Chcete konečne schudnúť z brucha?

Koľkokrát ste už toto čítali? Najlepšie je cvičiť večer, lebo máme najvyššiu teplotu telesného jadra, potom ráno, lebo nalačno spaľujeme tuky. Je v tom zmätok, ktorí ani sami vedci nechápu. Zhodnú sa však v jednom.

22.09.2023 09:15
chudnutie, žena pred a po Foto:
Túžba po lepšej postave nie je nedosiahnuteľná. Musíme len viac počúvať vlastné telo.
debata

Mnoho fyziologických a metabolických procesov v našom tele sa riadi cirkadiánnou osciláciou, zjednodušene povedané našimi telesnými hodinami. Ak robíme veci, ktoré nie sú zosúladené s vnútorným časom nášho tela – a ten môže mať každý trošku iný, môžeme napríklad priberať. Ak si chceme zachovať dobrý metabolizmus a zdravú telesnú hmotnosť, mali by sme robiť správne veci v správnom čase.

Vstávať a cvičiť!

Načasovanie fyzickej aktivity je dôležité pri regulácii hmotnosti. Americká štúdia zverejnená v časopise Obesity prišla s časovým oknom medzi 7. a 9. hodinou ráno. Napokon dnes je už jasné, že ranné cvičenie po nočnom pôste je účinnejšie pri spaľovaním tukov v porovnaní s večerným cvičením. Štúdie sa zúčastnilo vyše 5-tisíc dospelých v strednom veku. Tým, ktorí cvičili v tomto časovom okne sa podarilo zhodiť viac centimetrov v páse, ako tým, ktorí cvičili na poludnie alebo večer. Treba však dodať, že táto denná doba vyhovovala ľuďom, ktorí spĺňali dve podmienky: boli to „ranné vtáčatá“ a väčšinu dňa presedeli v práci za stolom.

Šťastné manželky a manželia Čítajte aj Celibát nie je nebezpečný, ale sex je zdravší

Prečo vám vyhovuje ráno?

K ranným vtáčatám alebo škovránkom patrí asi štvrtina populácie. Ak ste jedným z nich, potom vstávate väčšinou prirodzene aj bez budíka medzi 5. a 6. hodinou ráno a chodíte spať medzi 21. a 22. hodinou večer. Extrémom sú tí, ktorí vstávajú už medzi 3. a 4. hodinou a veľmi ťažko vydržia hore po 19. hodine. O 7. hodine ráno tak nemáte problém krúžiť na bežeckej dráhe alebo dvíhať železo v posilňovni. Podľa výsledkov štúdie ranní cvičenci boli počas ročného sledovania o niečo dôslednejší a nechávali tréningy ako ostatní. Nehľadajte však za tým veľkú vedu, je to prirodzené. Ráno ešte nie sme zavalení prácou, telefonátmi a mailami a môžeme sa na cvičenie sústrediť a ľahšie dodržiavať svoju rutinu než poobede alebo večer, keď nám do tréningu vždy niečo vojde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #Tuk na bruchu #ranné vtáča #cirkadiánny rytmus