Zle spíte? Vyskúšajte náhradného manžela

Nechrápe, neprehadzuje sa, neberie vám prikrývku a spokojne si naň kedykoľvek môžete vyložiť nohu. Môžete ho objať, ale aj sa k nemu otočiť chrbtom, frfľať nebude. Hovorí sa mu aj vankúš pre spáčov na boku, objímací vankúš, medzinožník alebo náhradný manžel. Pod týmito názvami sa dá vyhľadať na internete. Už ste o ňom počuli?

20.08.2022 06:00
debata (3)
Na spánok s objímacím vankúšom si veľmi rýchlo... Foto: Dávid Popovič
chlapec, spánok, vankúš, poloha na boku Na spánok s objímacím vankúšom si veľmi rýchlo zvyknú aj deti.

Konzervatívni spáči poznajú len prikrývku a väčší či menší vankúš pod hlavu, možno ešte populárny anatomický vankúš. Ak ste však niekedy mali problémy s dýchaním, čo v časoch covidových nebolo až také zriedkavé, ste astmatik, trpíte chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, čakáte dieťa a bruško sa vám už poriadne guľatí, alebo sa len jednoducho potrebujete pritúliť, náhradný manžel je skvelá vec. Mäkký spoločník nie je valec, ale dlhý obdĺžnik. Ak ste vysokí, optimálne by mal mať na dĺžku 150 cm, aby ste ho mohli objať rukami a zároveň si naň vyložiť celú nohu vrátane kolena a chodidla. Tejto polohe sa hovorí semipronačná (niečo medzi bokom a ľahom na bruchu) a odporúča sa ľuďom s dýchacími problémami, ale aj tehotným ženám.

Poloha na boku sa tehotným ženám vo vyššom štádiu tehotenstva odporúča preto, lebo je bezpečnejšia pre dieťa. Vo vysokom štádiu tehotenstva totiž poloha na chrbte znižuje nielen prítok krvi do maternice, ale žene, ktorej plod tlačí aj na bránicu, sa horšie dýcha. Môže vzniknúť tzv. syndróm dolnej dutej žily, keď v polohe pri ľahu na chrbte dôjde ku stlačeniu dolnej dutej žily. Tlačí na ňu zväčšená maternica a sťažuje sa tak prúdenie krvi do srdca. Optimálne je spať na niektorom boku. Podobný ako náhradný manžel, ale obyčajne ohybnejší, býva tzv. dojčiaci vankúš, ktorý sa dá pri kŕmení dieťatka omotať okolo tela.

Pacienti v Tatranskej Polianke sa relaxovať s... Foto: Dávid Popovič
respiračná fyzioterapia, spánok, vankúš, postcovidový syndróm, astma Pacienti v Tatranskej Polianke sa relaxovať s takýmto vankúšom učia v rámci respiračnej fyzioterapie.

Nielen „tehuľky“, celkovo ľudia s dýchacími problémami by mali čo najmenej ležať na chrbte. Hlavná časť pľúc je v chrbtovej časti a ak človek leží pridlho na chrbte, vzadu sa mu následkom gravitácie usadzuje výpotok, a preto sa mu ťažšie dýcha. Mal by ležať na bruchu alebo na boku, aby si ventiloval zadné časti pľúc. Aj preto by pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti mali polohovať a dávať ich ležať aj na brucho. Na bruchu však počas bežného spánku či oddychu s hlavou vykrútenou na boku málokto dlho vydrží, preto je riešením ležanie na boku s pomocou vankúša v tvare dlhého slíža, ktorý je podporou pri rozložení váhy tela. Na internete ponúkajú množstvo typov takýchto vankúšov pod spomínanými názvami relaxačný, objímací vankúš či vankúš pre spáčov na boku alebo náhradný manžel. Najmä vyšší ľudia by si mali vybrať dostatočne dlhý (120 cm je často málo) vankúš s dostatočným objemom náplne, ak totiž vankúš bude príliš plytký, príjemný efekt objatia a vyloženia nohy naň sa minie účinkom. Takisto zvažujte praktickosť obliečky, ak bude mať obliečka otvor na kratšej strane, pri jej navliekaní sa zbytočne natrápite. Optimálny je dlhý zips na boku dlhej strany obliečky prekrytý záhybom látky, aby vás netlačil.

Ľudia, ktorí majú kŕčové žily a večer ťažké nohy, si náhradným manželom môžu podložiť aj kolená alebo lýtka, hoci na toto nie je primárne určený. Je pridlhý na to, aby ste ho umiestnili na posteli priečne, ale možno sa dohodnete s partnerom a nohy si naň vyložíte obaja. Problém však môže vzniknúť, ak sa jeden z vás bude chcieť otočiť na bok, alebo nebodaj spať na bruchu.

Ak vám náhradný manžel bude v noci zavadzať, jednoducho ho zhodíte z postele. Čo by ste si pri inom partnerovi asi dovoliť nemohli. Dobrú noc!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #relax #vankúš #dýchacie problémy #náhradný manžel