Viete, čo sa nosí? Otužovať bosý!

Chôdza naboso je momentálne veľmi populárna. Keď chodíme naboso, došľapujeme jemne, s minimálnym došľapom na pätu a využívame silu prstov na opätovné zdvihnutie nohy. Ak chodíme týmto spôsobom, udržiavame potrebný tonus svalov, zvyšujeme zmyslové vnímanie a zlepšujeme držanie tela i jeho silu.

13.11.2021 06:00
chodník, pocitový chodník, Dudince, chodidlo,... Foto:
Chôdza naboso je vhodná pre všetkých. Opatrní by však mali byť pacienti s diabetickou nohou alebo s poruchou kožného krytu (s ranou) v oblasti chodidiel.
debata

Nohy nás nosia a zaslúžia si našu starostlivosť. Chodidlo má tisícky nervových zakončení a, mimochodom, má aj viacero erotogénnych zón. Podľa čínskej medicíny sú jednotlivé oblasti stupají nôh spojené s našimi vnútornými orgánmi. A platí tiež, že stimuláciou jednotlivých bodov na chodidle odovzdávame signál príslušnému orgánu v tele. Na tomto princípe je založená akupresúrna masáž chodidiel. Chôdza naboso po rozmanitom povrchu sa odporúča pre správny vývoj chodidiel, ale aj pre relax a v chladnejšom počasí je dokonca súčasťou otužovacích rituálov.

Chôdzou naboso po rozličných povrchoch... Foto: Dávid Popovič
chodník, chodidlá, reflexné body, Dudince Chôdzou naboso po rozličných povrchoch masírujete plosky nôh. Zlepšuje to psychické zdravie a pomáha nervovému systému aj rovnováhe.

Ľudská noha má zložitú štruktúru (19 svalov, 26 kostí, 33 kĺbov, 107 väzov). Vedci vypočítali aj to, že na chodidlách sa nachádza 72-tisíc nervových zakončení. Do terajšej podoby sa vyvíjala veľa rokov. Leonardo da Vinci povedal, že ľudské chodidlo je majstrovským technickým a umeleckým dielom. Podobne ako základňa budov, chodidlá sú našou základňou pre náš postoj, naše telo, nesú nás životom, pohybujú nami, poskytujú stabilitu, sú našou každodennou oporou. Naše nohy chodia, behajú, skáču, vnímajú terén, odrážajú sa od neho, udržiavajú rovnováhu.

Prečo je chôdza naboso vlastne zdravá? V prípade, že chodidlu chýba oporná topánka, potrebnú rovnováhu musí poskytnúť svalstvo a väzy samotného chodidla. Trénuje sa pri tom podporný aparát nohy – tým možno vyvážiť aj odchýlky, ktoré spôsobuje primalá či pritesná, nevhodná obuv. Lebo, priznajme si, takú nosíme často.

Video
Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš?

Chodenie naboso po jednotlivých povrchoch dodáva telu pocit rovnováhy a pozitívne pôsobí na celý organizmus. V dudinskom Fitparku majú záujemcovia k dispozícii tzv. Pocitový chodník, ktorý strieda rôzne povrchy: piesok, kameň, drevo, šišky či umelú trávu (aby nezávisela od ročného obdobia). Prostredníctvom chôdze bosými nohami a kontaktom s jednotlivými povrchmi chodníka dochádza k stimulácii nervových zakončení na ploske nohy. Telo tak získa množstvo pozitívnych vnemov a zážitkov. Je totiž dôležité, aby sme svet okolo nás vnímali nielen rukami, ale aj chodidlami.

Príroda je lekárom choroby. A reálne vykročenie za zdravím sú aj „terénne kúry“, na ktoré nepotrebujete nijakého fyzioterapeuta. Hovorí sa, že wellness sa začína od nôh. Takéto wellness si možno dopriať pri pobyte v kúpeľoch, ale aj vo vlastnej záhrade, v parku… Plosky nôh naboso vymasírujú povrchy, ktoré už po niekoľkých dňoch „bosého tréningu“ zlepšia nervový systém aj psychické zdravie. Človek sa uvoľní, zrelaxuje a zlepší sa mu aj kvalita spánku.

Výstavka zdravotníckej histórie pri recepcii LD...
Výstavka zdravotníckej histórie pri recepcii LD...
+3Pohľad na vonkajší bazén LD Rubín v Dudinciach...

Do otužovania a premasírovania chodidiel zo známych kúpeľných procedúr patrí napríklad aj Kneippov šliapací kúpeľ. Je súčasťou mnohých wellnessov či saunových svetov. „Samoterapia“ obyčajne pozostáva zo šliapania a striedania teplého (40–45 stupňov Celzia) a studeného (10–16 stupňov Celzia) kúpeľa vo frekvencii 6–10-krát za sebou, pričom procedúru je potrebné vždy ukončiť studenou vodou. Má výrazné pozitívne účinky napríklad pri degeneratívnych ochoreniach dolných končatín a pri poúrazových a pooperačných stavoch, pri ischémii končatín, srdcovo-cievnych ochoreniach a poruchách spánku.

Pocitový chodník naboso. Wellness sa začína od... Foto: Dávid Popovič
pocitový chodník, chodidlo, reflexné body, Dudince, kúpele Pocitový chodník naboso. Wellness sa začína od nôh.

Samozrejme, existujú aj rôzne akupresúrne podložky na reflexnú masáž chodidiel, dokonca aj zábavné ponožky na laickú masáž chodidiel doma, pretože sú na nich presne vyznačené jednotlivé oblasti pôsobenia podľa tradičnej čínskej medicíny. Umožňujú tak presnú lokalizáciu reflexných bodov, napr. hlava a šija v zadnej dolnej časti palca, žalúdok v mieste vnútornej strany chodidiel, na bruškách prstov nôh čelové dutiny a – uprostred päty je bod nespavosti!

Ak môžete, vždy, keď je to možné, vyzujte sa a kráčajte naboso. Nerobte to doma na parketách ani linoleu, ani vonku na asfalte. Urobte to na rozličných bezpečných prírodných povrchoch, kde vašim chodidlám nehrozí nebezpečenstvo v podobe črepov či hrdzavého klinca.

Keď budete v Dudinciach, v parku medzi liečebnými domami Rubín a Smaragd určite opakovane vyskúšajte pocitový chodník naboso. Jedno „kolečko“ je približne 420 krokov. Nie málo. A niečo podobné s menšími rozmermi môžete spokojne vybudovať vo vlastnej záhrade. Kontakt so zemou nabíja telo životodarnou energiou. Ale pocítite to až bez topánok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dudince #chodidlá #chôdza naboso #naboso #chodidlo #bosý #pocitový chodník