Pálenie jazyka, sucho v ústach, ryhovanie nechtov a tzv. pika. Ak vám chýba tento minerál, nemôžete darovať krv

Pri darovaní krvi je potrebné mať dostatočne vysokú hladinu hemoglobínu. Čo to znamená?

04.07.2023 06:00
hemofília, skúmavka, krv, rukavice Foto:
Možno ju zistiť z vyšetrenia krvného obrazu.
debata

Čo je to anémia?

Hemoglobín, krvné farbivo, ktoré sa nachádza v červených krvinkách, prenáša kyslík. Ak sa zníži hladina hemoglobínu, životne dôležitej bielkovinovej molekuly, ktorá v krvnom obehu prenáša kyslík, alebo ak poklesne množstvo červených krviniek pod hranicu normálu, zhoršuje sa zásobovanie tkaniva kyslíkom. Tomuto stavu hovoríme málokrvnosť, čiže anémia.

Prečo je pre telo dôležité železo?

Nedostatok železa je najčastejšou príčinou anémie. Takejto anémii sa odborne hovorí sideropenická anémia. Železo je pre rast a zdravie organizmu veľmi dôležité.

Je jednou zo základných stavebných a funkčných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Ak sa množstvo železa v organizme zníži, nastáva aj zníženie produkcie hemoglobínu a ostatných látok, v ktorých sa železo nachádza.

Aká by mala byť priemerná hodnota hemoglobínu v krvi?

Chorobný stav, ktorý sa prejavuje znížením hemoglobínu pod odporúčané hodnoty vypočítané pre daný vek a pohlavie, nazývame anémia.

Krvná plazma Čítajte viac V ČR a v Rakúsku pri darovaní plazmy kompenzujú náklady. Čo dostanete u nás?

Patrí k najčastejším chorobným stavom vôbec a často je sprievodným príznakom iného ochorenia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa anémia definuje ako pokles koncentrácie hemoglobínu u žien pod 120 gramov na liter a u mužov pod 135 g/l.

Priemerné hodnoty hemoglobínu s vekom vo všeobecnosti postupne klesajú, ale dolná hranica normy hemoglobínu pre obe pohlavia napríklad u seniorov je 120 g/l.

Najčastejší druh anémie, ľudovo nazývanej aj málokrvnosť, je anémia z nedostatku železa.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je anémia chorobný stav, pri ktorom poklesne hemoglobín

  • pod 120 g/l u žien
  • pod 135 g/l u mužov

Anémiu možno zistiť z vyšetrenia krvného obrazu. Zo vzorky krvi možno zistiť nielen výšku hemoglobínu, ale aj hladinu železa a stav jeho zásob v tkanivách.

Dá sa to s pomocou určenia hladiny špeciálnych bielkovín, ktoré železo viažu. Aktuálnu hladinu železa ovplyvňuje množstvo faktorov.

Hladina železa však niekedy môže byť nízka počas akútnej infekcie. Preto je táto hodnota orientačná a treba ju zhodnotiť v kontexte parametrov zásob železa.

darcovstvo krvi, preukaz darcu krvi, darcovstvo krvi, krv Čítajte viac 20-ročná Sára išla po prvýkrát darovať krv. Toto je všedný príbeh z odberného centra

Hodnotia sa však aj ostatné parametre krvného obrazu – biele krvinky, krvné doštičky, diferenciácia červených krviniek (či sú malé alebo veľké) a podobne.

Príznaky anémie z nedostatku železa

Pálenie jazyka, sucho v ústach, časté „kútiky“, lámavé a suché vlasy, vypadávanie vlasov, lámavé nechty a ryhovanie nechtov, sťažené prehĺtanie, tzv. pika (atypické chute – na surové zemiaky, zeler, čipsy, hlinu, olizovanie ľadu, jedenie kriedy, omietky a podobne).

V prípade pretrvávania ťažkostí alebo ich zhoršovania je dobré obrátiť sa na lekára a požiadať ho o vyšetrenie krvného obrazu.

Aká strava sa odporúča pri nedostatku železa?

Najvyšší obsah železa má pečeň. Z ďalších potravín je zdrojom železa predovšetkým červené mäso z mladých zvierat (najmä teľacie).

krvné skupiny Čítajte viac Ktorá krvná skupina je citlivá na infekčné ochorenia a ktorá si "rozumie" so zimou?

Ďalej kustovnica čínska (známa ako goji), strukoviny, mak, cvikla (najmä čerstvá šťava z červenej repy), kokos, marhule, tmavé ovocie.

Schopnosť vstrebávať železo znižuje tanín, ktorý sa nachádza v čaji, preto nie je vhodné jedlo zapíjať čajom.

Ale žihľavový čaj sa odporúča, takisto čaje roibos alebo lapacho. Efekt vstrebávania železa znižuje aj pitie kávy a železo sa zle vstrebáva aj v prítomnosti mlieka.

Vstrebávaniu železa môžeme pomôcť, ak spolu s ním dodáme vitamín C, hoci aj vo forme pomarančového džúsu. Dobrým zdrojom železa sú aj obohatené obilninové raňajky.

  1. Celozrnné, tmavé a špaldové pečivo
  2. Pohánka, mak, orechy, cícer, semená tekvice, sezam, kokos a para orechy
  3. Živočíšne bielkoviny – červené mäso (divina, hovädzie mäso, jahňacie, kačacie)
  4. Červená repa
  5. Strukoviny (fazuľa, šošovica a hrach)
  6. Sušené ovocie (slivky, figy)
  7. Ovocie (jablká, jahody, čučoriedky, hrozno, maliny, černice, marhule)
  8. Zelenina (zeler, šaláty, špenát, paradajky, žihľava, cibuľa a pór)
  9. Sója
  10. Morské plody (mušle, ustrice, ryby)
  11. Vajíčka
  12. Mliečne produkty
  13. Červené víno (s mierou)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie krvi #hemoglobín