Lekárka športovcov Katarína Bergendiová: Prečo ľudia pri športe umierajú?

Triatlon v Rovinke poznamenalo obrovské nešťastie. Zakladateľ a šéf atletického klubu Leskys Runners , aktívny športovec a moderátor viacerých triatlonových pretekov Milan Leskovský, zomrel v sobotu počas triatlonových pretekov vo veku 57 rokov. Pravdepodobnou príčinou smrti bol infarkt.

25.07.2022 19:00
srdce, pulz, EKG Foto:
Pri náhlej srdcovej smrti bola pri pitve v 74 až 77 percentách prípadov nájdená orgánová, teda srdcová patológia.
debata (6)

Šprint (350 m plávania, osem kilometrov bicyklovania a dvojkilometrový beh) sprevádzali veľké horúčavy. Milan Leskovský odpadol pri cyklistickej časti a nepodarilo sa ho už oživiť. Ku smrti známeho športovca a moderátora sa na sociálnej sieti vyjadrila MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., lekárka, ktorá od roku 1998 venuje poruchám imunity, alergii, astme a iným ťažkostiam u športovcov. V roku 2002 obhájila na LF UK dizertačnú doktorandskú prácu so zameraním na tému Šport a imunitný systém. Ako lekárka sa s tímom športovcov zúčastnila na viacerých majstrovstvách Európy a sveta v rýchlostnej kanoistike a ako tímový lekár tiež na olympijských výpravách v Aténach (2004), v Pekingu (2008) a vo Vancouveri (2010). Sama je aktívnou športovkyňou a venuje sa najmä outdoorovým športom.

„Slovenským triatlonom cez víkend otriasla tragédia. Milan Leskovský, aktívny športovec a moderátor viacerých pretekov, zomrel počas triatlonových pretekov Slovenského pohára v Rovinke,“ píše MUDr. Katarína Bergendiová. „Šport, respektíve fyzická aktivita, má vedecky dokázané blahodarné vplyvy na zdravie. Je účinný v prevencii a liečbe takmer všetkých civilizačných ochorení. Otázkou zostáva, prečo ľudia pri športe umierajú? Profesionálni cyklisti, futbalisti , atléti, basketbalisti… až po rekreačných športovcov na maratónoch, triatlonoch a podobne.“

Video
Mnohí vieme z filmov, čo je to defibrilátor. Trúfli by ste si niečo také použiť? Ani keby išlo o záchranu života?

Spoločným menovateľom všetkých náhlych úmrtí v športe sú podľa nej malígne poruchy srdcového rytmu, ktoré vznikajú v dôsledku nepoznaných štrukturálnych a elektrických ochorení srdca. Pri náhlej srdcovej smrti bola pri pitve v 74 – 77 percentách prípadov nájdená orgánová, teda srdcová patológia. Srdcovo-cievne príčiny boli potvrdené ako najčastejšie príčiny náhlej smrti. Príčinou sú okrem vrodených chýb srdca nedostatočné rozcvičenie, nadmerná únava, pretrénovanosť, nedostatočné preliečenie infekcií, dehydratácia, nesprávna životospráva (málo spánku, alkohol, drogy…) a, samozrejme, užívanie dopingových látok.

„Ak chceme športovať, pokojové a záťažové EKG sú základom preventívnej prehliadky,“ zdôrazňuje lekárka. „Takéto vyšetrenie nám napovie, aká je základná reakcia nášho srdcovo-cievneho systému na záťaž. Ako reaguje na fyzickú záťaž náš krvný tlak a srdcová frekvencia, prípadne, či sa vyskytnú prejavy nedostatočného prekrvenia srdca alebo poruchy jeho rytmu. Zdôrazňujeme opakovane nutnosť preventívnych telovýchovno- lekárskych prehliadok a rešpektovanie ich odporúčaní. Zároveň vyjadrujeme rodine Milana Leskovského úprimnú a hlbokú sústrasť.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #šport #triatlon #náhla smrť