Pod artritídu sa môžu podpísať aj športové úrazy

Artritída je rozšírené ochorenie. Podľa štatistiky naň trpí jeden z piatich ľudí, nielen starších. Ochorenie je zápalové, postihuje kĺby, najmä malé kĺby rúk a nôh, z veľkých kĺbov kolená a bedrové kĺby.

06.06.2012 08:43
úraz, zranenie, bolesť, kĺb, artritída Foto:
Zvýšené riziko artritídy hrozí všetkým, ktorých kĺby sú vystavené riziku poranenia.
debata (1)

Zaujímavosťou je, že v súčasnosti pozná artritída až dvesto typov. Každý z nich si vyžaduje individuálnu liečbu.

Medzi rizikové faktory tejto choroby, kedy sa pacienti sťažujú na bolesť a stuhnutosť kĺbov, patrí dedičnosť, obezita a rôzne infekcie. Artritída môže byť zápalová, nezápalová a artritída spojivového tkaniva. Každá sa prejavuje trochu inak. (Tuhší, či menej tuhší opuch, akútna bolesť, či chronická…).

Zvýšené riziko artritídy hrozí všetkým, ktorých kĺby sú vystavené riziku poranenia, napríklad robotníci, poľnohospodári, ale aj športovci. Odhliadnuc od toho, v akej sú kondícii, rolu zohráva fakt, že veľa a často trénujú, čím si kĺby neustále zaťažujú. Na prípadný vznik artritídy sa podpisujú aj športové úrazy, častokrát početné. Profesionálni futbalisti, ktorí absolvovali viaceré operácie kolena, sa často stretávajú s osteoartritídou kolena.

Úrazom pri športe sa dá predchádzať.

  1. Športovať iba po hranicu, kedy to je ešte prospešné. Neprepínať sily a cítiť sa počas športovania stále pohodlne. V opačnom prípade si treba spraviť prestávku, oddýchnuť si a tým sa vyhnúť riziku úrazu.
  2. Kúpte si na šport, ktorý ste si zvolili, správnu výbavu. Ak chcete behať, mali by ste predovšetkým investovať do kvalitných tenisiek a termobielizne.
  3. Pred každým športom je dôležité rozohriatie. Rovnako podstatný je oddych na záver, schladenie a vydýchanie.
  4. Dbajte na to, aby ste si cvičením spevnili svaly okolo kĺbov.
  5. Cvičenie nesmie byť monotónne. (Stále tie isté cviky v rovnakom slede). V takomto prípade hrozí zaťažovanie tých istých skupín svalov a kĺbov.
  6. Necvičte cez bolesť. Cítiť môžete napätie, ak sa však mení na bolesť, prestaňte, resp. nepokračujte.
  7. Nepodceňujte ani tie najmenšie úrazy. V niektorých prípadoch je lepšie spoľahnúť sa na lekára.
1 debata chyba