Začať behať by sme mali pod dozorom

Správna technika behania, držanie tela a vhodné tenisky sú pri behaní alfou a omegou. Tento šport je dostupný a lacný, avšak osobní tréneri a inštruktori z fitnescentier začiatočníkom rozhodne neodporúčajú, aby len tak, jedného krásneho dňa, začali behať sami a bez akejkoľvek prípravy.

01.07.2012 06:00
beh, relax, pohyb Foto:
Osobný tréner by mal klienta naučiť, ako správne behať, ak sa tomuto športu chce venovať dlhodobo.
debata

Chce to minimálne prečítať si predtým nejakú tú literatúru, kúpiť si kvalitné tenisky a v neposlednom rade, absolvovať jeden alebo dva tréningy pod dohľadom inštruktora.

Aká je bežná prax? Človek, odhodlaný chodiť poctivo behať, si kúpi drahé tenisky a… vyrazí. Na hrádzu, k jazeru alebo na inú vyšliapanú cestičku. „Teniska zaňho preberie nejakú odrazovú časť a ako-tak ochráni. Ale povedzme si, aká skupina ľudí v prevažnej väčšine začína s behom? Sú to ľudia, ktorí sa dlhodobo nehýbali, s nadváhou, sedavým zamestnaním a podobne. Na 99 percent majú všetci do jedného zlé držanie tela a ak sa k tomu pridá beh len po asfalte, aj tie dobré tenisky sú nanič,“ hovorí spolumajiteľ pezinského fitnescentra Sport Fit, Ladislav Zapletal.

„Osobný tréner by mal klienta naučiť, ako správne behať, ak sa tomuto športu chce venovať dlhodobo,“ myslí si inštruktor. V opačnom prípade si síce na jednej strane posilní srdce a zlepší kondíciu, no ak sa naučí behať nesprávne, môže sa jeho už aj tak zlé držanie tela ešte výrazne zhoršiť a tým aj jeho zdravotný stav.

Načo inštruktor, poviete si. Chcem to len vyskúšať, bude ma to vôbec baviť? Čo na to Ladislav Zapletal? „Ale prípadná zlá skúška odradí. Skončíte skôr ako začnete. Ozvú sa členky, achilovky, kolená, bedrá…“ Preto jednoznačne odporúča vyskúšať si to najprv s niekým, kto tomu rozumie a až potom sa rozhodnúť, či v pravidelnom behaní pokračovať. V prípade, že motorika je v poriadku a svaly v rovnováhe, stačí prejsť niekoľkými tréningami a doladiť si techniku. „Sú takí, ktorí sa to dokážu naučiť aj sami, ale to hovoríme o malom percente ľudí.“ Zvyšok tvoria tí, ktorí prevažne sedia a málo sa hýbu a tým pádom nedokážu používať svaly efektívne.

Ďalej inštruktor radí všetkým, ktorí chcú pravidelne behávať, aby sa predtým dali zdiagnostikovať. Aby si nechali špeciálnymi prístrojmi zmerať nohu, pohyb a chôdzu. Na základe výsledku im odporučia tenisky a v niektorých prípadoch aj inštruktora, ktorý sa s budúcim bežcom dokonca vyberie behať. Takúto diagnostiku robia vo viacerých značkových predajniach pri kúpe tenisiek zdarma.

Beh nie je vhodný pre každého, upozorňuje Ladislav Zapletal. „Kto má absenciu hlbokého stabilizačného systému (ktorý je základom pri stoji, chôdzi a pri behu obzvlášť) a tí, čo majú kyfotické držanie tela, hyperlordózu, nadváhu, a nohy do písmena iks – tých nemôžem poslať behať. Najskôr ich skorigujem, aby dobre chodili a stáli, až potom môžu na beh pomýšľať.“

Upozorňuje tiež, že ak takíto ľudia začnú behať, rýchlo skončia, pretože problémy na seba nenechajú dlho čakať.

debata chyba