Tento doplnok stravy zásadne podporí imunitu, existujú náznaky, že látka pôsobí aj ako prevencia vzniku rakoviny

Na Slovensku sú doplnky stravy betaglukány veľmi populárne, využiť ich však nemusíte len na podporu imunity, ako sa to väčšinou robí. Ich výhodou je, že sa dajú užívať dlhodobo.

02.05.2024 06:00
žena, tabletka, vitamín D, imunita Foto:
Betaglukány majú pozitívny vplyv na imunitu.
debata

Okrem vitamínov C a D, zinku, selénu či omega 3 mastných kyselín majú veľký vplyv na imunitu aj imunoglukány, čo sú súčasti stien niektorých druhov baktérií, húb (najznámejšie je hliva ustricová), rias a rastlín. Chemickým zložením ide o takzvané polysacharidy. Imunoglukány si naše telo nedokáže produkovať samo, nachádzajú sa v rôznych prírodných zdrojoch, ako sú napríklad už spomenuté huby, kvasnice, morské riasy či niektoré druhy obilia (jačmeň, ovos).

Výsledky testovania imunity národa
Video
Zdroj: TV Pravda

„Betaglukány stimulujú a aktivujú imunitné bunky v krvi. Využívajú sa v prevencii a aj pri liečbe vírusových a bakteriálnych ochorení,“ informuje lekárka Monika Michňová, ktorá svoje rady rodičom ponúka na Instagrame. Ďalej pôsobia ako prevencia gynekologických zápalov a zápalov močových ciest. Využiť ich možno aj ako doplnok pri liečbe alergických prejavov.

Okrem podpory imunitného systému majú betaglukány ďalšie prospešné účinky. Patrí sem napríklad podpora zdravej črevnej mikroflóry, ktorá je dôležitá pre trávenie a vstrebávanie živín. Okrem toho sa im pripisuje aj vplyv na reguláciu cholesterolu, krvného tlaku a cukru v krvi. A napokon, existujú náznaky, že práve betaglukány by mohli pôsobiť v prevencii onkologických ochorení aj ako ich podporná liečba.

žena, kuchyňa, rozmýšľanie Čítajte viac Skutočná superpotravina. Dodá vápnik i probiotiká, zníži cholesterol, posilní imunitu

Podľa lekárky sa hodia pre ľudí, ktorí majú poruchu imunity, opakovane trpia respiračnými infekciami a rovnako sú vhodné aj pri braní antibiotík a po skončení ich užívania. Dobrú službu urobia i v čase zvýšenej psychickej a fyzickej záťaže.

A hoci sa odporúčajú najmä v jesennom a zimnom období či pri nástupe dieťaťa do kolektívu, chybu neurobíte, ani keď si ich zaobstaráte v tomto čase, keď veľa ľudí trápia opakované infekcie. Ich výhodou je, že sa môžu užívať dlhodobo.

ruky, brucho, srdce, trávenie, črevo, probiotiká Čítajte viac Odborníci na probiotiká: V čreve sídli imunita aj dobrá nálada

Stimulujú imunitu

Betaglukány sú biologicky aktívne látky, ich hlavný účinok spočíva v stimulácii činnosti imunitných buniek, ako sú napríklad makrofágy a T-lymfocyty.

Makrofágy sú typom imunitných buniek patriacich do skupiny bielych krviniek. Ich hlavnou úlohou je fagocytóza, čo je proces, pri ktorom pohlcujú a trávia mikroorganizmy, odumreté bunky a cudzie látky v tele. Makrofágy sú dôležitou súčasťou nášho imunitného systému a zohrávajú kľúčovú úlohu pri obrane organizmu pred infekciami a pri zotavovaní sa po poškodení tkanív.

T-lymfocyty sú zasa typom bielych krviniek, ktoré patria do skupiny lymfocytov. Ich hlavnou úlohou je rozpoznávanie a eliminácia infikovaných buniek, nádorových buniek a iných cudzích látok v tele.

vitamíny Čítajte viac Céčko, déčko, zinok… Aký výrobok kúpiť, ako ich užívať správne

Poruchy imunity

Betaglukány možno použiť aj ako podpornú liečbu pri poruchách imunity, z ktorých väčšina je vrodená, menšia časť sa objavuje v priebehu života.

„Pacientom s vrodenými poruchami imunitného systému dáva zabrať aj liečba bežných ochorení. Komplikované a dlhotrvajúce zápaly dýchacích ciest, ale aj infekcie tráviaceho traktu či kože a slizníc, nie sú pre nich ničím výnimočným. Aj zahojenie pre niekoho banálneho záderu na ruke u nich trvá niekoľkonásobne dlhšie. Až 80 percent vrodených porúch imunitného systému sa prejavuje už v detstve. Okrem spomínaných infekcií možno u pacientov pozorovať aj nízky počet krvných doštičiek, chudokrvnosť, ochorenia tráviaceho traktu pripomínajúce neznášanlivosť lepku či zápaly čreva,“ popisuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Väčšina vrodených porúch imunity je spojená s poruchou tvorby protilátok. Liečba týchto pacientov spočíva v dopĺňaní protilátok (imunoglobulínov), betaglukány môžu slúžiť ako podporný prostriedok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #obranyschopnosť #poruchy imunity