Hýbte sa aj v zime, výzva „Zahrejte sa zážitkami“ odmení svojich účastníkov

Ak milujete turistiku a nemáte problém hýbať sa aj v zime, na východe Slovenska organizujú turistickú výzvu Zahrejte sa zážitkami. Ponúka 15 tipov na výstupy rôznej náročnosti. Turistická súťaž dopĺňa ponuku zimných športov a lyžiarskych stredísk, ktorých je na území Prešovského kraja viac ako tridsať.

14.01.2024 12:00
Vysoké Tatry, zimná turistika, zima, sneh, mráz, Foto: ,
Turistiky sa netreba vzdávať ani v zime.
debata

Turisti môžu trasy zdolávať až do 16. marca. Podmienkou je navštíviť minimálne desať lokalít. Prvých 30 úspešných účastníkov získa darčekový balíček. Všetci ďalší budú odmenení darčekovými kupónmi na zážitkové produkty cestovného ruchu v letnej sezóne.

„Od obdobia pandémie evidujeme rastúci záujem verejnosti o turistické aktivity aj počas zimného obdobia. Preto sme okrem tipov na lyžovanie, bežky a skialp pripravili i námety na zimnú turistiku,“ predstavil zámer riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska Martin Janoško. „Lokality vždy vyberáme tak, aby nešlo len o bežne známe miesta, ale aby turisti spoznali aj nové lokality s príbehom a špecifickou atmosférou,“ dodal.

Súťažné lokality turistickej výzvy sú rozdelené do štyroch kategórií rôznej náročnosti. K turistickým výstupom, ktoré zvládnu aj rodiny s deťmi, patrí napríklad rozhľadňa v tvare náboja v Údolí smrti alebo nová rozhľadňa pri obci Údol v okrese Stará Ľubovňa. Neďaleko podtatranskej Štôle láka prechádzka k Jánošíkovým vodopádom. Zaujímavými lokalitami strednej náročnosti sú Hermanovské skaly v Údolí obrov, najvyšší bod okresu Stropkov vrch Klin alebo prírodná rezervácia Bišar v regióne Šariš.

Špecifickú atmosféru má takzvaná Hora smrti na výšine Kaštielik medzi obcami Nižná Polianka a Mikulášová v okrese Bardejov, na vrchole ktorej je umiestnený pamätník pripomínajúci boje 1. svetovej vojny. K náročným výstupom je zaradený vrch Ihla vo výške 1283 metrov nad morom ako najvyšší bod okresu Kežmarok, vodopád Skok vo Vysokých Tatrách, útulňa Andrejcová pod Kráľovou hoľou alebo výstup na trojhraničný vrchol Kremenec v Poloninách.

Viac o výzve a jej podmienkach nájdete na tomto odkaze.

debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #Turistika #lyžovanie #lyžovačka