Bylinkárka: Čo urobiť so žihľavou, aby nepŕhlila? Pomojkať

Do výkupne v Rajeckej Lesnej vojde zákazníčka s papierovým vrecom plným sušenej žihľavy. Bylinkárka Katarína Künstler ho hodí na váhu. Objemovo veľké vrece so žihľavou dvojdomou váži máličko nad kilogram. To je nejakých 1,70 eura. Z byliniek sa zbohatnúť nedá. Ale tu v Rajeckej doline patrí zber, pestovanie a sušenie liečivých bylín k tunajšiemu koloritu.

21.05.2023 06:00
bylinkárka, Katarína Künstler, Rajecká dolina Foto:
Bylinkárka Katarína Künstler.
debata (2)

Rajecká dolina je od roku 2020 lokalitou pre zber bio certifikovaných voľne rastúcich rastlín. Liečivé byliny sa tu nielen zbierajú vo voľnej prírode, miestni bylinkári ich pestujú aj vo svojich záhradkách, používajú pre vlastnú spotrebu a tiež ich odovzdávajú do miestnej výkupne liečivých bylín. Na starosti ju má Katarína Künstler, ktorá v tejto lokalite vyrástla a po rokoch strávených v zahraničí sa sem s rodinou vrátila.

Pani Katarína dokáže ročne vďaka pomoci miestnych bylinkárov a technickej pomoci manžela a jeho mechanikov získať v Rajeckej doline cca 1,6 tony vysušených byliniek, ktoré putujú na ďalšie spracovanie. Odoberá ich známy výrobca pramenitej vody s prídavkom bylinného extraktu a najnovšie aj bylinkových ľadových čajov ochutených pestovanými či divorastúcimi bylinkami. A takisto výrobca známej značky bylinkových čajov vo vrecúškach.

Bylinkárka Katarína Künstler pri váhe vo... Foto: Bianka Stuppacherová
bylinky, bylinkárka, výkupňa, liečivé byliny Bylinkárka Katarína Künstler pri váhe vo výkupni liečivých bylín.

„Tento rok máme zhruba 12 hektárov pôdy, na ktorej pestujeme požadované bylinky. Momentálne máme šalviu, yzop, materinu dúšku, zasiali sme nechtík. Ešte sú to všetko maličké rastlinky, tu v Rajeckej doline je ešte stále skorá jar. Nesmieme používať chemické zložky, zasiali sme horčicu na odburinenie, facéliu na obohatenie pôdy. Máme harmanček, sad bazy čiernej aj šípok. Najlepšie bylinky rastú u nás doma,“ dodáva.

Zbierajú ich do starej obliečky

Kráčame na bylinkové pole v Krákotnom nad obcou Ďurčiná, na ktorom rastie zelená, šťavnatá žihľava a o čosi vyššie ešte drobučká materina dúška. Ďurčiná sa nachádza v Žilinskom okrese, iba tri kilometre juhovýchodne od Rajca. Dve ženy v rukaviciach s kosákom tu práve zbierajú žihľavu. Je krásny slnečný deň. „Žihľava pŕhli, áno, ale stačí ju v rukaviciach trochu pomojkať a už nepopáli. Sliepka do žihľavy nezobne, ale keď jej ju dáte premiešanú so šrotom, tak ju zožerie, aj malým prasiatkam sa dáva žihľava,“ vysvetľuje bylinkárka.

Zberačka žihľavy na kopci nad obcou Ďurčiná. Foto: Bianka Stuppacherová
žena, žihľava, kosák, zberačka Zberačka žihľavy na kopci nad obcou Ďurčiná.

Je zaujímavé, že byliny miestne ženy často zbierajú do starej bavlnenej obliečky na vankúš. Do obalu takéhoto podhlavníka, ktorý dýcha, sa vmestí niekoľko kíl čerstvej byliny a takto ju prinesú do sušiarne v obci. Všade tu teraz, v máji, kvitne aj púpava. „Mladé listy púpavy veľmi odporúčam do šalátov. Púpava je miláčik jari, symbol slnka. Je úžasná tým, že je kompletne využiteľná – z kvetu púpavový med, stonka a listy do šalátov, čajov, omáčok, koreň na tinktúru. Používa sa na podporu obranyschopnosti, horčiny v púpave posilňujú funkciu pečene, žlčníka, obličiek, zlepšuje chuť do jedla, trávenie. Teraz, na jar, je dobré zbierať jej listy pre vysoký obsah vitamínu C a kvety, koreň, naopak, až na jeseň, keď listová ružica začne schnúť,“ dodáva Katarína Künstler. Listy a vňať „pampelišky“ niektorí bylinkári odporúčajú len tak každý deň požuť v prípade ochorenia pečene, napríklad pri infekčnej chorobe, pri cirhóze alebo stukovatení pečene. Jednoduchšie to už nemôže byť.

Každá kvapka sa počíta

„A toto je naše políčko materinej dúšky,“ zastane bylinkárka Katarína v mieste oproti drevenému krížu na kopci. Na pozemku polievajú dve ženy a jeden muž, naberajú si vodu z veľkého galóna do dvoch plastových krhiel. „Prišli sme po ceste, kde je zem dosť poškodená prívalovými dažďami. Po tejto lesnej ceste dochádza k neželanému odtoku vody, ktorá so sebou odnáša aj vzácnu pôdu a vytvára erózne ryhy. Manžel prečerpával vodu do tohto galóna, z ktorého teraz polievame, ale je to z dlhodobého hľadiska ťažko udržateľný spôsob pestovania a polievania. Radi by sme preto zachytili dažďovú vodu, ktorá spadne a stečie z hornej časti kopca a využili ju na polievanie. Na najspodnejšej časti pozemku máme napríklad mätu, a tá vyžaduje naozaj veľa vlahy.“

Púpava je miláčik jari, symbol slnka. Je úžasná... Foto: Bianka Stuppacherová
púpava, jar, pampeliška, bylinka, bylina, kvet Púpava je miláčik jari, symbol slnka. Je úžasná tým, že je kompletne využiteľná.

