. Viac ako 100-členný tím zložený zo slovenských diabetológov, predstaviteľov pacientskych organizácií i samotných diabetikov si mimo súťaže prešli oficiálnu trať časovky dlhú 7,1 km.

17.09.2020 12:30
Zuzana Haasová, diabetes, bicykel, cyklojazda Foto:
Cyklojazdu okrem najznámejších slovenských diabetológov a zástupcov pacientskych organizácií podporili aj známe osobnosti, napr. diabetička herečka Zuzana Haasová (druhá sprava).
debata (1)

Chceli tak manifestovať dôležitosť pohybu pri prevencii a liečbe diabetu a motivovať diabetikov k pravidelnému športovaniu. Inšpiráciou im je profesionálny cyklistický tím zložený výlučne z diabetikov – Team Novo Nordisk, ktorý sa na pretekoch Okolo Slovenska zúčastní po druhýkrát.

Lídrami tímu Diapozitívcov sú lekári predstavujúci slovenskú diabetologickú špičku: MUDr. Jaroslav Fábry, doc. MUDr. Emil Martinka, doc. MUDr. Zbyněk Schroner, MUDr. Ľubomír Barák a ďalší. „Pohybová aktivita je súčasťou komplexnej liečby diabetu. Vzhľadom na alarmujúce čísla rozmáhajúcej sa nadváhy a obezity je takmer nutnosťou viesť diabetikov k pohybovej aktivite a aj lekári majú ísť príkladom,“ hovorí MUDr. Jaroslav Fábry, hlavný odborník MZ SR pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.

Lídrami tímu Diapozitívcov sú lekári... Foto: WEBSTER
Emil Martinka, cyklistika, diabetes, Diapozitívci Lídrami tímu Diapozitívcov sú lekári predstavujúci slovenskú diabetologickú špičku. Jeden z nich, doc. MUDr. Emil Martinka, tretí zľava.

„V rámci všeobecnej stratégie liečby cukrovky 2. typu je fyzická aktivita spolu s diétnymi opatreniami dôležitou vstupnou liečbou a aj neskôr významnou súčasťou liečby spolu s farmakologickou liečbou. Pri cukrovke 1. typu závisí efekt fyzickej aktivity od dostatočnej edukácie pacientov a schopnosti prispôsobiť celý liečebný režim fyzickej aktivite,“ tvrdí doc. MUDr. Zbyněk Schroner, podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Medzi odporúčané športové aktivity patria rýchlejšia chôdza, beh, cyklistika, plávanie, tanec, tenis, lyžovanie, turistika a. i. „Ideálne je, ak sa športu venujeme denne, zhruba v trvaní 45 až 60 minút, ale úplným minimom je aspoň 60 minút každý druhý deň. Máme na mysli šport, ktorý zvýši náš pulz zhruba niekde medzi 100 – 140 úderov za minútu, samozrejme, závisí to od veku. Ide o hodnotu, pri ktorej sa už mierne zadýchame, je to námaha, pri ktorej si už nedokážeme pospevovať, ale ešte dokážeme plynule hovoriť,“ tvrdí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.

Cyklojazda Diapozitívna energia na kolesách, ktorá bola nesúťažným sprievodným programom pretekov Okolo Slovenska, sa uskutočnila včera po originálnej trase časovky v dĺžke 7,1 km, na ktorej si po Diapozitívcoch zmerali sily aj profesionálni jazdci. Cyklojazdu okrem najznámejších slovenských diabetológov a zástupcov pacientskych organizácií podporili aj známe osobnosti, napr. diabetička herečka Zuzana Haasová alebo Jana Hagendorfová, slovenská aktívna športovkyňa, ktorá sa zúčastnila na expedícii na Severný pól na bicykli. Návštevníci akcie mali na mieste možnosť dať si zmerať glykémiu – túto aktivitu zabezpečili Úrad verejného zdravotníctva v Žiline, občianske združenie KlauDia z Nitry a DIAZIL zo Žiliny. K dispozícii pre návštevníkov akcie boli aj konzultácie stravovacích návykov s nutričným poradcom, ako aj konzultácie zdravotného stavu s diabetológom.

"Zúčastniť sa na cyklojazde Diapozitívna energia na kolesách mi pripadalo ako samozrejmosť, keďže celý svoj profesionálny život som zasvätil starostlivosti o deti a mladých dospelých s diabetom. Snažím sa všetkých svojich pacientov pritiahnuť k športu,“ hovorí MUDr. Ľubomír Barák, hlavný odborník MZ SR pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy a predseda občianskeho združenia DIADOR.

Tím Novo Nordisk je súťažným tímom pretekov Okolo Slovenska a jeho špecifikum spočíva v tom, že je prvým tímom na svete zloženým výlučne z profesionálnych cyklistov – diabetikov. Poslaním cyklistického tímu Novo Nordisk je inšpirovať a povzbudiť každého, kto má diabetes. „Naším cieľom je podať čo najlepší športový výkon. Je to len druhýkrát, čo súťažíme na Slovensku. Tešili sme sa, že sa sem vrátime a môžeme opäť všetkým ukázať, aké výkony dokážu diabetici podávať,“ povedal pretekár David Lozano zo Španielska. "Tento rok sú všetky jednotlivé preteky skutočne dôležité, dalo by sa povedať, že kvôli Covidu-19 a krátkej sezóne viac ako zvyčajne. Musíme preto podať každý deň 100 % výkon,“ dodal Lozano.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cyklista #Cyklisti #diabetológ #Slovenská diabetologická spoločnosť