Aj keď sú Rajecká dolina a jej kopce považované za horskú oblasť, ročný úhrn zrážok je tu pomerne nízky. „Globálne otepľovanie prináša predĺženie obdobia sucha a na druhej strane náhly, prívalový dážď. Snažíme sa krajinu na tieto zmeny pripraviť a zaviesť do praxe určité opatrenia, pretože každá kvapka sa počíta,“ vysvetľuje Miroslav Kubín, ktorý je špecialista na revitalizáciu krajiny. Ako spolupracovník neziskovej organizácie Kvapka Rajeckej doliny pomáha pestovateľke bylín Kataríne Künstler urobiť opatrenia na udržanie vody v pôde. Preto sa tu chystajú vybudovať prístrešok, ktorého strecha „pozbiera“ dažďovú vodu do odkvapov a odtiaľ do zeme, kde bude zásobník na šesť kubíkov vody. Tým, že retenčná nádrž bude pod zemou, nazbieraná voda bude chránená pred UV žiarením a vysokými teplotami, ktoré by mohli výrazne znížiť jej množstvo i kvalitu, a v obdobiach sucha poslúži na polievanie.

Takisto sa chystajú zbierať povrchovú vodu, ktorá tečie po poľnej ceste a tiež ju s pomocou zvodníc a radu kaskád na zadržanie bahna a kameňov odviesť na miesto, do krytej jamy, kde sa zhromaždí a bylinkári ju využijú na zalievanie byliniek. Nástup sucha v Európe postupuje dvojnásobne rýchlejšie, ako sa pôvodne predpovedalo. Je potrebné, aby sa v krajine zdevastovanej ťažkými strojmi obnovila vsakovacia schopnosť pôdy a aby každá kvapka dažďa ostala tam, kde ju potrebujeme. Takáto krajina lepšie odolá klimatickým zmenám. Rajecká dolina by sa mohla stať vzorom pre ostatné lokality, ktoré bojujú so suchom a s povodňami.

V sušiarni sa momentálne suší žihľava dvojdomá. Foto: Bianka Stuppacherová
sušiareň, byliny, liečivé byliny, žihľava V sušiarni sa momentálne suší žihľava dvojdomá.

Po koľko sa vykupujú usušené bylinky?

V sušiarni byliniek je na veľkých sitách rozložená žihľava. V máji je optimálne zbierať ju, má najväčšie množstvo liečivých zložiek. Rozmixujte si ju s kivi alebo nejakým sladším ovocím a urobte si smoothie," odporúča bylinkárka Katka. „Púpavový list rýchlo černie, ale ak ho okamžite rozprestrieme na sitá, vie dobre uschnúť a ideálne je, ak rastlinka ostane chrumkavá. Šalvia, tá je špecifická, má hrubý list plný silice, úžasne rozvoniava, až nás z nej občas, tu, v sušiarni, škriabe v krku,“ vysvetľuje pani Katarína. „Ak sa vonku ochladí alebo začne pršať a v sušiarni neprikúrime, šalvia rýchlo naberá naspäť vlhkosť. Top je materina dúška, tá je polosuchá, už keď ju donesieme, a prehrabávať sa v nej, to je, ako keď človek češe vlasy. Je to moja najobľúbenejšia bylinka, pripomína mi detstvo u mojej starkej, ktorá ju mala vždy zavesenú nad sporákom a z nej navarený čaj.“ Na hmotnosti pri sušení najviac strácajú všetky vňaťoviny, ktoré obsahujú veľké množstvo vody – napríklad skorocel či šalvia. Materina dúška má na lístku minimum vlahy, tam ten pomer zoschýnania nie je taký veľký. „Ale aj tak z piatich veľkých vriec čerstvej materinej dúšky ostane po usušení jedno,“ dodáva Vlasta Pastorková, zberačka bylín.

Polievanie byliniek vodou zo zásobníka. Foto: Bianka Stuppacherová
byliny, bylinky, krhla, polievanie, zalievanie Polievanie byliniek vodou zo zásobníka.

O niečo ďalej, do výkupní liečivých bylín v Rajeckej Lesnej a v Kláštore pod Znievom nosia ľudia nazbierané alebo dopestované bylinky. Zbohatnúť sa z toho určite nedá, ale deti majú aspoň na zmrzlinu. Kvet lipy sa vykupuje za 14 eur za kilogram, mäta za 2,30 eura/kg, nechtík lekársky za 7,50 eura/kg, kvet nazbieranej sedmokrásky za 10,40 eura/kg, repík za 2,50 eura/kg. Najvzácnejšia je hluchavka biela v biokvalite – až 114 eur za kilo. Tá je však veľmi vzácna a nikto z okolia ju do výkupne nenosí.

A za kilo usušenej pomarančovej kôry dostanete – viete, koľko? Jedno euro.

Rajecká dolina

Rajecká dolina je od roku 2020 lokalitou pre zber bio certifikovaných voľne rastúcich rastlín.

Fotogaléria
Výkupňa byliniek v Rajeckej Lesnej.
Katarína Künstler pri váhe vo výkupni, kde sa...
+7Vlasta Pastorková, zberačka bylín, v sušiarni...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #púpava #byliny